Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка паш.з..docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
135.29 Кб
Скачать

Розділ 2 методичні засади дослідження гендерно-рольової поведінки особистості

2.1 Огляд і обґрунтування вибору методик дослідження

При розгляданні теоретичних аспектів дослідження гендерно-рольової поведінки особистості аналізувались такі поняття як :гендерні стереотипи, маскулінність , фемінність, андрогінія, та відносини особистостей різної статеворольової поведінки. Отже при виконанні методичної частини роботи підбір методик можна обґрунтувати з такої точки зору.

Методика дослідження маскулінності-фемінності Сандри Бем була створена для визначення того як доросла людина оцінює себе з точки зору гендеру. Які риси їй найбільш притаманні : маскулінні, фемінні чи андрогенні.

Провівши тест «Орієнтація не традиційні чи егалітарні стосунки» можна визначити з якої саме точки зору , профеміністичної чи антифеміністичної , досліджуваний уявляє собі стосунки, та наскільки він є феміністично –орієнтованим.

2.3 Методика «маскулінності-фемінності» Сандри Бем

В гендерній психології часто застосовують та досліджують поняття маскулінності та фемінності ці поняття характеризують ,відповідно, чоловічу та жіночу поведінку, пізніше було введене поняття андрогінії ,в якому поєднуються як чоловічі так і жіночі якості. Це поняття було введене автором даної методики Сандрою Бем.

Опитувальник був запропонований нею для визначення переважання маскулінних , фемінних, чи андрогенних рис у людей. Отже з його допомогою можна визначити які самі якості більше проявляються в поведінці особистості , так наприклад агресивність , чи навпаки дружньою. Отримана інформація є практичною, що робить даний опитувальник досить корисним. Він є дуже розповсюдженим, і незамінним при майже всіх гендерних досліджень. Опитувальник можна застосовувати на тих ,чия гендерна поведінка уже сформувалась. Також за його допомогою можна дослідити в результаті яких впливів формується статево-рольова поведінка ( застосовуючи його на людях що виросли в різних соціальних умовах).

Методика складається з 60 тверджень біля яких пропонується поставити цифру за мірою вираженості тих чи інших якостей. На основі результатів отримується рівень фемінності-маскулінності.

2.4 Тест « Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки» (За описом т.В.Говоруна)

В сучасному суспільстві часто досліджується проблема гендерної поведінки, але,звісно, в контексті міжособистісних стосунків. Дана методика досліджує таке поняття як феміністична орієнтація в стосунках.

Тобто погляди особистості на традиційність чи фемінність взаємовідносин у сім’ї. Дана тема є досить актуальної по скільки сім’я є важливою складовою суспільного життя. Отже результати методики допоможуть визначити якому стилю взаємовідносин в сім’ї досліджуваний надає перевагу.

Методика складається з 40 тверджень біля яких досліджуваний повинен поставити міру в якій він з ними згоден. Після обробки результатів можна буде робити висновок про те чи орієнтований досліджуваний на профеміністичні чи анти феміністичні стосунки. Актуальність даних результатів є не лише науковою, а може допомогти також в практичній діяльності психолога,наприклад з’ясувати причини конфліктів в сім’ї. Дана методика може застосовувати на багатьох особистостях , але з уже устаткованими гендерними стереотипами.

ВИСНОВОК

Отже метою даної роботи було : теоретично обгрунтувати психологічні особливості гендерно-рольової поведінки особистості, проаналізувати методичні засоби її дослідження, визначити вплив гендерної ідентичності чоловіків та жінок на тип ставлення до сім’ї. Опираючись на мету були визначені завдання , опираючись на які можна проаналізувати результати даної роботи за такою схемою:

  1. Гендер - соціально-біологічна характеристика, за допомогою якої люди дають визначення поняттям «чоловік» і «жінка». Гендерна поведінка формується в процесі соціалізації на основі гендерних стереотипів , які в свою чергу поділяються на 1.стереотипи маскулінносі-фемінності,2. стереотипи пов’язані з відмінностями у змісті праці статей ,3.стереотипи ,що закріплюють сімейні та професійні ролі відповідно до статі, 4.стереотипи ,пов’язані з привабливістю , критеріями оцінки зовнішності чоловіка та жінки.

