Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fwd / Рац_14.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
40.65 Кб
Скачать

2. Складання добових наборів продуктів харчування для спортсменів.

Складання добових харчових наборів для спортсменів проводиться насамперед з урахуванням існуючої нормативної бази харчування спортсменів ( це питання розглядалося на практичному занятті №2 ) та всіх вимог в цілому, до раціонального харчування спортсменів ( розглядалися на практичному занятті №1 ). В добових харчових наборах може бути передбачена заміна харчових продуктів ( на випадок відсутності продукту, або навіть декількох продуктів, що вже розглядалося раніше на практичних заняттях ) на близькі, з відповідним перерахуванням енергетичної цінності та складу нутрієнтів згідно з вимогами розроблених для цього інструкцій. Крім того, необхідно враховувати первинну вагу продукту ( брутто ), вагу їстівної частини ( нетто ), а також втрати харчових речовин при термічній кулінарній обробці продуктів харчування. В табл. 11 наведена інформація середніх втрат харчових речовин з їстівної частини продуктів харчування ( вага-нетто ) за умов їх термічної кулінарної обробки.

Таблиця 11

Втрати харчових речовин за умов термічної кулінарної обробки їстівної частини продуктів харчування ( цит. за А.П. Штепою, В.В. Ванханеном, В.В. Абрамовим, 2001 )

Харчові речовини

Втрати, %

Харчові речовини

Втрати, %

Білки

Жири

Вуглеводи

Вітамін А

Бета-каротін

Вітамін Е

Вітамін С

Тіамін

Рибофлавін

Вітамін В 6

6

12

9

40

20

12

60

28

20

10

Ніацин

Вітамін В 12

Фолат

Калій

Кальцій

Фосфор

Магній

Залізо

Цинк

Йод

Мідь

20

20

30

15

12

13

13

13

13

50

13

Як приклад, розглянемо підхід до складання харчових наборів продуктів для спортсменів, який був запропонований фахівцями з Російської Федерації під керівництвом професора А.П. Лаптєва ( цит. за А.І. Пшендіним, 2002; попередньо розглядали на практичному занятті №2 ). Цифрові дані запропонованих харчових наборів продуктів для спортсменів наведені в табл. 12 додатку.

Для складання харчових наборів для спортсменів була запропонована схема, яка включає виділення 3-рьох груп видів спорту: види спорту на витривалість, швидкісно-силові види спорту, спортивні ігри. Схема враховує 4-ри основних етапи підготовки до спортивних змагань: етап базової підготовки, етап перед змаганнями, етап проведення спортивних змагань, відновлювальний період. До цієї схеми було запропоновано 12-цять варіантів типових харчових наборів, з яких і складають на наступному етапі добові меню.

Такий підхід, з уніфікацією наборів харчових продуктів для спортсменів, дозволяє скоротити об’єм математичних розрахунків, спростити перелік харчових наборів до можливого мінімуму. Хоча необхідно відмітити, що така уніфікація не виключає і індивідуалізацію харчування спортсменів. Це може бути досягнуто за рахунок додаткового введення нових продуктів, зміни ваги продуктів, їх заміни на інші, тощо, в усякому разі, для окремих спортсменів високої кваліфікації. Вибір конкретних раціонів , за запропонованою схемою, включає такі основні положення.

Група 1. Види спорту на витривалість.

В цю групу видів спорту входять: біг на наддовгі дистанції, спортивна ходьба, плавання, лижні гонки, велогонки на шосе, ковзани ( довгі дистанції ), водне поло, лижне двоборство, біатлон.

Для спортсменів цієї групи рекомендуються ; 4-ри добових харчових набори:

  • набір 1-1 – 4000 ккал;

  • набір 1-2 – 5000 ккал;

  • набір 1-3 - 6000 ккал;

  • набір 1- 4 – 7000 ккал.

На різних етапах підготовки рекомендуються такі набори:

  • етап базової підготовки – набір 1-3, або набір 1-4;

  • етап підготовки перед змаганнями – набір 1-3, або 1-4;

  • етап під час змагань – набір 1-3, або 1- 4;

  • етап відновлення – набір 1-1, або 1-2.

Група 2. Швидкісно-силові види спорту.

В цю групу входять: легка атлетика ( спринт, стрибки, бар’єрний біг, багатоборство ), ковзани ( спринт ), сучасне п’ятиборство ), гімнастика, фігурне катання, тощо;

Для спортсменів цієї групи рекомендують 4-ри добових харчових набори:

  • набір 2-1 – 3000 ккал ( гімнастика та фігурне катання – жінки );

  • набір 2-2 – 4000 ккал ( гімнастика та фігурне катання – чоловіки );

  • набір 2-3 - 5000 ккал ( сучасне п’ятиборство )

  • набір 2-4 - 6000 ккал ( десятиборство ).

На різних етапах підготовки рекомендуються такі набори:

  • етап базової підготовки – набір – 2-3, або набір 2-4;

  • етап підготовки перед змаганнями та у дні змагань – набір 2-2, або набір 2-3, або набір 2-4 ( десятиборство );

  • етап відновлення – набір 2-2, або набір 2-3.

У період підготовки для гімнасток та фігуристок рекомендується набір 2-1, а для гімнастів та фігуристів – набір 2-2.

Група 3. Спортивні ігри.

В цю групу входять: футбол, баскетбол, волейбол, гандбол, хокей з шайбою, з м’ячем, теніс, настільний теніс, бадмінтон, тощо.

