Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Пож-техн мін..doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

Тема 5 (2 години) Дії під час пожежі

I. 1.Дії в разі виявлення на робочому місці, на території об'єкта задимлення чи пожежі.

Адміністративних приміщення, кабінети розміщуються в будинках різної поверховості. Внутрішня планіровка звичайно коридорного типу, що сприяє виникненню протягів і швидкому задимленню будинку. В комп’ютерних класах, кабінетах з іншими електроустановками можливо виникнення пожежі у результаті перенапруги електромережі. В лабораторіях та спеціальних кабінетах, де зберігаються легкозаймисті рідини, хімічні реактиви, магнітні диски та дискети може виникнути пожежа від іскри проводки чи відкритого вогню і таке інше. Все це ускладнює обстановки при пожежі. Головна мета керівника структурного підрозділу установити реальну загрозу співробітникам та студентам, визначити засоби і спосіби евакуації і рятування людей, намагатися гасити пожежу первинними засобами пожежогасіння. В окремих випадках керівник структурного підрозділу організовуе евакуацію матеріальних цінностей. На місці пожежі обов’язково поряд з керівником має бути начальник ДПД.

Підвальні приміщення призначені для розміщення інженерних комунікацій (водогін, теплопровід, каналізації). В старих будинках вхіди в підвали, як правило розташовували з сходової клітки. Це приводить до задимлення під час пожежі. При виникненні пожежі у підвалі продукти горіння розповсюджуються на верхні поверхи через різні підйоми та отвіри, вентиляційні канали, шахти ліфтів, а також шляхом нагріва конструкцій та комунікацій. Перший, хто помітив пожежу у підвалі, повинен доповісти завідувачу господарством об’єкта, намагатися гасити пожежу первинними засобами пожежогасіння. Начальник добровільної пожежної дружини повинен добре знати план розміщення у підвалі майстерень, складських приміщень, теплопроводу, місця знаходження вогнегасників. Заходити у підвал для спасіння життя людини можливо тільки у протигазі. Більшість подвалів мають складну планіровку, в них можна заблукати і опинитися у критичному стані.

Пожежна небезпека поверхів будівлі поперше визначається наявністю згораємих матеріалів, а також конструктивними особливостями стін, покриттів, перегородок. Між собою поверхи будівлі з’єднуються сходовими клітинами, ліфтами, технологічним пройомам та вентиляційними каналами. Ці улаштування являються шляхами розповсюдження пожежі на поверхах. Пожежі на поверхах супроводжуються сильним задимленням приміщень і виникненню загрози життю людей. Особисто швидко горять дощаті паркетні підлоги, килимові покриття. Керівнику структурного підрозділу спочатку встановити наявність небезпеки для співробітників та студентів, встановити осередок пожежіі та її розповсюдження. Потім негайно вивісти співробітників та студентів згідно орієнтовного плану евакуації.

Приміщення горищ – це простір між покрівлею та перекриттям горища. У більшисті випадків покрівля зі сталі, рубероїду і таке інше. Підпорні конструкції виготовляють з дерева, сталі, железобетону. Приміщення горищ – це важкодоступна частина будівлі. Пожежі у ціх місцях супроводжуються швидким розповсюдженням вогню, високою температурою і сильним задимленням. Співробітник, студент помітивший пожежу повинен доповісти завідувача господарством об’єкту та начальнику добровільної пожежної дружини. До приїзду пожежної частини, гасити пожежу за допомогою пожежних рукавів з найближчих пожежних кранів вищого поверху. Тим часом керівники структурних підрозділів швидко виводять співробітників і студентів за орієнтовним планом евакуації, тому що приміщення горища може обвалитися.

2. Порядок повідомлення про пожежу аварійно-рятувальних і пожежних підрозділів та інших аварійних служб.

1).За допомогою телефонного зв’язку, таксофону, в іншому випадку мобільного зв’язку набрати номер пожежної частини райоу міста за номером “01”.

2).Членороздільно доповісти про те, що виникла пожежа.

3).Повідомити точну адресу об’єкту університету (номер будинку, корпус).

4).Кількість поверхів у будинку, де сталася пожежа.

5).У якій частині будинку діє пожежа, на якому поверсі, докладно у котрій годині почалась пожежа.

6).Докласти обставини на пожежі (тління, задимлення, сильне полум’я, вибухи).

7).Наявність співробітників студентів у будинку.

8).Доповісти про стан доріг, проїзду до будинку та водосховища (ремонт дороги, тимчасове перекриття проїзду).

9).Повідомити своє прізвище, посаду.

При необхідності треба викликати за телефоном інші аварійно – рятувальні служби: медичну допомогу, газово – рятувальну службу. При докладанні про пожежу треба додержуватися черговісті повідомлень, що і при докладанні у районну пожежну частину. У пункті 7 при телефонуванні у службу швидкої медичної допомоги, добавити факти про стан постраждалих на пожежі (опіки, дихання димом, непритомність). У деяких випадках уважно слухати накази за телефоном лікаря про першу медичну допомогу.

3.Організація зустрічі аварійно-рятувальних та пожежних підрозділів.

