Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Школа вожатого - 2012 - студенту

.pdf
Скачиваний:
177
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Ведучий : Одне із повір’їв, яке існувало в народі, це – що волосся повинне бути прикрите хусткою або віночком. У сучасному світі ми відмовилися від віночків, а от хустка все одно залишається нашою вірною подругою. Увага!

Завдання наступне. Конкурс 6 „Зав’яжи хустину” – назвати якомога більше сучасних способів носіння хустини.

Довідка:

1. На голові зав’язати

-під підборіддям,

-ззаду на потилиці,

-як Солоха (зверху),

-як шарф навколо голови,

-як чалма.

2.На шиї (ковбой).

3.Платок-галстук.

4.Як пояс.

5.Пов’язка на стегнах.

5.Бандана.

7.Браслет на руці.

8.Прикраса „хомут” на шиї.

А поки команди працюють – конкурс 7 „Догляд за волоссям”. (глядачіболільники команд називають давні способи природного догляду за волоссям).

За настроєм, можливістю і наявністю часу можна ще провести конкурси віршів, прислів’їв, пісень, казок, частівок про косу.

Підведення підсумків журі.

Ведучий: А от платок використовують японці – для носіння пляшок! (демонструє).

Нагородження учасників та активних глядачів.

Ведучий: Я думаю, наш захід усім сподобався! І тим, у кого волосся довге, і тим, у кого коротке! Головна краса – у вашій індивідуальності і неповторності! Щасти Вам!

91

4. Все про шашки

Гра в шашки виникла давно: в Стародавньому Єгипті її знали за кілька тисяч років до нашої ери. З Єгипту гра перейшла до Греції, а звідти в Рим. За якими правилами грали в шашки у старовину, не встановлено. Завдяки дослідженням видатного російського шашкіста Д. І. Саргіна (1859—1921) вдалося лише з'ясувати, що в Стародавньому Римі грали в шашки на 64 -клітковій дошці. Від римлян шашки проникли у багато країн Європи, Азії й Африки. Пізніше різні народи виробили свої правила шашкової гри. Тепер в Європі та Америці відомі англо-шотландські, італійські, німецькі, 144-кліткові канадські, турецькі та інші шашкові системи. В нас з давніх-давен грають у руські шашки.

Шашки — дуже поширена гра. Це пояснюється їх захопленням і простотою правил гри. Велику увагу шашковій грі приділяли Л.М. Толстой, Чарльз Дарвін, Адам Міцкевич, Фрідерік Шопен, О.В. Суворов, Наполеон. Виникнення шашкової гри у нашій країні звичайно пов'язують з Київською Руссю. Установлено, що в шашки грав великий князь київський Воло димир Мономах (1053—1125). Проте у 1952 р. археологічна експедиція Національної Академії наук України виявила комплект шашок у могилі стародавньосхідних слов'ян: могила належить до III— IV ст. Мабуть, гра в шашки була так поширена у стародавніх слов'ян, що вони не уявляли собі, як можна обійтися без неї навіть у загробному світі!

Поряд з руськими поширились стокліткові шашки. Вони виникли на початку XVIII ст. і стали особливо популярними у Франції, Голландії та деяких інших країнах. З 1894 р. по стокліткових шашках регулярно проводяться змагання на першість світу. Першим чемпіоном світу був

французький майстер І.Вейс.

 

В 1947 р. була створена Всесвітня шашкова феде

рація (ФМЖД), і

стокліткові шашки почали називати міжнародними. За правилами ФМЖД звання чемпіона світу і міжнародного гросмейстера присвоюється переможцям великих олімпійських турнірів, які проводяться один раз у чотири роки (у високосні роки). Чемпіон світу зобов'язаний щороку захищати своє звання в матчі з одним із претендентів — переможцем першості країни, що входить в ФМЖД. Якщо таких претендентів кілька» то влаштовуються додаткові змагання.

ІЗ ПРАВИЛ ГРИ В РОСІЙСЬКІ ШАШКИ

До нас не дійшло ніяких відомостей про правила шашкових поєдинків у середні віки. Установлено, що з часів Петра І, який був великим любителем і цінителем шашок, правила гри залишились незміненими.