Для спортсменів цієї групи рекомендують 4-ри добових харчових набори:

  • набір 3-1 – 4000 ккал;

  • набір 3-2 – 5000 ккал;

  • набір 3-3 - 6000 ккал;

  • набір 3-4 - 7000 ккал.

На різних етапах підготовки рекомендуються такі набори:

  • етап базової підготовки: для жінок – набір 3-1, або набір 3-2, для чоловіків – набір 3-2, або набір 3-3;

  • при значних навантаженнях – набір 3-4;

  • у період перед змаганнями та в період змагань: для жінок – набір 3-1, або 3-2, для чоловіків – набір 3-2, або 3-3;

  • на етапі відновлення: для жінок – набір 3-2, для чоловіків – набір 3-2.

Асортимент продуктів розглянутих харчових наборів, повинен відповідати їх переліку з табл.1 додатку ( перелік був затверджений МООЗ та Спорткомітетом Російської Федерації ).

  1. Складання меню для харчування спортсменів.

Складання харчових раціонів найчастіше проводиться за тижневим циклом, зі складанням сукупного тижневого меню з його градацією на кожний день тижня, окремо. Тобто, сукупне тижневе меню налічує, як мінімум (в залежності від кількості груп спортсменів з однаковим раціоном харчування ) 7 видів харчових раціонів на кожний день окремо.

Раціони складаються на основі сукупних добових наборів харчових продуктів на тиждень, згідно нормативів харчування для спортсменів ( розглядалися на практичному занятті №2 ), загальних положень раціонального харчування спортсменів ( викладено вище за текстом ) у вигляді добових меню з використанням в обов’язковому порядку основних показників хімічного складу: білків, жирів, вуглеводів в грамах та енергетичної цінності харчових раціонів в ккал.

Перелік показників, які характеризують хімічний склад харчових раціонів може бути розширений за рахунок вітамінів, макро та мікроелементів, амінокислотного скора, тощо ( питання оцінки хімічного складу харчових раціонів розглядалися на практичному занятті №3 ).

Складання харчових раціонів бажано проводити з використанням комп’ютерних технологій, особливо у випадках, коли використовується розширений перелік показників, що характеризують їх хімічний склад, або при їх значній кількості. Кінцевим етапом складання харчових раціонів є створення на основі продуктових наборів добових меню на кожний день тижня, що ми і розглянемо.

Хід роботи

зі складання добових меню з використанням комп’ютерних технологій

Хід роботи зі складання меню з використанням комп’ютерних технологій розглянемо на прикладі розрахунку з набору харчових продуктів №2-3, наведеного в таблиці 12 додатку і розрахованого на складання меню енергетичної цінності 5000 ккал/ добу на 7 днів тижня.

Співвідношення Б: Ж: В ( білків, жирів та вуглеводів ) у наборі продуктів складає 1-3:1-4.

Набір продуктів №2-3 призначений до використанням на різних етапах підготовки у швидкісно-силових видах спорту, насамперед у п’ятиборстві.

Розрахунки добових меню проводиться на прикладі використання комп’ютерної системи «Тест раціонального харчування» ( ТРХ ).

Всього з усіх 12-ти наборів продуктів, які наведені в таблиці 12 додатку, з використанням ТРХ можна розрахувати 84 добових меню за 75 показниками, що в сумі складе біля 6300 показників. Для розрахунку такої кількості показників «вручну» знадобиться не менше 30-ти робочих днів, в той час як з використанням комп’ютерної системи ТРХ весь цей об’єм інформації можна прорахувати за робочий 7-ми годинний день.

Проте, в учбових цілях, для більш раціонального сприйняття учбового матеріалу, ми обмежились розрахунком 7-ми добових меню, які наведені в таблицях 6- 11 додатку за основними показниками нутрієнтного складу: білками, жирами та вуглеводами, а також показником енергетичної цінності вираженим у ккал. Наведемо етапи виконання такої роботи.

Етапи виконання роботи:

- внесення у комп’ютер даних стосовно продуктів харчування з продуктового набору № 2-3: асортимент продуктів, їх кількість у грамах;

  • внесення бажаного переліку блюд ( корекція поданого переліку і доповнення його проводиться автоматично, а також у режимі діалогу з використанням комп’ютерної бази даних );

  • внесення переліку продуктів, які користувач програми дозволяє заміняти на подібні з урахуванням переліку продуктів комп’ютерної бази даних ( автоматично та у режимі діалогу );

  • візуальний огляд розрахунків на екрані монітора;

  • роздрукування на принтері отриманих результатів;

  • аналіз результатів, які були отримані.

Рекомендації з раціоналізації роботи

Бажано, щоб введення даних в комп’ютер ( найбільш трудомістка частина роботи) переводилося оператором ( помічник спортивного дієтолога, спортивного лікаря або іншого фахівця, в тому числі і тренера ). А дієтолог, спортивний лікар, тренер , або інший фахівець в галузі спорту працювали тільки на етапі аналізу отриманої інформації. Цим досягається раціональність використання робочого часу фахівців.

Таке складання меню з використанням комп’ютерних технологій може бути проведене відносно як дорослих так юних спортсменів (діти та підлітки) різних спортивних спеціалізацій.

У останніх 2-ох заняттях, за браком учбового часу, будуть розглянуті тільки питання складання харчових раціонів для спортсменів-єдиноборців та юних спортсменів, де особливо багато особливостей їх розрахунків.

Соседние файлы в папке fwd