Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Пож-техн мін..doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

Тема 3 (1 година) Сповіщення про пожежу та виклик пожежної охорони

I. Установлений на обєктах ОДЕКУ порядок (система) сповіщення людей про пожежу.

Системи оповіщення про пожежу на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2), повинні забезпечувати у відповідності з розробленими планами евакуації передавання сигналів оповіщення одночасно по всьому об'єкту, а за необхідності - послідовно або вибірково в окремі його частини (поверхи, секції тощо).

Порядок використання систем оповіщення необхідно визначати в інструкціях з їх експлуатації та в планах евакуації, де потрібно також указувати осіб, котрі мають право приводити систему в дію.

На об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2) встановлені “Ревуни”, “Сирени”.

В ОДЕКУ будуть встановлюватися оповіщувачі-динамики.

Кількість оповіщувачів, їх розміщення та потужність повинні забезпечувати необхідну чутність у всіх місцях перебування людей.

Для передавання текстів оповіщення та керування евакуацією на об'єктах університету допускається використовувати внутрішні радіотрансляційні мережі та інші мережі мовлення, наявні на підприємстві (за умови забезпечення надійності оповіщення). Текст оповіщення повинен бути заздалегідь записаний на магнітофон (для іноземців текст оповіщення записується англійською або їх рідною мовою).

При обладнанні приміщень об'єкту університету УПС її приймально-контрольні прилади слід установлювати в тому приміщенні, з якого здійснюється керування системою оповіщення.

На об'єктах університету, де немає потреби в технічних засобах оповіщення про пожежу і керування евакуацією, ректор університету повинен наказом визначити порядок оповіщення людей про пожежу та призначити відповідальних за це осіб.

II.1. Засоби зв'язку, сигналізації, які є на об'єкті та на робочому місці, розміщення найближчих апаратів телефонного зв'язку, пожежної сигналізації, пристроїв для подання звукових сигналів пожежної тривоги, систем сповіщення та керування евакуацією людей.

Об'єкти університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше) окремо розташовані один від одного. Необхідно забезпечувати засобами зв'язку (телефонами, радіозв'язком, сповіщувачами), передбачаючи можливість використання їх для передавання повідомлення про пожежу в будь-який час доби. Номер телефону для виклику пожежної охорони – “01”.

В необхідних випадках деякі об'єкти університету повинні мати прямий телефонний зв'язок із найближчим підрозділом пожежної охорони або центральним пультом пожежного зв'язку населеного пункту. Необхідність улаштування такого зв'язку визначається територіальними органами державного пожежного нагляду.

У разі відсутності на об'єкті телефонного зв'язку (Метеорологічна лабораторія) слід на видних місцях указувати (за допомогою написів, табличок тощо) місцезнаходження найближчого телефону або спосіб виклику пожежної охорони.

Таксофони, встановлені на вулицях і в будівлях, повинні забезпечувати можливість безкоштовного користування ними для передавання, повідомлення про пожежу по лінії зв'язку "01". На таксофонах мають бути таблички із зазначенням номера виклику пожежної охорони

Засоби зв’язку: міські телефони, телефони внутрішнього зв’язку між кабінетами розташовані практично у кожному кабінеті, лабораторії, кафедрі на всіх об’єктах ОДЕКУ.

На вахтах об’єктів університету знаходяться сповіщувачі сигналів пожежної тривоги двох видів: “Ревуни”, які починають подавати сигнал за допомогою натискання кнопки. Сигнал йде до того часу, поки натиснута кнопка.

Також на вахтах об’єктів університету знаходяться “Сирени”, які починають подавати сигнал за допомогою вмикача. Сигнал йде до того часу, поки не вимкнути вмикач.

Оповіщувачі-динамики керують евакуацією людей з об’єкту.

Системи оповіщення та керування евакуацією на об'єктах університету необхідно виконувати з урахуванням можливості прямої трансляції мовного оповіщення та керівних команд через мікрофон для оперативного реагування в разі зміни обстановки або порушення нормальних умов евакуації.

2. Порядок використання цих засобів у разі виникнення пожежі.

Співробітник університету, який першим помітив пожежу, зобов’язан негайно повідомити про це за телефоном до пожежної часити, повідомити про це керівника структурного підрозділу і начальника відділення добровільної пожежної дружини об’єкта.

По розпорядженню керівника структурного підрозділу, де виникла пожежа, член добровільної пожежної дружини вмикає сповіщувачі сигналів пожежної тривоги “Ревун”, у необхідності і “Сирену”.

У необхідності треба членам добровільної пожежної дружини, інспектору з пожежної безпеки ОДЕКУ за допомогою телефонів внутрішнього зв’язку оповіщувати всі структурні підрозділи об’єкту університета.

Також можливо скористуватися системою мобільного зв’язку.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006