  2. Поняття «гендеру»розглядаи представники різних психологічних шкіл. Фрейд, вважав що «Анаттомія – це доля»; Карл Густав Юнг - що в людині є як жіноче так чоловіче психологічне начало, К.Хорні заперечувала твердження Фрейда про відчуття жінкою неповноцінності,і критикувала багато його робіт, Ненсі Чодороу вважала, що процесі гендерного виховання Фрейд недооцінював вплив соціуму,зокрема матері. В теорії структурно-функціонального аналізу Т. Парсона говориться про те ,що лідерська роль чоловіка визначена його не здатністю народжувати та виховувати дітей ,отже йому залишається спеціалізуватись в іншому,інструментальному напрямку. Біхевіористи пояснюють статево рольову поведінку людини як систему стимул – реактивних зв’язків , що закріплюють маскулінну та фемінну поведінку як вторинні умовні рефлекси. В теорії соціальних ролей Іглі говориться про те що різні для двох статей види досвіду, що виникають з гендерних ролей, призводять до того, що навички і аттітюди у чоловіків і дружин - почасти різняться, і саме на цьому грунтуються відмінності в поведінці.. Представники когнітивного напрямку тлумачать статеву ідентичність як результат поетапного пізнання , поглиблення і розширення інформації про правила соціальної поведінки про себе як статеву істоту. Серед найрозповсюдженіших теорій гендерної поведінки виділяють теорію Сандри Бем, що не лише створила методки визначення рис притаманних тій чи іншій статі, але й ввела поняття андрогінії. Найбіологізаторською в даному розділі можна вважати теорію біологічних та соціобіологічних концепцій, які представлені роботами Лайонел Тайгер і Робін Фокс,вони вважали що люди в своїй поведінці дуже схожі на приматів , але останні не відчувають тиску соціокультурних чинників,вони вважали , що домінування осіб чоловічого роду біологічно детерміноване і характерне для всіх тварин , у тому числі і людини. Останніми розглянуті теорії фемінізму, серед них виділяють: ліберальний фемінізм,соціалістичний (Марксистський) напрямок у фемінізмі, радикальний фемінізм, психоаналітичний фемінізм, посптодерністський напрямок у фемінізмі.

  3. При дослідженні гендерної поведінки виділяють такі основні поняття:маскулінність, фемінність та андрогінність. Погляди на взаємозв’язок цих понять змінювалися,але їх суть завжди залишалася однаковою - вони відображають прийняті в соціумі лінії поведінки чоловіків та жінок.Також розглянуте поняття андрогінії це поєднанням в одній людині чоловічого та жіно­чого, згідно з даосистською філософією, «інь» (жіноче начало) та «янь» (чоловіче начало).Оскільки біологічна стать в сучасному суспільстві не завжди відповідає психологічній введене таке поняття - транссексуали – це індивіди з розладами статевої тотожності, які досягли віку статевої зрілості. Також доволі часто постає питання чи відповідають гомосексуальні стосунки стандартним гендерним ролям.Гомосексуальність (грец. потоз тотожний, подібний, зехив — стать) — сексуальний потяг до особи тотожної статі та сексуальний контакт з нею.Відповідно до поняття гомосексуалізму з’явилось поняття гомофобії: гомофобія— почуття страху або відрази до гомосексуальних індивідів упереджене ставлення до людини через її гомосексуальні орієнтації.В результаті розгляду даних понять був зроблений висновок,що геї та лесбійки відрізняються від гетеро сексуальних пар лише гомоеротичною спрямованістю а не гендерними ролями.

  4. Гендерна соціалізація – засвоєння та відтворення притаманних певному соціальному довкіллю статевоспіввіднесених нормативів поведінки.

При соціалізації особистості діють умови, які називають факторами

Першиа мегафакторкосмос, планета, світ, які в тій чи іншій мірі через інші групи факторів впливають на соціалізацію всіх жителів Землі.

Друга макрофактори що впливають на соціалізацію країни, етносу, суспільства, держави.

Третя мезофактори (які дозволяють виділяти групи людей за: місцевістю і типом селища, в яких вони живуть (регіон, село, місто); приналежністю до слухачів тих чи інших мереж масової комунікації (радіо, телебачення) тощо.

Четверта група мікрофактори. До них належать фактори, що безпосередньо впливають на конкретних людей сім’я, сусіди,групи однолітків, виховні організації, різні громадські, державні, релігійні, приватні і контрсоціальніорганізації, мікросоціуми.

