Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Пож-техн мін..doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

Тема 2 (2-4 години). Заходи пожежної безпеки на робочому місці

I. 1.Характеристика пожежної небезпеки комп’ютерної техніки та електроустановок, що розміщені у приміщенні (споруді).

Усі приміщення обчислювального центру ОДЕКУ повинні бути обладнані установками автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасіння. Приміщення, в яких розташовуються персональні електронно-обчислювальні машини ЕОМ, ПЕОМ) та дисплейні зали (де влаштування систем автоматичного пожежного гасіння не обов’язкове), слід оснащувати переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку 2 шт. на кожні 20 м 2 площі приміщення (комп’ютерного класу).

Над та під залами комп’ютерних класів, а також у суміжних з ними приміщеннях не дозволяється розташування приміщень категорій А і Б за вибухопожежною небезпекою. Сховища інформації, приміщення для зберігання магнітних стрічок та пакетів магнітних дисків слід розміщати у відособлених приміщеннях, обладнаних негорючими стелажами й шафами. Зберігати магнітні стрічки на стелажах необхідно в металевих касетах.

Фальшпідлога у приміщеннях ЕОМ, комп’ютерних класів має бути з негорючих матеріалів або матеріалів груп горючості Г1, Г2 з межею вогнестійкості не менше 0,5 години. Звукопоглинаюче облицювання стін та стель цих приміщень слід виготовляти з негорючих матеріалів або матеріалів груп горючості Г1, Г2.У разі необхідності проведення дрібного ремонту або технічного обслуговування ЕОМ, комп’ютера безпосередньо в дисплейному залі та неможливості застосування негорючих мийних речовин дозволяється мати в залі не більше 0,5 л ЛЗР у тарі, що не б'ється та щільно закривається.

Не дозволяється встановлювати електророзетки на горючій основі, користуватися відкритим вогнем, залишати без нагляду ввімкнені в мережі комп’ютери.

Ректор ОДЕКУ, керівники структурних підрозділів зобов'язані забезпечувати дотримання студентами та співробітниками персональних ЕОМ, комп’ютерів, вимог пожежної безпеки, зазначених у технічній документації заводів-виробників персональних ЕОМ.

Персональні комп'ютери після закінчення роботи на них повинні відключатися від мережі.

Не рідше одного разу на квартал необхідно очищати від пилу агрегати та вузли, кабельні канали та простір між підлогами.

Електричні мережі та електрообладнання, що використовуються в університеті, та їх експлуатація повинні відповідати вимогам діючих Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (далі - ПТЕ).

Усі роботи в університеті повинні проводитися на справному електрообладнанні (ізоляція електропроводки, пускачі, штепселі, розетки, вимикачі та інша апаратура, заземлення, огорожа).

Влаштування та експлуатація тимчасових електромереж за винятком електропроводки, яка живить місця проведення будівельних і тимчасових ремонтно – монтажних робіт, не дозволяється.

Шафи, в яких установлені електрощити, повинні бути постійно зачинені на замок. Доступ до електрощитів, електродвигунів і пускорегувальних апаратів в університеті повинен бути завжди вільним.

В лабораторіях хімії, майстернях, складах, гаражах та інших приміщеннях ОДЕКУ з наявністю горючих матеріалів, а також матеріалів та виробів у горючій тарі електричні світильники повинні мати закрите або захищене виконання (їз скляними ковпаками).

Відстань між світильниками і предметами (будівельними конструкціями) з горючих матеріалів, за винятком груп Г1, Г2, повинна бути не менше таких значень:

номінальна потужність Р, Вт мінімальна відстань, м

100 0,5

150 0,7

Телефонні апарати, сигнальні пристрої до них, електричні годинники, радіоприймачі, пристрої й обладнання установок автоматичної і ручної пожежної сигналізації, охоронної сигналізації, установок пожежогасіння, централізованої системи оповіщення про пожежу та інші подібні слабострумові споживачі електроенергії можуть застосовуватися у вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зонах лише за умови відповідності їх рівня вибухозахисту (ступеня захисту оболонки) класу зони, крім випадків, обумовлених відповідними нормативними документами.

