Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biologia_63-93.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
346.62 Кб
Скачать

Глава 72. Гаметоутворення та запліднення у рослин.

У рослин гаметогенез відділений від мейозу і починається в гаплоїдних клітинах - у спорах (у вищих рослин - мікроспори і мегаспори). Із спор розвивається статеве покоління рослини - гаплоїдний гаметофіт, у статевих органах якого - гаметангіях (чоловічих - антеридії, жіночих - архегонія) шляхом мітозів відбувається гаметогенез.Виняток становлять голонасінні і покритонасінні рослини, у яких сперматогенез йде безпосередньо в проростаючій мікроспорі - пилкової клітині. У всіх нижчих і вищих спорових рослин гаметогенез в антерідії - це багаторазовий поділ клітин, в результаті якого утворюється велика кількість дрібних рухливих сперматозоїдів. Гаметогенез в архегонії - формування однієї, двох або декількох яйцеклітин. У голонасінних і покритонасінних рослин чоловічий гаметогенез складається з розподілу (шляхом мітозу) ядра пилкової клітини на генеративний і вегетативне і подальшого поділу (також шляхом мітозу) генеративного ядра на два спермія. Цей поділ відбувається в проростаючій пилковій трубкі. Жіночий гаметогенез у покритонасінних рослин - відокремлення шляхом мітозу однієї яйцеклітини всередині 8-ядерного зародкового мішка.

Сосна звичайна. Утв і будова гаметофіту: 1)Чол. утв в наслідок 3-х R! Поділів, які відбуваються під захистом інтини і екзини. Частина клітин гине і залишається лише одна 3 1n кл. Чол. гамето фіт і спорофіт морфологічно будуть однакові. Дозрілі чол. гамети покидають оболонки мікроспорангія. ІІ етап їх розвитку відбувається лише на насінні. 2)Жін. Мегаспора поділяється численними R! і утв 1n запасаюча тканина. На мікропілярному полюсі нас зачатка утв редуковані архегонії (їх 2). В кожному з них розвивається по 1 1n яйцеклітини.

Заплі́днення (сингамія) — процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин (гамет) рослинних і тваринних організмів, що лежить в основі статевого розмноження. Внаслідок запліднення утворюється зигота, яка дає початок новому організмові.

У голо. нас від моменту запилення до моменту запліднення проходить 1 рік – сифоногамія.

Сифоногамна кл проростає у пилкову трубку. Гаметогенна кл (шляхом мітозу) дає 2 спермії. Вони рухаються трубці. І спермій зливається з яйцеклітиною, утв зигота. ІІ спермій і ІІ яйцеклітина гинуть. Після запліднення утв насінина.

У покритонасінних. У рослин запліднення відбувається після запилення. Пилкова трубка за короткий час проходить крізь пухку тканину стовпчика і через мікропіле проникає до зародкового мішка. Ріст пилкової трубки активізує вегетативна клітина, розміщена в прикінцевій частині. За вегетативною клітиною в пилкову трубку переходить генеративна клітина, з якої в результаті мітотичного поділу утворюються два спермії. В окремих випадках спермії можуть утворюватися ще в пиляку. В місці контакту трубки із зародковим мішком стінки останнього ослизнюються і пилкова трубка проходить усередину. Досягши яйцеклітини, пилкова трубка розривається і з неї виходять два спермії, а вегетативна клітина трубки руйнується. Спермії виходять і один із них зливається з ядром яйцеклітини, утворюючи зиготу, а другий — із вторинним (диплоїдним) ядром центральної клітини, яка дає початок ендосперму. Таким чином у зародковому мішку відбувається відкрите професором Київського університету Святого Володимира (тепер імені Тараса Шевченка) С.Г. Навашиним (1898) подвійне запліднення.

Типи запліднення : Ізогамія – чол. і жін. гамети рухомі, однакові за формою і розмірами.

Анізогамія — процес при якому утворюються та зливаються два типи гамет — чоловічі та жіночі, що відрізнються будовою. Виділяють окрему форму анізогамії, що носить назву оогамії (запліднення яйцеклітини нерухомої рухомим сперматозоїдом)

Соседние файлы в предмете Биология