Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка паш.з..docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
135.29 Кб
Скачать

1.4 Фактори гендерної соціалізації

Як уже видно з вищевикладеного матеріалу більшість дослідників притримується думки що гендерна поведінка є набутою в процесі соціалізації.

Факторами соціалізації є одночасно і фактори середовища, що впливають на формування особистості. Проте на відміну від соціалізації чинники формування особистості доповнюються ще біологічним чинником. Йому в зарубіжній педагогіці у цілому ряді випадків відводиться першорядна роль. Так, на думку окремихучених, середовище, навчання і виховання є лише умовами для саморозвитку, прояву природно-обумовленихпсихічних особливостей [14,с.1]

Т.В. Говорун визначає таке поняття гендерної соціалізації :

Гендерна соціалізація – засвоєння та відтворення притаманних певному соціальному довкіллю статевоспіввіднесених нормативів поведінки[8,с.22].

Г. Андрєєва дає таке визначення: «Соціалізація двосторонній процес, що включає в себе, з одного боку, засвоєння індивідом соціального досвіду шляхом входження в соціальне середовище, систему соціальних зв’язків; з іншого процес активного відтворення індивідом системи соціальних зв'язків завдяки його активній діяльності, активному включенню в соціальне середовище» [14,с.1].

Процес гендерної соціалізації є співпрацею досвідчених чоло­віків і жінок з дітьми у набутті ними важливих для життя в дорос­лому світі статевовідповідних знань, умінь, навичок. Набуття тен­дерної ідентифікації та освоєння певного типу статеворольової по­ведінки активізують такі важливі психологічні механізми, як спрямування, моделювання, підкріплення та пізнання.

Спрямування. Суть його полягає в організації «жіночого» чи «чоловічого» навколишнього мікросередовища дітей. Дорослі створюють для дитини середовище, яке, на їхню думку, відпові­дає статевій належності.

Моделювання. Реалізується воно в освоєнні нав'язуваних со­ціумом певних моделей статеворольової поведінки.

Заохочення (підкріплення). Особливістю цього психологіч­ного механізму є винагорода дитини за дотримання певного типу поведінки: похвала від батьків, учителів, інших дорослих. Це по­силює ту поведінку, якої навчають дитину[8,с.22-23].

При соціалізації особистості діють умови, які називають факторами.З відомих факторів вивчені далеко не всі, а знання про ті, які досліджувалися, досить мізерні й нерівномірні. Більш-менш вивчені умови або фактори соціалізації об’єднують у 4 групи.

Перша мегафактори (від англ. «мега» «дуже великий») космос, планета, світ, які в тій чи іншій мірі через інші групи факторів впливають на соціалізацію всіх жителів Землі.

Друга макрофактори (від англ. «макро»«великий»), що впливають насоціалізацію країни, етносу,суспільства, держави.

Третя мезофактори (від англ. «мезо»«середній), які дозволяють виділяти групи людей за:місцевістю і типом селища, в яких вони живуть (регіон, село, місто); приналежністю дослухачів тих чи іншихмереж масової комунікації (радіо,телебачення тощо); належності до певних субкультур.

Процес соціалізації статі починається з народженням дити­ни: відповідь на питання «Хто народився: хлопчик чи дівчин­ка?» втілює у собі закарбовану в приписи поведінки конкретну програму гендерного виховання

Свою статеву приналежність дитина осмислює дуже рано уже приблизно до трьох років. Важливу роль грає порівняння себе з однолітками . Інтерес до своїх статевих органів в 2-4 роки також природне явище.

За результатами дослідження проведеними О.Здравомисловою, К. Герасимовою та Н.Троян можна описати гендерні стереотипи в літературі для дошкільників в російких казках. Вони говорять про те що Дискур­сивний ґендерний аналіз дозволив ви­ділити дві версії традиційного стерео­типу: базовий патріархатний і так званий російський традиційний (умов­но матріархатний ). У ролі базового гендерного сте­реотипу виступає патріархатний.[10].[9]. [8,с.23-25].[14,с.1-2]

З дорослішанням підлітки освоюють нові гендерні ролі. Об­раз жінки, наприклад, значною мірою починають доповнювати героїні популярних серед юнацтва журналів, які орієнтують дів­чаток на ролі «крутої», стильної дівчини, сексуальної партнерки, вмілої господині тощо, обминаючи ролі громадські, соціальні[8,с.25].