Під час експлуатації електроустановок не дозволяється :

-використовувати кабелі і проводи з пошкодженою ізоляцією або що втратила захисні властивості;

-залишати під напругою електричні проводи і кабелі з неізольованими кінцями;

-переносити ввімкнені прилади та ремонтувати обладнання, яке перебуває під напругою;

-залишати без догляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі тощо;

-користуватися пошкодженими (несправними) розетками, відгалужувальними коробками, рубільниками тощо;

-завязувати і скручувати електропроводи і світильники, підвішувати світильники ( за винятком відкритих ламп) на електричних проводах;

-підключати до клем силової та у штепсельні розетки освітлювальної мереж прилади, які споживають струм понад передбачені для них величини;

-використовувати ролики, вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу та інших предметів;

-застосовувати саморобні подовжувачі, які не відповідають вимогам ПУЕ щодо до переносних (пересувних) електропроводок;

-використовувати побутові електронагрівальні прилади (праски, чайники, кип’ятильники тощо) без негорючих підставок та в приміщеннях, де їх застосування не передбачено технологічним процесом;

-застосовувати для прокладання електромереж радіо- та телефонні проводи;

-застосовувати як електричний захист саморобні та некалібровані запобіжники;

-знімати скляні ковпаки зі світильників закритого виконання;

-відкрито прокладати в сходових клітках і в об'ємі внутрішніх евакуаційних сходів електропроводи і кабелі, у тому числі в трубах із горючих та важкогорючих матеріалів;

-використовувати електроапаратуру та електроприлади в умовах, що не передбачені заводом-виготовлювачем.

Температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85С.

Усе електрообладнання (корпуси електричних машин, трансформаторів, апаратів, світильників, електрощитів тощо) підлягає зануленню або заземленню відповідно до вимог ПКЕ.

Заміри опору ізоляції освітлювальної та силової електромереж мають проводитися один раз на рік спеціалізованими підприємствами і організаціями, які мають на це право. Наслідки перевірки повинні оформлятися актом.

Вахтери, сторожі об’єктів університету мають бути забезпечені ліхтарями на випадок відключення електроенергії.

У разі неможливості технічного обслуговування електроустановок силами персоналу університету, ректором ОДЕКУ повинен бути укладений договір на планове технічне обслуговування зі спеціалізованою організацією (із кваліфікованими фахівцями).

2.Дії відповідальних з пожежної безпеки підрозділів у випадку порушень режиму роботи комп’ютерної техніки та електроустановок.

У цілях здійснення громадського контролю за дотриманням правил пожежної безпеки, утриманням первинних засобів пожежогасіння і протипожежного інвентаря, повсюдно у всіх структурних підрозділах університету (кафедри, гуртожитки, лабораторії, навчальні майстерні, спортивний табір) наказом ректора університету і по розпорядженню керівника структурного підрозділу затверджені відповідальні з пожежної безпеки, які досягли 18-річного віку.

Відповідальний з пожежної безпеки у своїй роботі керується Законом України "Про охорону праці”, Законом України "Про пожежну безпеку". Повинен пройти навчання за програмою пожежно - технічного мінімуму.

У випадку порушень режиму роботи комп’ютерної техніки, наприклад:

1).При пошкодженні трубки монітору, відповідальний з пожежної безпеки повинен відключити комп’ютер з електромережі. Про цій випадок обов’язкого доповісти керівнику структурного підрозділу. Провести розя’яснювальну роботу серед співробітників по дотриманню противопожежного режиму в структурному підрозділі.

2).У випадку пошкодження проводу комп’ютера (плавління, іскри), відповідальний повинен скористуватися автоматичним відключенням електроенергії на кафедрі, лабораторії. Про цій випадок обов’язкого доповісти керівнику структурного підрозділу. Провести роз’яснювальну роботу серед співробітників за правилами пожежної безпеки при роботі на комп’ютерній техніки.

