Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Школа вожатого - 2012 - студенту

.pdf
Скачиваний:
177
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

7. День веселих веснянок (конопушок). День бантика. Свято безглуздого костюма.

Здається, це – найбезлуздіші заходи, які тільки можна вигадати! Але скільки задоволення вони несуть дітям! А настрій у процесі підготовки і проведення!

Ці колективні творчі справи готуються абсолютним експромтом. До „Дня бантика” кожен учасник табору (і дитина і в вихователь) власноруч для себе готують найрізноманітніші бантики і представляють свої витвори на розсуд загалу:

-найменший бантик,

-найбільший бант,

-найпрактичніший бант,

-найоригінальніший бант,

-найкрасивіший бант,

-найестетичніший бант.

Номінації, зважаючи на заявки, можна завжди доповнити. Головне – не обминути увагою і нагородити усіх учасників і переможців.

У „Свято ластовиння” беруться до уваги заявки від учасників як із природнім, так і з штучним (намальованим) ластовинням.

Цей же конкурс можна доповнити конкурсним шоу „Боді арт”. Діти самі повинні придумати собі незвичні зачіски, костюми, розпис на тілі (панки, папуаси, люди-афіші і т.д.)

101

8. Шоу „Каракулі”

Для гри потрібні 2 команди по 5 осіб. Протягом усього шоу повинна звучати весела музика (залежно від ситуації, тихіше чи голосніше).

Ведучий: Доброго дня! Ми запрошуємо Вас на краще шоу „Каракулі”! Сьогодні тут зустрінуться 2 неперевершені команди, і я запрошую за стіл гравців праворуч команду „_________________”. У її складі грають

......(називаються гравці). Суперник у вас серйозний: я запрошую за стіл ліворуч команду „______________________”. У її складі грають ...........

(називає гравців). Ми познайомилися з учасниками сьогоднішньої гри, і я оголошую про початок І раунду!

І раунд

Ведучий: Слухаємо правила І раунду! Перший учасник команди вибирає одну з карток, на якій написане прислів’я. Прочитавши його, він повинен за 30 секунд мімікою і жестами донести її до решти членів команди. За правильну відповідь команда отримує 10 балів.

А почнемо ми гру з команди „________________”. Яку картку ви вибираєте?

Ви вибрали картку з прислів’ям .........

Прочитали його?

Час! (учасник показує прислів’я) Час вийшов!

Команда, ваша відповідь!

Підрахунок балів. Перехід ходу іншій команді.

Кожна команда в І раунді отримує по 3 прислів’я.

1.Яблуко від яблуні недалеко падає.

2.Не рий яму іншому, бо сам у неї потрапиш.

3.Багато знатимеш, швидко постарієш.

4.Горбаня могила виправить.

5.За двома зайцями поженешся – жодного не спіймаєш.

6.Без труда не витягнеш рибку із пруда.

Ведучий: Таким чином, з рахунком ,,,, балів перемогла команда „________________”. Переходимо до ІІ раунду!

ІІ раунд

Ведучий: Всі учасники команди відвертаються один від одного. Перший учасник команди вибирає картку, на якій написане одне слово. Він починає пояснювати жестами це слово іншому (другому) учаснику. Коли другий учасник зрозумів, що йому зображують, він записує слово на папірці, перевертає папірець і починає пояснювати це слово третьому учаснику команди і т.д. На пояснення слова усій команді дається 2 хвилини. За кожну правильну передачі слова ви можете заробити 10 балів.

Слова для ІІ раунду:

-ялинка

-воші

102

-сніговик

-укол

Підсумки ІІ раунду.

ІІІ раунд

Ведучий: Капітан команди обирає одну з карток, на якій написане якесь поняття. Це поняття повідомляється усім членам команди. Далі капітану пропонується список із 7 слів, пов’язаних із цим поняттям. За 1 хвилину він повинен показати своїй команді якомога більше слів із цього списку. За кожне вгадане слово команда отримує 10 балів.

Домашнє господарство: праска, прищіпка, унітаз, друшляк, віник, м’ясорубка, черпак.

Мистецтво: співак, скрипаль, диригент, балет, гітарист, танцюрист, фотомодель.

Ведучий: Ваша команда за допомогою капітана змогла відгадати ... слів, і на Вашому рахунку ... балів. Переможцем сьогоднішньої гри стала команда „____________”! їм на згадку про сьогоднішню гру – призи! Команда ____________ отримує заохочувальні призи! А я говорю Вам: „До побачення! До нових зустрічей!”

103

9. Вибори Президента табору

Скрізь, де збираються разом більше двох осіб, виникає проблема лідерства. У процесі формування групи деякі її учасники починають відігравати більш активну роль, їм віддають перевагу, до їх слів прислухаються із більшою увагою, їхніми словами, вони користуються певним впливом. Таким чином відбувається розділення учасників групи на лідерів і послідовників.