Основними чинниками тендерної соціалізації, як і соціалі­зації загалом, є сім'я, середовище однолітків, ЗМІ, дитячі уста­нови.

За масовістю впливу провідним джерелом спрямування тен­дерної поведінки є засоби масової інформації, зокрема телебачен­ня, яке часто транслює стереотипні зображення чоловіків і жінок. Жінки на телеекрані часто фігурують у романтичних, подружніх, сімейних ролях, вони емоційні, залежні, довірливі, не здатні про­тистояти несприятливим обставинам. Чоловіки частіше відігра­ють керівну роль у сім'ї, вони раціональні, активні, сильні духом, здатні на вчинок у протистоянні труднощам.

Такі стереотипні зображення породжують у дітей стереотипні погляди на ролі чоловіків і жінок[8,с.30].

Отож можна говорити про те що особливості рольової соціалізації - це не лише освоєння суспільних очікувань у самоздійсненні певного вчинення, а й рольовий розвиток особистості, формування чіткого психологіч­ного репертуару ролей як соціальних, так і особистісних.

Серед великої кількості освоєних людиною ролей виняткове зна­чення мають статеві та гендерні ролі, що безпосередньо пов'язані з усвідомленням себе представником певної статі з її нормативами по­ведінки

За визначенням Е.Еріксона, ідентичність базується на відчутті тотожності самому собі та неперервності свого існування в часі і просторі , а також на усвідомленні , що цю тотожність і неперервність визнає оточення [13,с.65].

Статеві та гендерні ролі, накопичуючись і самоорганізуючись, на новому рівні розвитку особистості виявляються як ідентичності, тобто як найістотніші характеристики людини, без яких вона не може існувати як свідома соціальна автономність, повноцінна особистість. Ідентичність - це збереження і підтримка особистістю власної ціліс­ності, тотожності, нерозривності історії свого життя, а також стійкий образ «Я», усвідомлення в собі певних особистісних якостей, індиві­дуально-типологічних особливостей, рис характеру, способів поведін­ки, що визнаються своїми, достовірними[6,с.43].

А.Ф.Філатова виділяє в своїй роботі чоти рівні статевої ідентичності на основі стадій розвитку за Фрейдом:

Перший - его-ідентичність: розвиток визначається біологічними детермінантами

. Це – біологічна стать , темперамент,фізичні показники , еволюційні фактори

На другому рівні формується особиста статева ідентичність

На цьому рівні дошкільник порівнює себе, свої риси характеру з поведінкою хлопчиків та дівчаток взагалі. До трьох – чотирьох років статева приналежність дитини асоціюється з певною соматичною поведінкою та властивостями .

На третьому рівні (6-7 р. та молодший школяр) формується статева

соціальна ідентичність і соціальні фактори привертають все більший вплив.

І на останньому четвертому рівні що захвачує підлітковий та юнацький вік формуються статеві ідеали. На цьому рівні характер дитини набуває постійних рис. [20].

Рольова ідентичність - це усвідомлення себе суб'єктом психоло­гічних ролей, яких, на думку Чед Гордон, є п'ять видів:

статева ідентичність,

етнічна ідентичність

ідентичності членства,

політична ідентичність

професійна ідентичність

Отже гендерна соціалізація — процес засвоєння індивідом тендерної культури того суспільства, в якому він живе, своєрідне суспільне конструювання психологічних відмінностей між статя­ми. Соціалізація статі — це своєрідний проект соціальної актив­ності дитини як статевої істоти, тендерний сценарій її життя на майбутнє. Освоєння гендерної культури зумовлене багатьма взає­мопов'язаними соціальними чинниками[8,с.31].