3).При пошкодженні вузла (блоку) комп’ютера, відповідальний повинен не допускати його ремонт у приміщенні кафедри чи лабораторії. Треба доповести про зламку керівнику структурного підрозділу, щоб комп’ютер віднесли до окремого приміщення (майстерні).

4).Забороняти зберізання магнітних стрічок та пакетів магнітних дисків на робочому місці співробітника. Розміщати у відособлених приміщеннях, обладнаних негорючими стелажами й шафами. Зберігати магнітні стрічки на стелажах необхідно в металевих касетах. У випадку невиконання цього правила співробітником кафедри чи лабораторії, обов’язкого доповісти керівнику структурного підрозділу. Провести роз’яснювальну роботу по цьому питанню.

5).У випадку пожежі від пошкодження комп’ютерної техніки, відповідальний повинен вимкнути автомат електроживлення. За допомогою телефону терміново викликати пожежну команду. Намагатися гасити пожежу первинними засобами пожежогасіння. Доповісти керівнику структурного підрозділу і разом з ним вивести співробітників та студентів з приміщення і діяти за орієнтовним планом евакуації в ОДЕКУ. До приїзду пожежної машини гасіння пожежі робити разом з добровільними пожежними дружинниками об’єкту університету за допомогою вуглекислотних вогнегасників і порошкових, пожежних кранів.

6).У кінці робочого дня відповідальний з пожежної безпеки зобов’язан вимкнути всі компютери з електромережі.

У випадку порушень режиму роботи електроустановок.

Усі роботи повинні проводитися на справному електрообладнанні (ізоляції, електропроводки, пускачі, штепселі, розетки, вимикачі та інша апаратура, заземлення, огорожа).

Відповідальний з пожежної безпеки повинен знати правила експлуатації електроустановок. Про нарушення цих правил він повинен доповісти керівнику структурного підрозділу і головному енергетику університету.

Згідно “Правилам безпеки експлуатації електроустановок споживачів” ДНАОП 0.00-1.21-98 – всі приміщення університету розподіллені на III класа:

-без підвищенної безпеки;

-з підвищеною безпекою;

-особливо небезпечні приміщення.

Приміщення без підвищеної безпеки :

-сухі приміщення;

-відносна вологість повітря не вище 60%;

-токонепровідний пил;

-температура повітря до +30 0С;

-виключно двосторонній дотик до металевих частин електроустановок.

Приміщення з підвищеною безпекою – з наявністю одної з слідуючих умов:

-сирість (відносна вологість приміщення довго перевищує 75%);

-токопровідний пил;

-токопровідна підлога;

-висока температура повітря (довго і вище +30 0С);

-наявність можливості одночасного дотику металевих частин;

Особливо небезпечні приміщення – при наявності одної з слідуючих ознак:

-відносна вологість до 100%;

-хімічно активне середовище;

-наявність двох чи більше ознак приміщень з підвищеною небезпекою.

В приміщеннях I- класу допускається користуватися напругою не вище ~ 220 В.

В приміщеннях II - класу допускається користуватися напругою не вище ~ 42 В. Знижувальний трансформатор повинен бути поза приміщенням, а його корпус обов’язково повинен бути заземлений. Його друга сторона повинна мати так звану “екранну” обмотку, яка також заземлена.

В приміщеннях III - класу допускається користуватися напругою не вище ~ 12 В. Вимоги до знижувального трансформатору тіж самі.

Розміщеня електророзеток з напругою ~220 В на підлозі, на навчальних та робочих столах забороняється.

Кожний комп’ютерний клас чи лабораторія повинні мати локальний (у середені приміщення) захисний автоматичний вимикач (автомат) електроживлення.

У випадку порушень режиму роботи електроустановок відповідальний з пожежної безпеки повинен тимчасово доповісти керівнику структурного підрозділу.

3.Протипожежний режим на робочому місці.

На робочих місцях: в кабінетах, адміністративних приміщеннях, лабораторіях слід розміщувати лише необхідні для забезпечення роботи співробітників ОДЕКУ меблі, прилади, моделі, речі, приладдя, комп'ютерна техніка тощо, які повинні зберігатися у шафах, на стелажах або на стаціонарно встановлених стояках.