Грають в шашки на спеціальній дошці (шашечниці). Світлі клітки називаються білими полями, а

92

темні, на яких ведеться гра, — чорними. Дошку між гравцями розташовують так, щоб кутові чорні поля знаходились зліва. Для записування партій або окремих положень користуються спеціальною системою позначення полів, яка називається нотацією. Всі поля дошки розміщуються у восьми горизонтальних і восьми вертикальних рядах. Вертикальні ряди позначають першими вісьмома літерами латинського алфавіту: а, b, с, d, е, f, g, h. Горизонтальні ряди позна-

чають цифрами: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Назва вертикалей іде в порядку алфавіту зліва направо від того, хто грає білими, а лічба по горизон талях — знизу вверх, також з боку білих. Оскільки горизонталі та вертикалі перетинаються між собою, кожне поле має і літерне і цифрове позначення (діаграма 1).

Косий ряд полів від одного краю дошки до друго го утворює діагональ. Кожна діагональ має свою назву, Діагональ а1-h8 називається великою дорогою; с1-h6 - нижнім трійником; а3-f8 - верхнім трійником; діагоналі e1-h4, h4-d8, e1-a5 і а5 —d8 становлять косяк; а діагоналі g1-a7 і h2-h8 називаються двійниками (діаграма 2).

На початку гри обидва противники мають по дванадцять шашок; у одного білі, в другого чорні. Розміщення шашок показано на діаграмі 3.

За прийнятими правилами гру починають білі. Ходом називається пересування шашки вперед на сусіднє чорне поле по діагоналі. Такий хід можливий, якщо зазначене поле не зайняте своєю шашкою або шашкою противника. Називається він тихим.

Якщо під час чергового ходу сусіднє (по цій самій діагоналі) з розташованою поряд шашкою противника поле вільне, то треба обов'язково перескочити через цю шашку і зняти її з дошки. Такий хід нази вається ударним. Взяття шашки, якщо воно можливе, обов'язкове. При тихому ході

шашки пересовують тільки вперед. А ударний хід можна зробити як впе

ред,

так і назад.

 

Одним прийомом (ходом) можна і треба брати стільки шашок, скільки їх є

на шляху взяття. Якщо для взяття є два або кілька напрямів, то вибір напря

му

залежить виключно від того, хто грає, та не зв'яза ний з кількістю або якістю знищуваних шашок.

Проста шашка, доведена до останнього горизонтального ряду противника, перетворюється на дамку. Дамка має перед простою шашкою ряд переваг. При тихому ході вона може пересуватися як вперед, так і назад, не тільки на одне

93

поле, а на будь-яку кількість. Під час взяття дамка також має велику перевагу над простою.

У положенні, зображеному на діаграмі 4, білі (дамка) при своєму ході можуть брати 1.d2:g5:e7:c5:a7 або 1. d2:h6:f8:c5:a7, або 1. d2:g5:d8:a5. Дві крапки означають взяття; при тихому ході ставиться тире. Звичайно при взятті позначають початкові і остаточні поля. Але для того щоб показати напрям взяття, іноді доводиться позначати проміжні поля.

Якщо проста шашка потрапляє на останню горизонталь в результаті взяття шашок противника, то вона зразу ж набирає прав дамки. В положенні, зображеному на діаграмі 5, білі зобов'язані брати 1. h4:g3 або 1. h4:h4, тобто після попадання в процесі взяття на поле d8 біла проста перетворюється на дамку і тим самим ходом продовжує взяття вже на правах дамки.

Приклад, показаний на діаграмі 6, ілюструє правило, яке дістало назву «турецький удар»: при взятті шашки знімають з дошки тільки після закінчення ходу. В цьому положенні білі можуть зіграти 1. b2-c3, після чого чорні повинні брати так: 1... а5:е5. Продов жувати

взяття та знищувати шашку d4 чорні не мають права, бо на полі с 3 доки ще знаходиться шашка білих. Таким чином, ч орні

можуть зняти тільки три шашки (сЗ, f2 і f4) і повинні зупинитись на полі е5. Після цього білі беруть 2. d4:f6 і виграють.

