Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Псих. конфлікту.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Підсумковий контроль

Контроль здійснюється у форміекзамену: студенту пропонується відповісти на 2 теоретичних запитання. Кожне теоретичне чи практичне завдання оцінюється за20 - бальною шкалою.

Рівень

Зміст критеріїв

Зміст оцінки

Оцінка в балах

Компетентністний (високий)

Студент демонструє глибокі знання основних теоретичних підходів до пояснення феномену конфлікту. Знає зміст наукових понять, орієнтується у їх взаємозв’язках. Може аргументовано, логічно, послідовно розкривати зміст питання. Виявляє творчі можливості при поясненні навчального матеріалу, здатний до його узагальнення та використання міждисциплінарних зв’язкі. Демонструє логіку, широку ерудицію (цитування першоджерел), вміння доцільно застосовувати теоретичні знання для розв’язання практичних задач, сформованість професійно значущих практичних вмінь та навичок.

відмінно

5

(18-20)

Базовий (середній)

Студент демонструє знання основних підходів до пояснення конфліктологічних явищ, здатність аргументовано, чітко та логічно розкривати суть питання. Припускається несуттєвих помилок у психологічному аналізі фактів. Аргументує свою думку загальними прикладами. Інтерпретує явища конфлікту без широкого застосування даних з інших галузей наукових знань. Здатний пояснити можливості застосування теоретичних знань у практичній діяльності .

добре

4

(15-17)

Достатній (низький)

Студент виявив знання окремих підходів у психології конфлікту неточно дав визначення поняттям, припустився принципових помилок при відповіді на питання, але продемонстрував спроможність їх усунути. Виявив репродуктивне мислення. Можливості застосування теоретичних знань на практиці демонструє на простих прикладах та ситуаціях, що не мають системного значення .

задовільно

3

(12-14)

Недостатній (нульовий)

Студент виявляє часткові знання теоретичних підходів у психології. конфлікту Припускається принципових помилок при тлумаченні наукових понять. Нездатний пов’язати теорію із практикою. Послідовність та логіка у висвітленні питання порушена. Проявляє відсутність здатності використання міжпредметних зв’язків для пояснення практичних завдань.

незадовільно

2

(7-11)

Шкала оцінювання

За шкалою ЕСТS

За національною шкалою

За шкалою начального закладу

А

відмінно

90-100

ВС

добре

75-89

ДЕ

задовільно

60-74

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

35-59

F

незадовільно з обов’язковим повторним курсом

1-34

    1. Шкала оцінювання

За шкалою ЕСТS

За національною шкалою

За шкалою начального закладу

А

відмінно

90-100

ВС

добре

75-89

ДЕ

задовільно

60-74

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

35-59

F

незадовільно з обов’язковим повторним курсом

1-34

2. Зміст модулів.

Модуль 1 Загальна теорія конфлікту

Зміст теми

Погляди Конфуція, Сунь-Цзи і Лао-Цзи на природу конфлікту. Розуміння конфлікту в античному суспільстві. Тлумачення конфлікту в вченнях відомих грецьких мислителів Геродота, Геракліта, Демокрита, Платона, Арістотеля. Погляди мислителів Середньовіччя на сутність соціальних конфліктів. Аврелій Августін та Фома Аквінсьский про протилежність між тілесним та духовним у людини. Погляди Ніколо Макіавеллі про матеріальні інтереси як рушійну силу людських вчинків. Особливості розуміння соціальних конфліктів у Нові часи та епоху Просвітництва( Френсіс Бекон, Томас Гоббс. Адам Сміт, Георг Гегель, Імманул Кант). Конфліктологічна концепція у поглядах Карла Маркса. Соціальна революція як вершина розвитку соціального конфлікту, в результаті якої віджилий клас поступався місцем владі нового, прогресивного класу.

Сучасні конфліктологічні вчення. Соціологічний напрямок конфліктології. Соціал-дарвінізм ( Л.Гумпловіч, Г. Ратценхофер, А.Смолл) про конфлікт як форму соціальної взаємодії. Функціональна теорія конфлікту Георга Зіммеля. Характеристика позитивної функції конфлікту, визначення макро та мікро рівнев конфлікту. Структурно-функціональний підхід у розумінні сутності соціального конфлікту ( Толкотт Парсонс). Теорія позитивно-функціонального конфлікту Льюіса Козера, Ральфа Дарендорфа, Джона Рекса. Розуміння конфлікту як явища, що і створює напругу, і несе функцію, її розрядки. Діалектична теорія конфлікту Ральфа Дарендорфа.

Психологічні напрямки дослідження конфліктів. Психоаналітичний підхід у розумінні природи конфлікту (Зигмунд Фрейд, Карен Хорні, Альфред Адлер, Ерик Берн). Ситуаційні підходи у вивченні конфлікту ( Дж. Долард, Н. Міллер, А.Бандура, М.Дойч. М.Шериф). Конфлікт як когнітивний феномен ( Курт Левін, Ф.Хайдер, У. Клар). Погляди В.М.Мясіщева та В.С. Мерліна на суб’єктивне ставлення до ситуації як умову конфлікту. Гуманістична психологія про сутність психологічного конфлікту ( погляди Р. Мея) .

2.2. Види навчальної діяльності студентів:

Лекції