Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 5 ВНД у детей, сон, гипнозі.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
74.75 Кб
Скачать

15.4. Екстрасенсорні сприйняття

До таємничих явищ людської психіки відносять також і різні види екстрасенсорного сприйняття: телепатію, яснобачення, проскопію (пізнавання майбутніх подій або майбутніх думок іншої особи), телекінез (здатність впливати “силою” думки на матеріальні об’єкти), реінкарнацію (згадка про попередні “втілення” в інші особи), холотропну свідомість тощо. Виникає враження, що сприйняття людини не обмежується лише її п’ятьма чуттями, а існують також позачуттєві, або екстрасенсорні сприйняття.

Оскільки екстрасенсорні сприйняття відбуваються на відстані і без участі відомих сенсорних систем організму людини, то логічно припустити, що такі явища можуть здійснюватись лише за наявності загального просторового поля невідомою поки-що природи, яке, за певних умов, здатна сприймати людина. Необхідно також припустити, що всі об’єкти всесвіту (живі і неживі) мають свої поля як складові цього загального поля.

Проведено величезну кількість експериментів стосовно екстрасенсорного сприйняття, особливо телепатії, висунуто десятки теоретичних гіпотез, але ні одна із них не витримує ретельного наукового аналізу.

5