Виявіть лідера в процесі гри, і він стане основною ланкою у ланцюжку взаємостосунків вихователя і групи (загону).

„Мотузочка”. Для проведення цієї гри візьміть мотузочку і зв’яжіть її кінці так, щоб було утворене коло. (довжина мотузки залежно від кіл ькості дітей, які беруть участь у грі)

Діти стають у коло і беруться обома руками за мотузку, яка знаходиться в середині кола. Завдання: „зараз усім треба закрити очі і, не відкриваючи їх, не випускаючи із рук мотузку, побудувати трикутник”. Спочатку виникає пауза і повна бездіяльність дітей, потім хтось із учасників пропонує якийсь варіант рішення: наприклад, розрахуватись і далі будувати трикутник за порядковими номерами, а потім керує діями. Практика цієї гри показує, що звичайно ці функції на себе беруть лідери.

„Карабас”. Для проведення гри дітей треба розсадити в коло, разом із ними сідає вихователь, який пропонує умови гри: „Ви всі знаєте казку про Буратіно і пам’ятаєте бороданя Карабаса-Барабаса, в якого був театр. Тепер всі ви – ляльки. Я промовляю слово „Ка-ра-бас” і покажу на витягнутих руках якісь кількість пальців. А ви повинні будете, не домовляючись, встати зі стільця, причому стільки осіб, скільки покажу пальців.”

Ця гра розвиває увагу і швидкість реакції. Для її проведення необхідно участь двох вихователів. Задача одного з них – проводити гру, другого – уважно слідкувати за поведінкою дітей. Частіше за всіх встають більш комунікабельні діти, які прагнуть лідерства. Рекомендується повторити гру 4- 5 разів.

„Велика сімейна фотографія”. Пропонується, щоб діти уявили, що всі вони – велика родина, і всім разом потрібно сфотографуватися для сімейного альбому. Необхідно обрати „фотографа”, який повинен розмістити всю сім’ю для фотографування. Першим обирається „дідусь”. Він також може брати участь у розміщенні членів сім’ї. Більш ніяких інструкцій дітям не дається. Вони повинні самі вирішити, кому ким бути і де стояти. В вихователь тільки стоїть і спостерігає за цим цікавим дійством. Роль „фотографа” і „дідуся” зазвичай беруться виконувати діти, які прагнуть лідерства. Але, однак, не виключені елементи керівництва й інших „членів

104

сім’ї”. Вихователю буде дуже цікаво спостерігати за розподілом ролей, активністю-пасивністю у виборі місце розташування.

Після розподілення ролей і розстановки „членів сім’ї” „фотограф” рахує до трьох. На рахунок „три!” всі дружно і голосно кричать „си – и – р!” й одночасно плескають у долоні.

А ось ще один варіант виявлення лідерів, який складається з кількох ігор. Для цього діти поділяються на 2 -3 рівні за кількістю учасників команд, кожна з яких обирає собі назву. Вихователь пропонує умови: „Зараз команди будуть виконувати після того, як я скомандую :”Почали!” . Виграє та команда, яка найшвидше і найточніше виконає завдання. Таким чином, ви створите атмосферу змагань, таку важливу для дітей”.

І завдання: кожна команда повинна хором сказати якесь одне слово „Почали!”.

Для того, щоб виконати це завдання, необхідно усім членам команди якось домовитися. Ініціює цей процес людина, яка прагне лідерства.

ІІ завдання: Тут необхідно, щоб, ні про що не домовляючись, швидко встали пів команди. „Почали!” Найшвидше встають найактивніші члени групи, включаючи лідера.

ІІІ завдання: „Зараз усі команди полетять на космічному кораблі на Марс, але для цього нам необхідно якомога скоріше організувати екіпажі. До екіпажу входять: капітан, штурман, пасажири і „заєць”. Хто швидше? ”

Зазвичай функції організатора знову ж таки бере на себе лідер, при чому він часто обирає сої роль „зайця”. Це можна пояснити його бажанням перекласти відповідальність командира на плечі кого-небудь іншого.

ІV завдання: „Ми прилетіли на Марс і нам потрібно розміститися у марсіанському готелі, а в ньому тільки номери: один на 3 місці, 2 на 2 місця, 1 на 1 місце. Вам необхідно якомога швидше розподілитися, хто у я кому номері буде жити! Почали!”

Провівши цю гру, ви можете побачити наявність і склад мікро груп у вашому колективі. Номери на 1 місце зазвичай дістаються або замкненим, невиявленим лідерам, або тим, яких відштовхує колектив.

Запропонована кількість номерів і кімнат у них складено для команди, яка складається із 8 учасників. Якщо в команді більше чи менше учасників, то складіть кількість номерів і кімнат самі, але з розрахунком, щоб були номери на 3 місця, 2 місця, 1 місце.