Друге правило взяття полягає в тому, що через одну і ту саму шашку можна перескочити тільки один раз. У положенні на

діаграмі 7 після 1. е5-f6 чорні повинні брати 1... е7:е5. Взяти на g7 не можна, бо при цьому доведеться другий раз перескакувати

через шашку f6. Брати шашку f4 не можна так само як і в першому випадку.

ІЗ ПРАВИЛ ГРИ В МІЖНАРОДНІ ШАШКИ

94

Гра ведеться на стоклітковій дошці. Початкове розміщення шашок показано на діаграмі 8.

Для записування партій і положень тут прийнято цифрову нотацію: кожному чорному полю присвоєний певний номер — від першого до п’ятидесятого (діаграма

9).

Правила гри в стокліткові шашки від наведених правил гри в руські шашки відрізняються таким; а) якщо виникають дві або кілька можливостей взяття, то гравець повинен брати тільки найбільшу кількість шашок

незалежно від їх якості; б) якщо проста пот

рапляє на

останню горизонталь в результаті

взяття шашок

противника і якщо можна продовжувати взяття на правах простої, то воно продовжується, але шашка, що пройшла

через дамкове поле, так і зали шається простою; в) якщо проста потрапляє на останню горизонталь в результаті взяття шашок противника і в неї є можливість продовжувати взяття на правах дамки, то таке взяття не допускається.

Ці відміни в правилах гри легко простежити на прикладі, показаному на діаграмі 10. 1. 38 —33 28:37. Згідно з а) чорні повинні брати найбільшу кількість шашок, а відповідна до б) шашка «28», що пройшла через дамкове поле 48, лишається простою і тому повинна залишатися на полі 37. 2. 41:3.

Відповідно до в) брати шашку «14» не можна. Таке право дамка білих «

матиме в наступному ході.

 

Щоб успішно здійснювати різні стратегічні замисли, треба володіти великим арсеналом позиційних і тактичних прийомів, навчитись самостійно планувати, мислити по-шашковому.

ПРИКЛАДИ ШАШКОВОЇ ТВОРЧОСТІ

Розглянемо приклади комбінаційної творчості в руських і стокліткових шашках.

Розставте білі шашки на а1, b4, с5, d4, е1, е3, f2, g1, g3 і h2, а чорні на а5,

а7, b8, d8, е7, f8, g5, h4 і h6. Хід білих.

Розв'язання

1. d4-e5 a5:c3 2. e5-d6 d8-c7 3. a1-b2 c3:a1 4. е1-d2 с7:е5 5. d2-с3 а1:b6 6. е3-f4 g5:е3 7. f2:а5 і т. д. Ідея І. Купермана.

Розв'язання позиції діаграми 11 1... d6-с5 2. b4:d6 (вимушено) b8-а7

3. d6:d8 f6-g5 4. f4:d6 d8-с7 5. сЗ:е5 g7-f6

6. е5:g7 с7:е5 7. b8:f4 g5:а3. Ідея А. Коврижкіна. Розв'язання позиції діаграми 12

1... f8-g7 2. с3-d4 с7-b6 3. а5:е5 е7-d6

4 е5:е7 (якщо 4. d4:b6, то 4… f6:f2 5. g3:e1 d6-e5 6. f4:d6 h6-g5 7. h4:f6 g7:а1). 4... b8:d6

5. d4:b6 d6-е5 6. f4:d6 f6-g5 7. h4:f6 g7:а1.

Ідея Б. Розенфельда.

Розв'язання позиції діаграми 13

1. а5-b6 с7:а5 (якщо 1... а7:аЗ, то 2. с3-b4 а3:с5

3.е3-d4 і, як би чорні не взяли, білі виграють)

2.е3-f4 е5:g3 (вимушено) 3. с3-d4 а5:е5

4.g1-h2 і білі виграють, бо на 4... е5-f4 або 4... g5-f4 піде 5. d2-е3.

