Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakisniy_analiz.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 10 Друга аналітична група аніонів: Cl– , Br–, j–

Груповим реагентом, який осаджує усі аніони другої аналітичної групи, є катіони аргентуму у вигляді AgNO3:

Cl + Ag+ = AgCl  білий,

Br + Ag+ = AgBr  блідо-жовтий,

J + Ag+ = AgJ  світло-жовтий.

Осади є солями сильних галогеноводневих кислот і тому вони не розчиняються у сильних кислотах (для випробування береться 2 М розчин HNO3). Аніони інших аналітичних груп утворюють з AgNO3 білі осади Ag2SO3, AgNO2, Ag2СO3, або жовтий Ag3РO4. Але ці осади є солями слабких кислот і розчиняються у сильній НNO3.

Виконання: у три чисті пробіркі внести по 3 – 4 краплі розчину 0,5 М розчинів NаCl, NаBr і КJ, додати 1 – 2 краплі 1 М AgNO3, перемішати і спостерігати утворення осадів відповідного кольору. Додати у кожну пробірку 5 – 10 крапель 2Мрозчину НNO3,збовтувати деякий час і упевнитися, що осади не розчиняються.

1. Розчин аміаку NH4OH 25% зовсім не розчиняє осад AgJ, частково розчиняє

AgBr і повностю розчиняє AgCl:

AgCl↓ + 2 NH4OH = Ag(NH3)2+ + Cl + 2 H2O

Утворюється безбарвний розчин, який знов мутніє, якщо нейтралізувати аміак азотною (нітратною) килотою:

Ag(NH3)2+ + Cl + 2 H+ = AgCl + 2 NH4+

Виконання: у чисту пробірку внести 1 – 2 краплі 0,5 М розчину NаCl, додати краплю розчину AgNO3, перемішати і спостерігати утворення білого осаду AgCl. Додавати краплями 25% розчинNH4OHі збовтувати, поки осад не розчиниться. Утворюється безбарвний прозорий розчин. Додавати до нього 2Мрозчин НNO3, поки знову не утвориться осадAgCl.

2. Хлорна вода (вільний хлор Cl2 у водному розчині) не реагує з хлоридами, а броміди та йодиди окиснює до вільних брому та йоду:

2 Cl + Cl2 – не реагує

2 Br + Cl2 = 2 Cl + Br2 – жовто-бурий

2 J + Cl2 = 2 Cl + J2 – червоно-фіолетовий

У водному середовищі розчини брому та йоду мають жовто-бурий колір, тому проводять екстракцію хлороформом (або бензолом) і одержують жовто-бурий (Br2) і червоно-фіолетовий (J2) екстракти. Таким чином, за кольором екстракту можна впевнено визначати аніон другої аналітичної групи: жовто-бурий екстракт дає бромід, а червоно-фіолетовий – йодид. Безбарвний екстракт (або забарвлений вільним хлором у дуже слабкий жовто-зелений колір) утворюється у випадку хлориду або аніону іншої групи, який не взаємодіє з хлорною водою.

Виконання: у три чисті пробіркі внести по 3 – 4 краплі розчину 0,5 М розчини NаCl, NаBr і КJ (або невідомий розчин), додати у кожну 1 – 2 краплі 2 М розчину НCl або 2 н. H2SO4, 2 – 3 краплі хлорної води (або розчину хлораміну) і 3 – 4 краплі хлороформу. Закрити кожну пробірку і інтенсивно збовтати. Залишити у штативі до повного розшарування водної та хлороформної фаз. Хлороформ важчий за воду і утворює нижній шар, колір якого вказує на аніон, який реагував з хлорною водою: жовто-бурий – бромід, червоно-фіолетовий – йодид.

3. Нітрит KNO2 (або NaNO2) у кислому середовищі окиснює йодид на відміну від броміду і хлориду:

2 J + 2 NO2 + 4 H+ = 2 NO + J2 + 2 H2O

Виконання: проводиться як попередня реакція, тільки замість хлорної води додається 0,5 М розчин KNO2 (або NaNO2). Хлороформ забарвлюється у червоно-фіолетовий колір у присутності йодиду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]