Правила пожежної безпеки в кабінетах, адміністративних приміщеннях, лабораторіях повинні відповідати основним вимогам будівельних норм.

Усі двері евакуаційних та інших виходів повинні завжди утримуватися у справному стані, відчинятися у напрямку виходу людей із аудиторії (будівлі).

Ректор ОДЕКУ, уповноважені ним особи (відповідальні з пожежної безпеки ОДЕКУ) зобов'язані забезпечувати дотримання співробітниками персональних ЕОМ, комп’ютерів, що встановлені на об'єктах ОДЕКУ, вимог пожежної безпеки, зазначених у технічній документації заводів-виробників персональних ЕОМ.

Персональні комп'ютери після закінчення роботи на них повинні відключатися від мережі. Не рідше одного разу на квартал необхідно очищати від пилу агрегати та вузли, кабельні канали та простір між підлогами.

На робочих місцях не дозволяється:

-влаштовувати перегородки на шляхах евакуації, а також загромаждати сходові майданчики різними предметами і обладнанням;

-проводити роботи з ремонту комп'ютерів безпосередньо на робочому місці;

-зберігати постійно на робочому місці дискети, магнітні диски і інші носії інформації, запасні блоки й деталі від комп'ютерів;

-користуватися побутовими електронагрівальними приладами;

-захаращувати евакуаційні виходи та проходи;

-встановлювати на вікнах глухі грати;

-користуватися відкритим вогнем;

-залишати без нагляду ввімкнену в мережу електронну апаратуру, яка використовується для випробування та контролю ЕОМ, комп’ютерів.

Кошики та ящики для паперу повинні регулярно спорожнятися, а сміття виноситися за межі будівлі в спеціально відведені місця.

Під час демонстрації кінофільмів в аудиторіях слід керуватися НАПБ В.01.008-76\930.

Після закінчення роботи, перед закриттям кабінетів та адміністративних приміщеннь всі електроустановки та персональні комп'ютери слід вимкнути з мережі електроживлення.

Правила пожежної безпеки, встановлені для працівників даного приміщення, дільниці або споруди.

Правила з пожежної безпеки для працівників повинні розроблятися на підставі діючих правил та інших нормативних актів з пожежної безпеки, виходячи зі специфіки пожежної небезпеки будівель, споруд, обладнання, застосованого у навчально-виховному процесі.

Вони повинні встановлювати порядок та спосіб забезпечення пожежної безпеки, обов'язки і дії співробітників та студентів в у разі виникнення пожежі, включаючи порядок оповіщення людей та повідомлення про неї пожежної охорони, евакуації співробітників, студентів і матеріальних цінностей, застосування засобів пожежогасіння та взаємодії з підрозділами пожежної охорони.

Інструкції можуть мати як додаток план евакуації людей і матеріальних цінностей.

В ОДЕКУ діють правила пожежної безпеки для співробітників працюючих :

1). В навчальних та навчально-виробничих приміщеннях (кабінети, лабораторії, навчально-виробничі майстерні).

2). В Обчислювальних центрі, інформаційному центрі, комп’ютерних класах.

3). В студентської їдальні. Буфетах.

4). В складських приміщеннях.

5). В складах хімічних речовин.

6). В гаражі.

7). На складі лісопиломатеріалів.

8). В бібліотеках, архивах, музеях.

9). В медицинському пункті.

10).На вогневих роботах (газозварювальні роботи, паяльні, електрозварювальні роботи).

Всі правила затверджені ректором ОДЕКУ.

II. 1.Можливі причини виникнення пожеж.

Можливі причини виникнення пожеж в університеті:

По вогнестійкості будівлі поділяються на п’ять ступенів.

В будівлях I-II ступеню вогнестійкості всі конструкції (стіни, перекриття, покриття, перегородки) виготовляють з негорючих матеріалів з межами вогнестійкості від 0,25 до 4 годин.