5.Проблема гендерних стереотипів є актуальною на сьогоднішній день, вона породжує нові проблеми-на роботі , в стосунках. Тому важливо зрозуміти всі аспекти даного питання. Так наприклад те,що ми ніби то «бачимо», ніби чоловіки і жінки мають стереотипні риси, незалежно від реального стану речей, і, таким чином, помилково подумки «підтверджуємо» стереотипні пророцтва, ми ставимося до чоловіків і жінок так, ніби їм властиві стереотипні риси.. Крім того- стереотипи змушують нас віддавати перевагу чоловікам в якості керівників і чекати, що жінки будуть мати підлеглий статус. У результаті поведінка, необхідна для виконання керівної ролі, здається типово маскулінною, а поведінка, необхідна в підлеглому положенні, - фемінінною.Традиційні гендерні стереотипи фактично є характеристиками статусу.Крім того у наш час перед жінкою стоїть проблема вижити і зберегти сім'ю при ситуації, що створилася. Традиційні гендерні стереотипи фактично є характеристиками статусу. Крім того у наш час перед жінкою стоїть проблема вижити і зберегти сім'ю при ситуації, що створилася. В залежності від розподілу ролей виокремлюють сім’ї традиційні (патріархальні чи матріархальні), в яких один з членів подружжя є внутрішньосімейним лідером, активнішою стороною в подружніх сто­сунках і відносинах із соціумом, та егалітарні (від фр. едаїііе - рів-ність), в яких ролі розподіляються з урахуванням конкретних інтересів і можливостей партнерів. При цьому спостерігаються вирівнювання функцій подружжя і відносно незалежне становище дітей.А широко поширені патріархальні погляди на місце жінки в суспільстві створюють додаткові труднощі не лише для жінок.

6.В розділі «Методичні засади дослідження гендерно-рольової поведінки» були описані такі методики: : «Методика дослідження маскулінності-фемінності» Сандри Бем, тест «Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки. Дані отримані за результатами цих методик можуть чудово охарактеризувати прикладне значення даної роботи,та підтвердити феномени описані в ній.

Список використаних джерел

  1. Агеев В. С Межгрупповое взаимодействие: Социально-психологические проблемы. - М., 1990.

  2. Бендас Т. В.Гендерная психология: Учебное пособие./Т.В. Бендас-СПб.: Питер, 2006. — 431 с.

  3. Берн Ш. Гендерная психология [Текст]/ Шон Берн.-2-е междунар.изд. – С.Пб.; М.:Прайм-Еврознак ; Олма-Пресс, 2002.-320с.

  4. Бойко О.В. Гендерные аспекты психического здоровья [Текст] /О.В.Бойко//Вопросы психологии. -2005.-№1.С 110-115

  5. Булычев И.И. Образы маскулинности и феминности в формате гендерной картины мира /И.И.Булычев [Электронный ресурс] Режим доступа http//www.credonew.ru/credonew /01_04/2html

  6. Гендерний розвиток у суспільстві [Текст] : (Конспект лекцій). – 2-е вид. – К.:Фоліант. – 2005 .- 351с.

  7. Гидденс Э.Социология/Э.Гидденс [Электронный ресурс] Режим доступа http://alg_arhive.narod.ru/st/giddens.html

  8. Говорун Т.В. Кікінеджі О.М. Гендерна психологія: Навч.пос. – К : Видавничий цент «Академія», - 2004. – 308с.

  9. Гороховська Н. Гендерне виховання дошкільника [Текст] /Н. Гороховська //Психолог: Додаток до газети «Шкільний світ» . – 2003 - № 9.С 5-7

  10. Здравомислова О. Гендерні стереотипи в література для дошкільників : російські казки [Текст]/О.Здравомислова, К. Герасимова , Н.Троян //Дошкільна освіта . – 2010. - №4.-С. 32-45

  11. Кован Ф. А., Кован К. П. Взаимоотношения в супружеской паре, стиль родительского поведения и развитие трехлетнего ребенка[Текст]/А.Ф.Кован, К.П.Кован // Вопросы психологии. 1989. №4. С. 110-118.

  12. Кчецина И. С. От психологии пола к гендерным исследованиям в психологии[Текст]/ И. С Кчецина // Вопросы психологии. 2003. С. 61-78.