Ідея Н. Кукуєва і В. Городецького.

Розв'язання позиції діаграми 14

1. 34-29 23:34 2. 28-23 19:39 3. 37-31 26:28 4. 49-44 21:43 5. 44:11 16:7 6. 48:17.

Ця ідея відкрита французьким шашкістом Рафаелем у 1900 р.

Білі прості: 26, 27, 28, 32, 34, 35, 38, 39, 40, 45; чорні прості: 8, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 23, 24, 25. Хід білих.

1. 26-21 17:26 2. 27-22 18:27 3. 32-21 23:43 4. 39:48 26:17

5.34-30 25:34

6.40:7 з виграшем.

Цей удар носить ім'я екс-чемпіона світу Б.Шпрінгера.

Білі прості: 22, 28, 32, 33, 37, 38, 43, 48; чорні прості: 7, 9, 11, 17, 20, 24,

26, 29.

96

1.28-23 17:39 (вимушено, якщо 1... 17:19, то

2.37-31 і т. д.) 2. 23:34 39:30

3.37-31 26:28 4. 38-33 28:39 5. 43:3

Удар «Рикошет».

Білі прості: 26, 28, 31, 32, 35, 36, 37, 38, 40, 41, 45; чорні прості: 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20, 23, 29. Хід білих.

1.28-22 18:27 (інакше 2. 26-21)

2.31:22 17:28

3.37-31 28:46. 4. 38-32 46:28

5.26-21 16:27

6. 31:4. Ідея Наполеона.

Білі прості: 30, 34, 36, 38, 39, 40, 43, 47, 48; чорні прості: 3, 4, 12, 17, 22, 27, 28, 31, 37. Хід білих. 1. 39-33 28:39 2. 47-41 37:46

3.38-32 46:38

4.34:21 17:26 5. 36:7. «Швейцарський удар».

Білі прості: 27, 28, 31, 32, 33, 35, 36, 38, 39, 41, 44; чорні прості: 3, 6, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 24, 26, 29. Хід білих.

1. 27-21 26:46 2. 32-27 46:23 3. 44-40 17:26 4. 36-31 26:37 5. 27-21 16:27 6. 35-30 24:44

7. 33:42 44:33 8. 38:16 з виграшем. Ідея «Трап».

Позиція П.Гестема.

ШАШКОВА КОМПОЗИЦІЯ

Композиція — важливий вид шашкової творчості. Композитори (проблемісти) займаються складанням етюдів і задач. Етюдом називається таке положення, в якому від однієї з сторін (звичайно білих) вима гається виграш або нічия, причому ця вимога має бути здійснена обов'язково єдиним шляхом. Інше, побічне, розв'язання не допускається. Різні шляхи білих до мети, залежно від різних відповідей чорних, називаються варіантами. Варіантів повинно бути не менше двох.

Кожний етюд має свою тему, яка містить ту чи іншу ідею. Оформлення основної ідеї має бути економічним: всі шашки повніші брати участь у досягненні поставленого завдання. Ідея звичайно полягає у досягненні мети, яка здається нездійсненною. Спосіб розв'язання заперечує такі уявлення про доцільність (наприклад, несподівані ходи і жертви). Це робить розв'язання ефектним, але його важко знаходити.

До задач належать позиції, в яких від однієї з сторін вимагається замкнути (позбавити ходів) певну кількість шашок другої сторони. До задач ставляться ще більші вимоги, ніж до етюдів. Економічності обов'язково треба дотримуватись у всіх варіантах. Навіть у другорядних варіантах побічні розв'язання або подвійні ходи (удари) не допускаються. Основоположником сучасної шкоди композиції задач був О.І. Шошин. Тепер найвидатнішими

97

проблемістами вважаються Д. Калинський, Б. Бліндер, А. Буткевич (етюди) та Н. Пустинников, А. Куличихін, Г. Бєлянін, Я. Тихонов (задачі).