105

Мета: проведення ігрового семінару з вожатими «Вибір кандидата у президенти від загону», на якому в мініатюрі програється перебіг виборів і даються рекомендації щодо залучення більшості дітей у розробку передвиборної платформи кандидата від загону.

Перебіг гри.

1.Постановка цілей і завдань КТС «Вибори» (3 хв).

2.Гра (аукціон) «Дитячий президент у таборі — це добре чи погано?»

(3—5 хв).

3.Об'єднання в команди (Гра «Молекули») і виконання конкурсних завдань на виявлення лідерів (10 хв).

• Конкурс на кращу назву і представлення команди.

• «Показуха».

• «Інші завдання, використовувані в КТС «Лідер».

4.Розробка командами передвиборних програм-мінімум і максимум для свого кандидата (5—10 хв).

5.Поки кандидати готуються до публічного захисту програм, команди готують представлення і «кричалку» для підтримки свого кандидата (5 хв).

6.Захист виборчих програм з обговоренням у формі прес-конференції. Відпрацьовуються навички публічного виступу, культури суперечки, уміння

ставити запитання і захищати свою думку (15— 20 хв).

7. Підсумок — проведення відкритого чи таємного голосування і вибір гідного кандидата від загону (5—10 хв).

Оформлення програми кандидата від загону з використанням кращих передвиборних пропозицій

106

10. Малі Олімпійські ігри.

(фанфари)

Ведучий: Доброго дня, шановні пропагандисти фізкульутри, спорту і здорового способу життя! Вітаємо на спортивному майданчику табору учасників „Малих Олімпійських ігор”! Просимо зайняти всіх висхідну позицію!

(Звучить спортивний марш. Вхід команд під музику)

Ведучий: Слово для привітання надається Голові спортивного оргкомітету, начальнику табору …….!

(Виступ. Привітання. Оголошення свята відкритим)

Звучить Гімн України.

- Прапор змагань підняти! (Прапор піднімають капітани команд. Представлення журі).

(звучить музика „Сіртакі”, дівчата виконують танець)

Ведучий: У невеликій долині, оточеній у давнину лісистими пагорбами, на півдні Греції була розташована Олімпія. Численні храми і вівтарі будинки жерців і приміщення для вправ атлетів – от і всі її будови! Близько 3000 років тому на мармуровому стадіоні Олімпії відбулися перші змагання атлетів, які поклали початок олімпійським іграм та здолали кордони століть.

Першими на старт вийшли гімнасти. Один із найдавніших снарядів – кінь. І в спортивних залах вам доводилося через нього стрибати. Але ми зараз не свіжому повітрі і тому... будемо стрибати один через одного! Перший конкурс – „Чехарда”.

(змагання команд під музику)

Ведучий: Попросимо наше шановне журі оголосити результати конкурсу!

(оголошення результатів)

Ведучий: Хокей із шайбою глядачі вперше побачили на ІV Олімпійських іграх у Лондоні в 1908 році. А ми побачимо хокей у - повітрі прямо зараз!

Конкурс для капітанів: загнати повітряну кульку палицею у відро.

Оголошення результатів.

Ведучий: Змагання конькобіжців входять у програму усіх зимових олімпійських ігор. Вперше вони були проведені на VІІ зимовій Олімпіаді в 1956 році. Але ж зараз надворі літо, і ому проведемо „літній” вид змагань, але ж такий схожий на конькобіжний!

(переправа по дощечках або папірцях) Оголошення результатів

Ведучий: А зараз – вікторина для груп підтримки!

Питання:

-Хто мав право брати участь в Олімпійських іграх Давньої Греції? (вільні грецькі громадяни)

-Хто не мав право брати участь в Олімпійських іграх Давньої Греції? (жінки і раби)

107

-Яка довжина марафонської дистанції? (42 кілометри

195 сантиметрів)

-Звідки пішло слово „стадіон”? (з давньогрецької мови означає 600 ступнів Геракла – це 192 метри 27 сантиметрів

„стадія”)

-Що таке МОК? (Міжнародний Олімпійський комітет)

-У якому році спортсмени СРСР впер ше взяли участь у літніх Олімпійських іграх? (1952 року на ХV Олімпійських

іграх в Гельсінкі)

-Який із зимових видів спорту першим був включений у програму олімпійських змагань? (фігурне катання, Лондон, 1908 рік)

-Хто є ініціатором відновлення Олімпійських ігор і засновником сучасного олімпійського руху? (французький

педагог П’єр де Кубертен)

-Де проводились минулі Олімпійські ігри? (влітку 2004

року, Афіни, Греція)

-Коли Олімпійські ігри нашого часу не проводилися і чому? (під час Першої і другої Світових воєн ХХ століття)

-Коли був включений в олімпійський турнір баскетбол?