  13. Лєнь Т. Система гендерної соціалізації в сучасних умовах [Текст]/Т.Лєнь//Вища освіта України.-2007 .-№3. – С.63-69

  14. Мамаєв Д.Ю. Фактори гендерної соціалізації особистості : гендерні особливості/ Д.Ю.Мамаєв [Електронний ресурс] Режим доступу http://www.nbus.gov.ua/portal/Soc_Gum/Tippp/2010_1/mamaev.pdf

  15. Попова Л. В. Проблема самореализации одаренных женщин [Тескт]/Л.В.Попова// Вопросы психологии. 1996. №2. С. 31-41.

  16. Правник Д.Ю. Становление и развитие гендерных исследований в психологии[Текст]/Д.Ю.Правник // Высшее образование сегодня. – 2007.- №10.-С.76-79

  17. Психология человека .Теория гендерных схем предложенная Сндрой Бем. Психология человека [Электронный ресурс] Режим доступа http://www.psibook.com/18/6/38.html

  18. Пушкарева Н. Гендерніе исследования /Н.Пушкарева[Электронный ресурс]Режим доступа http:/www.krugosvet.ru/enc/gumanitaarye_nayki/sociologiya/Gendernie_issledovania.html?page=0,0

  19. Стефаненко Т.Г. Социальные стереотипы и межличностные отношения // Общение и оптимизация совместной деятельности / Под ред. Г.М.Андреевой, Я.Яноушека. – М.: изд-во Моск. Ун-та, 1987. – 356с.

  20. Филатова А.Ф. Идеи психоанализа в концепии становления половой идентичности и половых различий в характере детей и подростков [Текст]/А.Ф.Филатова //Прикладная психология и психоаналіз .- 2006.-№4.-С.141-147

  21. Церетели М.О. Традиціонная культура . гендерніе стереотипі и установка [Текст]/М.О.Церетили//Мир психологии .-2004.-№3.-С.177-192

  22. Шведов М.Г. Гендерні стереотипи як основа функціонально-рольового розподілу в сім’ї./ Шведов М.Г. [Електронний ресурс]Режим доступу

http://jpsy.ucoz.ua/publ/genderni_stereotipi_jak_osnova_funkcionalno_rolovogo_rozpodilu_v_sim_ji/1-1-0-1

  1. Швецова А.Д. Особенности смысловой сферы мужчин и женщин с различной гендерной идентичностю [Текст]/А.Д.Швецова//Высшее образование сегодня.- 2007.-№10-С.-76-79

ДОДАТКИ.

Методика С. БЕМ

Перевірте за тестомС. Бем, наскільки ви можете справлятися з обов'яз­ками в сім'їі позадомом. Оцінітьзасемибальноюшкалоюступіньвираженос-г/ увасподанихнижчеякостей: від«1»—нідо«7»—так.

  1. —ця якість для ва сзовсім не характерна,

  2. ця якість скоріше всього для вас не характерна,

  3. ця якість виражена у вас незначно,

  4. ця якість виражена у вас середньою мірою,

  5. —ця якість виражена у вас достатньою мірою,

  6. ця якість виражена у вас сильно,

  7. —ця якість виражена у вас дуже сильно.

Наскількививважаєтесебелюдиною:

  1. впевненоюусобі,

  2. поступливою,

  3. корисною,

  4. здатноюзахищативласніпереконання,

  5. привітною,

  1. людиноюнастрою,

  2. незалежною,

  3. сором'язливою,

  4. свідомою,

  1. атлетичною,

  2. емоційною,

  3. артистичною,

  4. наполегливою,

  5. ласкавою,

  6. щасливою,

  7. сильноюособистістю,

  8. законослухняною,

  9. непередбачуваною,

  10. сильною,

  11. жіночною,

  12. надійною,

  13. аналітичноюзаскладомрозуму,

  14. співчутливою,

  15. ревнивою,

25)здатноюдолідерства,

  1. сензитивною,

  2. )правдивою,

  1. здатноюризикувати,

  2. здатноюзрозумітиінших,

  3. замкнутою,

  4. здатноюприйматирішення,

  5. жалісливою,

  6. щирою,

  7. самодостатньою,

  8. якапрагнезаспокоїтиображеніпочуття,

  9. гоноровою,

  10. домінуючою,

  11. злагіднимставленням,

  12. привабливою,

  1. маскулінною,

  2. теплою,

  3. серйозною,

  1. якахочеобстоюватипевнупозицію,

  2. ніжною, м'якою,

  3. дружньою,

  4. агресивною,

  5. легковірною,

  6. неефективною,

  7. якаповодитьсебеяклідер,

  8. довірливою, щирою,

  9. пристосованою, адаптивною,

  10. індивідуалістичною,

  11. такою, щоневживаєгрубівислови,

  12. непослідовною,

  13. конкурентноспроможною,

  14. якалюбитьдітей,

  15. тактовною,

  16. амбітною,

  17. чемною,

  18. ввічливою.

Ключдоопитувальника

1. Шкаламаскулінності.

Додайтебали, якістосуютьсявідповідейнапитання:

1, 4, 7,10,13, 16,19, 22, 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58. Сумуподілітьна 20. Отриманийрезультатбудепоказникомвашоїмаску­ лінності.

2. Шкалафемінності.

Додайтебали, якістосуютьсявідповідейнапитання:

2, 5, 8,11,14, 17, 20, 23, 26, 29, 32, 35, 38, 41, 44, 47, 50, 53, 56, 59. Сумуподілітьна 20. Отриманийрезультатбудепоказникомвашоїфе­ мінності.

3. Шкалаандрогінії.

Якщопоказникмаскулінності> 4,9 (середнявеличинамаскулінності = 4,9) Іпоказникфемінності> 4,9 (середнявеличинафемінності = 4,9), товасможна Охарактеризуватиякандрогіннуособистість.

Якщозарезультатаминабранихбаліввидосяглисередніхпоказників Маскуліннихтафеміннихякостей, цеозначає, щовиналежитедотогорідкісно­готипулюдей-андрогінів, якимпіддаєтьсябудь-якароботаібудь-якічоловічій Жіночіролі. Вашаповедінкадоситьгнучка, щодаєзмогувамбутидоброюлю­диною, чутливою, атакожсміливою, рішучою, здатноюпостоятизасебе, під­триматиінших, повестиїхзасобою.

Якщовинабралисереднюкількістьбалівзаоцінкоюфеміннихякостей, Якіпереважилимаскулінні, цеозначає, щовилюдина, наякурозраховують Слизькі, друзі, колеги. Протевситуаціях, яківимагаютьздатностівзятинасе­бекерівництвосправами, виявитинаполегливість, настоюватинабезумовно­мупідпорядкуванні, вамневистачаєхарактеру, виухиляєтесьвідвідповідаль­ності, передоручаєтевирішеннясвоїхпроблеміншимлюдям.

Якщовинедобралисередньоїкількостібалівзафеміннимиякостями, про­теувасяскравовираженімаскулінніякості, тоцеозначає, щовиздатніпроти­стоятинегараздам, згуртовуватиоточуючих, надихатинадосягненняцілей. Вилю­днії.і, орієнтовананадосягненняуспіху, подоланняперешкод, самоствердження, и.ісправу, впроцесіякоїнехтуєтебудь-якимисентиментами. Випрагнетевироб­лятиусобізначноюміроюпритаманнівамтвердістьдухуіхарактеру. Протеото­чуючимінодіневистачаєвашоїемоційноїпідтримки, співчуття, ласкавихслів.

Люди, якінабралинизькібализашкаламифемінність/маскулінність, визначаютьсяякстатевонейтральніособистості.

Тест «Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки»

Прочитайте твердження- Дайте відповідь, наскільки ви особисто відчуває­те і використовуєте такі з запропонованих відповідей? А цілком згоден (згод­на), В — згоден (згодна) С — не згоден (згодна), О — цілком не згоден (згодна).

  1. Татам властиво пильніше контролювати дочку, ніж сина.

  2. Чоловік має право наполягати на тому, щоб жінка прийняла його точ­ку зору стосовно того,що можна чи не можна робити.

  3. Робота жінки неможе бути протиставлена чоловічій роботі.

  4. Не передбачається що жінки нададуть перевагу своїй кар'єрі, а не домашнім обов'язкам більшою мірою, ніж чоловіки.

  5. Не має жодних природних відмінностей між чоловіками і жінками в чуттєвості та емоційності.

