Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fwd / Рац_14.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
40.65 Кб
Скачать

4. Спеціальні дієти ( раціони ) для спортсменів, їх складання

Крім звичайних раціонів спортсменів складають ще й спеціальні дієти-раціони за спеціальними прописами. Так, існують «згінні» дієти ( раціони ) для зменшення ваги (маси ) тіла спортсмена, дієти для нарощування м’язової маси. Вони будуть розглянуті на занятті №8 для спортсменів-єдиноборців.

Особливу групу харчування спортсменів складає парантеральне харчування. Необхідно відмітити, що парантеральне харчування, як різновид лікувального харчування, набуло достатнього поширення в клінічній практиці. Але останнім часом воно почало використовуватися і в практиці спорту.

Використання парантерального харчування ( трансфузії ) обумовлено тим, що воно є одним із дієвіших способів нормалізації обміну речовин при великих фізичних навантаженнях.

Парантеральне харчування повинно складатися з білків ( амінокислоти ), вуглеводів (моносахариди ), жирів, вітамінів, мінеральних речовин, рідин, тощо. Препарати для парантерального харчування поділяють на 3-ри основних класи: джерела азоту (амінокислоти ), джерела енергії ( жири та вуглеводи ) та розчини для корекції водно-електролітної рівноваги. Зараз випускаються препарати для комплексного парантерального харчування, які являють собою комбінацію трьох наведених класів.

Використання парантерального харчування для спортсменів проводиться тільки за призначенням спортивного лікаря.

Завдання для самостійної роботи студентів

Проаналізувати наданий у табл.6-11 додатку хімічний склад меню харчових раціонів на вміст основних нутрієнтів: білків, жирів та вуглеводів, їх калорійність. Розрахувати їх співвідношення білків, жирів та вуглеводів у меню та співставити їх з співвідношеннями білків, жирів та вуглеводів у наборі продуктів 2-3 з таблиці 12 додатку.

Питання для самопідготовки студентів

  1. Значення інформаційних технологій для складання харчових раціонів спортсменів.

  2. Які переваги надає складання харчових раціонів спортсменів з використанням інформаційних технологій у порівнянні зі складанням харчових раціонів в «ручну» з використанням калькуляторів ?

  3. Які вимоги існують до складання харчових раціонів спортсменів ?

  4. Як можна заміняти види продуктів в харчових наборах ?

  5. Якими формами технологічної документації харчоблоків необхідно користуватися при складанні харчових раціонів спортсменів ?

Соседние файлы в папке fwd