(1904 року. Тоді в змаганнях узяли участь 5 команд, але медалей нікому не вручили)

Підведення підсумків конкурсу. Оголошення результатів.

Ведучий: Стрільба – один із найдавніших видів спорту. Зараз на олімпійських іграх нараховується 7 її різновидів. Ми ж будемо влучати м’ячем у кошика (у відро)!

Змагання, оголошення суддями результатів.

Ведучий: І, нарешті, останній вид змагань: пантоміма! Команда називає капітану суперників вид олімпійських змагань, а він пантомімою показує це слово своїй команді (ковзани, гімнастика, баскетбол, волейбол, фігурне катання, плавання, хокей, боротьбу, легку атлетику, дзю-до).

Оголошення результатів. Підсумки. Нагородження Голова закриває змагання. Звучить Гімн України, учасники виходять під

марш.

108

11.Міс „(назва ДОТ)”

Воснові сценарію — квіткова тематика. Квіти справді є синонімами краси. Кажуть, що дівчина подібна до квітки! Саме з цієї фрази починається сценарний текст ведучих. «Вона красива, як орхідея! Витончена, немов

камелія! Горда, ніби біла лілея! Ніжна, мов гірський едельвейс!» Погодьтеся, що краса мовою квітів звучить особливо чудово!

ДІЙОВІ ОСОБИ

Ведуча

Ведучий

Конкурсантки Помічники і помічниці сцени Члени журі

СХЕМА СЦЕНАРІЮ ЕПІЗОД 1. Пролог

1.Вітання ведучих.

2.Представлення конкурсанток.

3.Представлення журі.

ЕПІЗОД 2. Конкурс «Квітковий гороскоп»

1.Конкурс.

2.Естрадний номер.

ЕПІЗОД 3. Конкурс «Букет з любов'ю»

1.Конкурс.

2.Естрадний номер.

ЕПІЗОД 4. Конкурс «Бал квітів»

1.Конкурс

2.Можливий концертний блок.

ЕПІЗОД 5. Фінал

1.Оголошення ведучими про закінчення конкурсу.

2.Вихід конкурсанток на сцену.

3.Вихід журі.

4.Церемонія нагородження.

5.Фінальна пісня.

ПРИНЦИП ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРСАНТОК

1. Конкурс «Квітковий гороскоп» — оцінюється оригінальність квіткового образу дівчини, ступінь її ораторського мистецтва.

109

2.Конкурс «Букет з любов'ю» — оцінюється техніка виконання букета згідно заданій тематиці.

3.Конкурс «Бал квітів» — оцінюється оригінальність хореографічного номера конкурсантки, техніка його виконання.

Система оцінювання — 12-бальна.

ЕПІЗОД 1 Пролог

Місце проведення конкурсу — актовий зал ліцею Зал святково прикрашений У фойє ліцею в цей час може проходити виставка квітів На сцені — арка з пишного живого зеленого листя, прикрашена живими яскравими квітами Біля арки — сходинки з неоновими вогнями, що збігають по краях. У глибині сцени напис — назва конкурсу, викладена, по можливості, живими квітами На авансцені — кошики з букетами квітів І трав, стійка для ведучих, яка також прикрашена травами і квітами. Завіса закрита. Рівно у встановлений час звучать фанфари конкурсу, які переходять у «Вальс квітів» П. І. Чайковського. Завіса поволі розсувається. На сцені — хореографічна композиція у виконанні шкільного або ж спеціально запрошеного хореографічного колективу. Після закінчення композиції всі її учасники шикуються в «галочку». 3 арки в цей час під звуки святкових фанфар з'являються ведучі в елегантному концертному вбранні. «Вальс квітів»продовжує звучати легким музичним фоном.

Ведучий: Доброго дня, шановні глядачі!

Ведуча: Ми дуже раді бачити вас у цьому затишному залі! Ведучий: Разом із нами ви станете свідками унікальної події —

конкурсу краси і чарівності «Красуня „(назва ДОТ)ї”». Ведуча: Одна з грецьких легенд розповідає про прекрасну

богиню краси — Афродіту, яка одного разу, спустившись з Олімпу, бродила босоніж по запашній земній траві, знявши свої туфельки біля смарагдового струмка.

Ведучий: Непомітно біля туфельок проросли білі квіти, схожі на них своїми пелюстками. Так на світ з'явилися орхідеї, ароматні символи краси.

Ведуча: Кажуть, що дівчина подібна до квітки! Ведучий: Вона красива, як орхідея!

Ведуча: Витончена, немов камелія! Ведучий: Горда, ніби біла лілея! Ведуча: Ніжна, мов гірський едельвейс!

Ведучий: Залишається лише здогадуватися, який дорогий серцю букет криється в очах вашої обраниці!

110