Етюд

1. е3-f4 g7-h6 2. d2-е3 h6-g5

3. f4:h6 h4-g3 4. е3-f4 g3:е5

 

5. h6-g7 е5-d4 (f4) 6. g7-f8 d6-е5

 

7. f8 —g7 і білі виграють.

 

1... g7-f6 2. d2-e1 f6-e5 3. f4-g5 h4:f6

4.

е1-h4 з виграшем.

 

1... d6-с5 2. d2-е3 c5-b4

 

3.

е3-d2 b4-а3 4. d2-c3 g7h6

 

5.

с3-е5 h4-gЗ (якщо h6-g5

 

6.

f4:h6

h4-gЗ 7. е5:

h2 с3-b2, то

8.

h2-е5 і, куди б чорні не поставили дамку, вона

гине)

6.

f4

:h2

h6-g5 7. е5

 

-g7

g5-f4

8.

g7-h6

f4-g3

9.

h2:f4

a3-b2

10. h6-g7 і білі виграють. Класичний етюд!

 

 

Задача

 

 

 

 

 

 

1. g5-h6 d8:g5 (А) 2. h6:f4 3. f4-gЗ 4. g7-е5 5.

 

g1-с5 6. а1-b2.

 

 

 

 

 

А) 1... d8:h4 2. h6-g5 h4:h8

(Б)

3. с1-а3 4.

 

а1:с3.

 

 

 

 

 

 

Б) 2... h4:b2 3. а1:с3 4. с3-b2

5. g7-с3.

 

 

Чудова задача!

 

 

 

 

Розглянуті приклади показують, яка яскрава творчість можлива у шашковій грі.

98

5. Рекорди „(назва табору)” („Гіннес-шоу”).

Дитині потрібен Успіх. Набір змагань повинен містити завдання, що дозволили б кожному відзначитися. Конкурси містять у собі не тільки елементи серйозності, але й гумору. Після такого дня багато дітей стають знаменитостями, їх знають і пам’ятають. Рекорди мають бути вивішені, переможці – нагороджені спеціально виготовленими дипломами або грамотами. Ми переконалися у тому, що дитині потрібні докази її успіху для батькві удома, для друзів, для шкільних товаришів, просто на пам’ять.

1.Спортивні рекорди:

-найстійкіший Лелека. (хто довше простоїть на одній нозі із зав’язаними очима);

-пістолети (присідання на одній нозі);

-метання літаючої тарілки;

-набивання тенісної кульки;

-максимальна кількість стрибків на одній нозі.

2.У їдальні:

-швидкосьорб;

-кращий їдець;

-їдець-черепаха;

-краще сервірування.

3.Най-най:

-найдовше волосся;

-найдовші вії;

-найвища дитина;

-найменша дитина;

-найблакитніші (найчорніші) очі;

-золотоволоска;

-найбільший пузир із жувальної гумки;

-найгучніший крикун;

-найзасмагліший;

-найбільша кількість кісок на голові;

-найбільше ластовиння на обличчі і т.д.

99

6. День іменинника.

Ведучий: В „……ї” ясне свято, Чути музику і сміх!

Тут ми будемо вітати Іменинників усіх! Хто святкує іменини?

Хто родився в літні дні?

... дівчат і хлопців Народилося в ці дні! Ми сьогодні привітаєм Іменинників своїх! Їм на святі подаруєм Веселі радісні пісні!

(запрошує іменинників на сцену, всі їх вітають оплесками, пісня в подарунок)

Ведучий: Хто це стукає у двері? Що за гомін на дворі?

Це до нас прийшли у гості Наші юні поштарі!

(виходять хлопчик і дівчинка):

-Добрий день! Ми – поштарі!

Єу нас для дітвори Поздоровлення цікаві,

І листівки й телеграми!

(вручають листівки іменинникам).

Ведучий: День народження у тебе! Не сумуй, а веселись!

День народження у тебе – Усім друзям усміхнись! День народження буває В році тільки раз! Заспіваєм ми веселу Пісеньку для Вас!

(пісню в дарунок співає весь зал)

100