В будівлях III ступеню вогнестійкості стіни виготовляють з негорючих матеріалів, перекриття і перегородки - з трудногорючих матеріалів, а сувміщені покриття – з горючих матеріалів.

В будівлях IY ступеню вогнестійкості стіни і перекриття виготовляють з трудногорючих матеріалів, а поєднані покриття і перегородки – з горючих матеріалів.

В будівлях Y ступеню вогнестійкості всі конструкції виготовляють з горючих матеріалів.

Можливі причини виникнення пожежі на об’єктах університеті.

1).Куріння у недозволеному місці об’єкту університету.

2).Перегрузка електромережі.

3).Робота електробриборів (електронагрівальних приладів без наглядуі їх застосування в пожежонебезпечному приміщенні).

4).Некваліфікована експлуатація електромереж захисним улаштуванням (невірний вибір захисних плавких установок і параметрів автоматичних вимикачів).

5).Застосування вибухонебезпечних та пожежонебезпечних речовин з порушенням правил їх застосування (відсутність вентиляції, близкість відкритого вогню, випарювання хімічних речовин в атмосферу, сховища до межі допустимої концентрації).

6).Залишення комп’ютера, інше електрообладнання увімкненим без нагляду.

7).Порушення норм площі розміщення електрообладнання.

За походженням та деякими зовнішніми особливостями розрізняють такі форми горіння :

-спалах – швидке згоріння горючої суміші без утворення стиснених газів, яке не переходить у стійке горіння;

-займання – горіння, яке виникає під впливом джерела запалювання;

-спалахування - займання, що супроводжується появою полум’я;

-самозаймання – горіння, яке починається без впливу джерела запалювання;

самоспалахування – що супроводжується появою полум’я;

-тління – горіння без випромінювання світла, що, як правило, розпізнається за появою диму.

2.Дії співробітників в разі загрози виникнення пожежі, аварії чи вибуху; правила вимкнення установок та агрегатів, порядок зняття напруги з електроустановок, виклику аварійної допомоги тощо.

Дії співробітників в разі загрози виникнення пожежі, аварії чи вибуху.

При невірному захисті силового трансформатора, розподільних щитів, мережі і нарушенні правил їх експлуатації може виникнути загроза пожежі. Необхідно їх вимкнути і зупинити роботу.

Серед теплових проявів електричної енергії найбільш поширеними та небезпечними є коротке замикання в електричних мережах, струмові перевантаження проводів та електричних машин, великий перехідний опір, розряди статичної та атмосферної електрики, електричні іскри. При короткому замиканні величина струму в провідниках і струмопровідних частинах електричних апаратів та машин досягає дуже великих значень, внаслідок чого можливе не тільки перегрівання, але і займання ізоляції, розплавлення струмопровідних частин, жил кабелів та проводів. Необхідно вимкнути розподільний локальний щит, який знаходиться на кожному поверху і зупинити роботу.

При електро- газозварюварювальних роботах може виникнути вибухонебезпечна ситуація. Всі засоби, які використовуються (балони, трансформатори) при електро- газозварювальних роботах повинні відповідати технічним показникам, які указані у технічному паспорті.

У небезпечних випадках необхідно вимкнути аппарат, негайно зупинити роботу і доповісти особі, яка відповідає за виконання цієї роботи.

В лабораторії хімії може виникнути пожежонебезпечна ситуація, вибух. На практичних заняттях в кабінеті хімії використовуються органічні розчинники, які мають значну токсичність і утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші: ацетон, бензин, бензол, етиловий, бутиловий і метиловий спирти тощо. У разі загрози, припинити роботу, при необхідності викликати аварійно – рятувальну службу. До приїзду аварійно-рятувальної служби, керівник структурного підрозділу евакуйовує співробітників за орієнтовним планом евакуації.

При збереганні хімічних речовин, треба дотримуватись всіх правил пожежної небезпеки. Особливо це стосується легкозаймистих і горючих речовин (ацетон, сіровуглець), самозаймистих (калій, натрій, фосфор). В разі загрози виникнення пожежі на складі хімічних речовин, керівнику структурнрго підрозділу треба евакуювати всіх співробітників і студенті з об’єкту університету, викликати за телефоном аварійну допомогу.

