Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

2. Моделі ухвалення стратегічних рішень

У маркетинговій теорії та практиці існують чимало моделей прийняття стратегічних рішень. Однак, найбільшого розвитку та застосування здобули наступні:

  • матриця розвитку товару/ринку (І. Ансофа);

  • матриця конкуренції (М. Портера);

  • матриця зростання/частка ринку (Бостонської консалтингової групи);

  • матриця привабливості ринку/конкурентоспроможності (МакКінзі);

  • використання конкурентних стратегій

Матриця розвитку товару/ринку

Дана модель (рис. 4.2) передбачає застосування чотирьох альтернативних стратегій зростання бізнесу:

  • Стратегії глибокого проникнення на ринок (експансія), яка має на меті збільшення обсягу збуту, ринкової частки та прибутків на існуючих ринках завдяки удосконаленню наявних товарів;

  • Стратегії розвитку ринку, яка має на меті збільшення обсягу збуту завдяки виходу на новий ринок з існуючим товаром;

  • Стратегії розвитку товару, яка має на меті збільшення обсягів збуту за допомогою існуючих і розробці нових товарів для наявних ринків;

  • Стратегії диверсифікації, яка передбачає розробку нових товарів для нових ринків.

По-суті, в представленій моделі освоєння нового товару або нового ринку також являє собою диверсифікацію, однак тільки в означеному напрямку – диверсифікація товару або, відповідно, ринку. Повна ж, диверсифікація здійснюється за умов освоєння нового товару та нового ринку одночасно.

Матриця конкуренції

Основна ідея стратегічної моделі М. Портера (рис. 4.3) полягає в досягненні необхідного рівня рентабельності, що прямо залежить від конкурентних переваг підприємства на ринку. У відповідності до матриці, побудованої М. Портером, для того, щоб випередити конкурентів, підприємству необхідно обрати одну з трьох наведених базових стратегій:

  • стратегію лідерства за витратами, що передбачає концентрацію зусиль на скороченні витрат завдяки доступу до дешевої сировини, зменшенню витрат на дослідження, сервіс, рекламу тощо.

  • стратегію диференціації, яка передбачає виробництво підприємством товарів, які відрізняються з позиції покупця від товарів конкурентів.

  • стратегію концентрованого маркетингу, яка передбачає концентрацію зусиль на одному чи кількох сегментах і досягнення в цих сегментах лідерства.

Матриця зростання/частка ринку

Дана модель була розроблена Бостонською консалтинговою групою і належить до моделей портфельного аналізу (аналізу господарського портфеля підприємства або портфеля стратегічних господарських одиниць (СЗГ)). Головним індикатором привабливості ринку для підприємства тут є темп зростання ринку, що характеризується збільшенням кількості споживачів товарів або послуг; а індикатором конкурентоспроможності – відносна частка ринку, що виражається співвідношенням продажів підприємства до продажів найбільшого конкурента (рис. 4.4). Характеристики та можливі стратегії в стратегічних зонах господарювання, що виникають у процесі взаємодії чинників зростання та частки ринку, представлені в таблиці 4.2.

Таблиця 4.2.

Соседние файлы в папке Маркетинг лекції