  6. Жінка повинна докласти всіх зусиль, щоб звести до мінімуму причи­ни роздратування і ^незручності для її чоловіка.

  7. Жінка повинна витончено приймати галантну увагу з боку чоловіка.

  8. Жінка взагалі потребує чоловічого захисту і керівництва.

9. ЗаміжніЖінки повинні протистояти поневоленню домашніми обов'язками.

  1. Мати, яка не є в шлюбі, аморальніша та безвідповідальніша, ніж батько, який також не є в шлюбі.

  2. Заміжні жінки не повинні працювати, якщо їхні чоловіки здатні їх утримувати.

  3. Чоловік має право сподіватися, що його дружина захоче народити дітей.

  4. Жінки повинні вільно конкурувати з чоловіками у будь-якій сфері еко­номічної діяльності.

  5. Повинен бути єдиний стандарт сексуальної поведінки для чоловіків та жінок.

  6. Батько й мати повинні мати рівні повноваження та відповідальність за дисципліну і виховання дітей

  7. Незалежно відстаті за однакову роботу повинна бути рівна оплата.

  8. Тільки незвичайна жінка може бути допущена в політику.

  9. Жінкам мають бути надані рівні можливості з чоловіками для профе­сійно-технічної освіті'1-

  10. Чоловік повинен бути оцінений як законний представник сім'ї в усіх юридичних питаннях.

  1. Чоловік і дружина повинні брати участь у всіх домашніх справах, як­що обоє зайняті однакову кількість годин поза домом.

  2. Немає жодної причини для очікування дівчиною, яка стоїть в пере­повненому автобусі, того, щоб чоловік запропонував їй своє місце.

  3. Підкорення дружини чоловіку — давня традиція.

  4. Лідерство спільноти повинно бути більшою мірою в руках чоловіків.

  5. Жінки, які прагнуть кар'єри, ігнорують можливість збагатити своє життя відданістю чоловіку та дітям.

  6. Це смішно для жінки — керувати локомотивом, а для чоловіка — што­пати шкарпетки.

  7. До жінок, які скоїли злочин, покарання повинно бути менш суворим, ніж до чоловіків.

  8. Жінки повинні бути менш активні у залицянні, ніж чоловіки.

  9. Сучасні соціальні проблеми стали кричущими внаслідок активізації ролі жінок у їх розв'язанні.

  10. Немає вагомої причини, щоб жінки брали прізвище чоловіків пі­сля шлюбу.

  11. Чоловіки агресивніші за своєю природою і більше орієнтуються на досягнення, ніж жінки.

  12. Сучасна жінка зобов'язана стежити за своєю фігурою не більше, ніж її чоловік за своєю талією.

  13. Образливо для жінки просити гроші у свого чоловіка.

  14. Існує багато слів і фраз, які не можна вимовляти жінкам, проте доз­волено говорити чоловікам.

  1. Правові засади суспільної праці мають бути однаковими для обох статей.

  2. Жінки частіше, ніж чоловіки, досягають мети обхідними шляхами.

  3. Жінки не повинні відвідувати ті самі місця, що й чоловіки, і мати од­накову міру свободи з ними.

  4. Жінки надто нервові та чутливі, щоб стати добрими хірургами.

  5. Це образливо для жінок — підкорятися шлюбній обіцянці.

  6. Нерозумно вважати, що миття підлоги більше підходить жінкам, ніж стриження газонів.

  7. Жінки не повинні підкорятися сексуальному рабству в шлюбі.

  8. Жінка заробляє стільки, скільки її чоловік, тому вартість їхнього від­починку вони повинні платити порівну.

  9. Жінки повинні визнати свою інтелектуальну обмеженість порівняно з чоловіками.

Обробка результатів

Підраховують відповіді так: А = +2, В = +1, С = —1, Б = -2. Оскіль­ки одна половина тверджень є профеміністичного напряму, а друга — ан-тифеміністичного, необхідно змінити математичний знак на протилеж­ний (+2 стає -2 та ін.) у твердженнях під номерами: 1, 2, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 17, 19,21, 23,25, 26, 27, ЗО, 33, 35, 36, 37 і 42. Підсумувавши бали за всіма пунктами, отримаєте результат у діапазоні від -84 до +84. Чим ви­щий бал, тим більше ви феміністично орієнтовані.

3