Правила вимкнення установок та агрегатів.Головне правило вимкнення установок: спочатку вимикати установки нізької напруги, а потім установки високої напруги. Тому що, у випадку вимкнення головного щита, вся будівля залишиться без току, а у вечерні часи зовсім без світла, що буде заперечувати гасінню пожежі, яка трапилася у якомусь підрозділі.

При вимиканні силових установок під нагрузкою може бути велика електрична дуга, яка може вивести з ладу який –небудь вимикач (згоряння, плавлення контактів).

Іншою мовою, треба спочатку зняти нагрузку з понижаючого трансформатора, а потім вимикається сам трансформатор.

Порядок зняття напруги з електроустановок, виклику аварійної допомоги тощо. При локальних пожежах (поверхових), спочатку знимається напруга з локальних (поверхових) розподільних щитів, а потім знимається напруга з головного (силового) щита будівлі. Розподільний локальний щит знаходиться на кожному поверху. Іноді буває, що вимикач поверхового щита розміщується на головному силовому щиті. Тому треба при вимиканні бути особливо уважним, щоб випадково не вимкнути інші поверхи.

У випадку широкорозповсюдженої пожежі, треба зняти напругу з головного силового щита.

При виникненні аварійної ситуації на електроустановках, комп’ютерній техніки повідомити службу РЕС. Служба РЕС повинна зняти з транформаторної будки високу напругу.

III. Заходи пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватися, стаючи до роботи, у процесі роботи та після її закінчення з метою запобігання виникненню пожеж.

За недотримання співробітником правил пожежної безпеки він несе дисциплінарну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Треба виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку.Не допускати на робоче місце сторонніх осіб. Не виконувати вказівок, заперечних правилам пожежної безпеки. Вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння.

Вимоги пожежної безпеки до початку роботи.

1).Оглянути робоче місце, привести його до порядку.

2).У випадку, коли робота пов’язана з електроустаткуванням, перевірити надійність поставлення апаратури на робочому столі.

3).Перевірити загальний стан апаратури, перевірити справність електроприладу, з’єднальних шнурів, штепсельних вілок, розеток, заземлення.

4).Перевірити кабель і провод, непошкоджена чи там ізоляція.

5).Перевірити розетки.

У випадку виявлення будь-яких несправностей співробітник не повнен починати роботу. Доповісти про недоліки відповідальному з пожежної безпеки та керівнику структурного підрозділу.

Вимоги пожежної безпеки у процесі роботи.

1).На робочому місці не допускаються сторонні розмови, які відвертають увагу від спостерігання за пожежної безпекою електроустановки.

2).Заборонено зберігати на робочому місці легкозаймисті речовини.

3).Не класти будь-які речі на апаратуру.

4).Не користуватися пошкодженими розетками.

5).Не перевантажувати електромережу. Не користуватися трійниками та саморобними подовжувачами, які не відповідають вимогам до Правил улаштування електроустановок.

6).Не користуватися електронагрівальними приладами (прасками, кип’ятильниками і таке інше).

7).Не курити на робочому місці, не палити сірники.

8).Не захаращувати проходи стільцями чи коробами.

9).Не обгортати електолампи папіром. Не користуватися лампами, на склі яких є темні плями.

10).Біля проводки не класти легкозаймисті матеріали.

11).Кожний співробітник помітивший вогонь, зобов’язаний прийняти заходи до його усунення.

У випадку виявлення будь-яких несправностей, які загрожують виникненню пожежної ситуації, співробітник повинен припинити роботу. Доповісти про це відповідальному з пожежної безпеки та керівнику структурного підрозділу.

Вимоги пожежної безпеки після закінчення роботи.

1).Перевірити справність апарата, проводів, розеток перед вимкненням.

2).Вимкнути штепсельні вілки з розетки.

3).Прибрати робоче місце.

4).Після замикання кабінету, здати ключ на вахту і поставити приміщення на сигналізацію.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006