Територія будівель університету повинна мати зовнішнє освітлення, яке забезпечує швидке знаходження пожежних драбин, протипожежного обладнання, входів до будівель та споруд.

На території будівель університету на видних місцях повинні бути встановлені таблички із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, знаки місць розміщення первинних засобів пожежогасіння, схема руху транспорту, в якій слід вказувати розміщення будівель унверситету, водойому, гідрантів, (необхідність встановлення такої схеми на кожному конкретному підприємстві визначається місцевими органами державного пожежного нагляду).

Дороги, проїзди та під’їзди до будівель, споруд університету пожежних вододжерел, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільними, утримуватися справними, взимку очищатися від снігу. Забороняється довільно зменшувати нормовану ширину доріг та проїздів.

Про закриття окремих ділянок доріг або проїзду в зв’язку з проведенням ремонтних робіт чи з інших причин, які перешкоджають проїзду пожежних автомобілів, слід негайно повідомити підрозділи пожежної охорони. На період виконання ремонту доріг у відповідних місцях повинні бути встановлені покажчики напрямку об’їзду або влаштовані переїзди через ділянки, що ремонтуються.

Основні дороги, проїзди, проходи на території будівель університету повинні мати тверде покриття. Влаштовуючи проїзди для пожежних автомобілів до будівель, споруд та вододжерел університету ґрунтовою дорогою, її треба укріплювати шлаком, гравієм або іншими місцевими матеріалами для забезпечення можливості під'їзду будь-якої пори року.

До всіх будівель та споруд унверситету має бути забезпечений вільний доступ. Протипожежні розриви між будівлями не повинні використовуватися для зберігання матеріалів і обладнання, стоянок транспорту, будівництва та встановлення тимчасових будинків і споруд.

4.Відключення у разі необхідності устаткування, комунікацій, електроустановок та вентиляції.

Правила вимкнення установок та агрегатів.Головне правило вимкнення установок: спочатку вимикати установки нізької напруги, а потім установки високої напруги. Тому що, у випадку вимкнення головного щита, вся будівля залишиться без току, а у вечерній час зовсім без світла, що буде заперечувати гасінню пожежі, яка трапилася у якомусь підрозділі.

При вимиканні силових установок під нагрузкою може бути велика електрична дуга, яка може вивести з ладу який –небудь вимикач (згоряння, плавлення контактів).

Іншою мовою, треба спочатку зняти нагрузку з понижаючого трансформатор, а потім вимикається сам трансформатор.

Порядок зняття напруги з електроустановок, виклику аварійної допомоги тощо. При локальних пожежах (поверхових), спочатку знимається напруга з локальних (поверхових) розподільних щитів, а потім знимається напруга з головного (силового) щита будівлі. Розподільний локальний щит знаходиться на кожному поверху. Іноді буває, що вимикач поверхового щита розміщується на головному силовому щиті. Тому треба при вимиканні бути особливо уважним, щоб випадково не вимкнути інші поверхи.

Системи вентиляції і кондиціонування повітря в приміщеннях університету повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм. У приміщеннях університету, де вентиляційні установки транспортують горючі і вибухонебезпечні речовини (лабораторія хімії, лабораторія грунтознавства), всі металеві повітроводи, трубопроводи, фільтри та інші обладнання витяжних установок повинні бути заземлені та захищені від статичної електрики.

Автоматичні вогнезатримувальні пристрої (заслінки шибери, клапани тощо), встановлені на повітроводах у місцях перетину протипожежних перешкод, пристроїв блокування вентиляційних систем з автоматичною пожежною сигналізацією та системами пожежогасіння, протипожежні пристрої димоходів, витяжні зонти при необхідності мають бути вимкненими. Перевірка працездатності автоматичних вогнезатримувальних пристроїв проводиться не рідше одного разу на 6 місяців за графіком,

II. Гасіння пожежі існуючими на об'єкті засобами пожежогасіння; евакуації людей та матеріальних цінностей.

На об’єктах ОДЕКУ є в навявності вогнегасники вуглекислотні, які призначаються для гасіння рідких та твердих речовин (крім тих, що можуть горіти бе доступу повітря), а також електроустановок, що знаходяться під напругою до 1000 В.

На об’єктах ОДЕКУ є в наявності вогнегасники порошкові призначаються для гасіння невеликих спалахувань речовин та матеріалів (лужні метали, інші хімічні речовини, електроустановки), коли використання вуглекислотних вогнегасників неефективно.

Для гасіння пожежі необхідно використовувати комплект пожежного щита (стенду) з набіром первинних засобів пожежогасіння :

-вогнегасники порошкові або вуглекислотні (ВП-2, ВВ-2) - 2 шт.;

-ведро (конус) - 2 шт.;

-сокира - 1 шт.;

-лопати - 2 шт.;

-багри - 2 шт.;

-ломи - 2 шт.;

-ящики з піском місткістю 250 кг - 2 шт.;

-бочки з водою місткістю 250 л - 2 шт. (на зимовий період замінюються ящиками з піском тією ж місткістю).

Евакуація співробітників та студентів з об’єкту університету провадиться за орієнтовним планом.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006