Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / РОБОЧИЙ ЗОШИТ 3.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
870.4 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Щоб уникнути дефіциту комплектуючого виробу, можна округлити оптимальний розмір замовлення у більшу сторону.

Розв’язання:

Економічний розмір замовлення буде дорівнювати:

EOQ =

_______________________________________________________________

Таким чином, оптимальний розмір замовлення на комплектуючий виріб складатиме ___ шт. Отже, протягом року потрібно розмістити ____________ замовлення.

Таблиця 10

Вплив транспортних витрат на економічний розмір замовлення

Витрати, грн.

Обсяг замовлення, од.

75

85

На утримання запасів

На подачу замовлень

Транспортні витрати

Загальні витрати



Висновок: розрахунки показують, що __________ варіант є більш привабливим.

ТЕМА: ВИРОБНИЧА ЛОГІСТИКА

Завдання 6

Підприємство виробляє виріб В із матеріалу Х. На один виріб витрачається 10 кг матеріалу Х. В другому кварталі року вимагається виготовити 8880 виробів В. На складі підприємства на 1 квітня є 850 кг матеріалу Х, окрім того, в березні вже було замовлено постачальнику 1000 кг вказаного матеріалу. Щоб визначити обсяг закупівель матеріалу Х на ІІ квартал, необхідно розрахувати потребу в цьому матеріалі.

Методичні рекомендації:

Визначення потреби і розробка плану закупівель матеріальних ресурсів. Для визначення потреби в матеріальних ресурсах найбільш доцільно використовувати нормативний метод, що базується на нормах витрат і програмі випуску продукції або виконаних робіт:

де V- потреба в матеріалі; норма витрат матеріалу на 1 продукції або виконання роботи;обсяг випускуі-го виробу (або виконання роботи);

м – кількість виробів або видів робіт, при виробництві яких вимагається даний матеріал.

Після визначення потреби в матеріальних ресурсах розробляється план закупівель. Цей план потрібен для раціональної закупівлі матеріальних ресурсів. Скласти план закупівель – означає визначити обсяг закупівель на певний період, а також вид закупівель. Обсяг закупівель визначається по формулі:

де - обсяг закупівель певного виду сировини або матеріалів за встановлений період часу;V – потреба підприємства у матеріалі (або сировині) за певний час; -залишок (запас) матеріалу на складі відділу постачання на початок періоду; - запас матеріалу на складі на кінець періоду;- замовлена постачальнику партія матеріалу, що не поступила на склад відділу постачання підприємства .

Розв’язання:

  1. Розрахуємо потребу в матеріалі на виробництво запланованих виробів:

_________________________________________________________

  1. Розрахуємо обсяг закупок у ІІ кварталі , з врахуванням того, що на 1 квітня залишок на складі матеріалу Х складав 850 кг, а в березні уже було замовлено постачальнику 1000 кг:

_________________________________________________________

Висновок:_________________________________________________ Завдання 7

Взуттєва фабрика виготовляє чоловічі туфлі з 38 по 45 розмір певного фасону. На основі вивчення попиту покупців встановлені загальна річна програма випуску туфель даного фасону – 60 тис. пар і питома вага окремих розмірів в обсягу виробництва. Необхідно визначити потребу взуттєвої фабрики в шкірі для виготовлення туфель. Інші дані для розв’язування задачі представлені в наступних таблицях:

Таблиця 11

Показник

Розміри туфель

38

39

40

41

42

43

44

45

1. Норма витрат шкіри в дм. кв. на 1 пару взуття

2. Питома вага окремих розмірів у обсягу виробництва , 100%

11,5 12 12,5 13 13,5 14 15 15,5

4 10 22 30 18 10 4 2

Таблиця 12