Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osnovy_sensornogo_analiza.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
860.67 Кб
Скачать

Тема 1. Сенсорний аналіз, його значення в оцінці якості товарів

1.1. Основні поняття, терміни і визначення

Усі визначення термінів і понять, що наводяться у цьому розділі, взято з відповідних стандартів.

Якість товаруце сукупність властивостей товару, які визначають ступінь його здатності задовольняти встановлені і передбачені потреби.

Вимоги до якості товару – це вираження певних потреб через переведення їх у набір кількісно або якісно встановлених норм щодо характеристики товару для забезпечення можливості його перевірки при використанні за призначенням.

Властивість товару об’єктивна особливість товару, яка проявляється у сфері товарного обігу, споживання або експлуатації. Наприклад, молоко має кислу реакцію середовища, товарний ґатунок крохмалю характеризується певним кольором.

Показник якості товарукількісна (або описова) характеристика однієї чи декількох властивостей товару, яку розглядають відповідно до умов його споживання. Наприклад, кислотність нормалізованого молока повинна бути не більше 21Т. Колір картопляного крохмалю ґатунку екстра повинен бути білим з кришталевим блиском, а другого ґатунку – білим з сіруватим відтінком.

Одиничний показник якостіце показник якості товару, що характеризує одну з його властивостей. Наприклад, колір м’яса, пористість хліба, жирність молока.

Комплексний показник якостіце показник якості товару, що характеризує декілька його властивостей. Наприклад, зовнішній вигляд хліба характеризується такими одиничними показниками, як форма, стан і колір шкоринки, колір м’якушки та ін.

Базове значення показника якості це значення показника якості товару, прийняте за основу при порівняльній оцінці його якості.

Відносне значення показника якостіце відношення значення показника якості оцінюваної продукції до базового значення цього показника.

Регламентоване значення показника якості це значення показника якості товару, встановлене діючою нормативною документацією.

Коефіцієнт вагомості показника якості це кількісна характеристика значущості даного показника якості товару серед інших показників його якості.

Граничне значення показника якості це найбільше або найменше регламентоване значення показника якості товару.

Вивчення якості товару – це дослідження закономірностей виявлення споживних властивостей товару відповідно до його призначення у певних умовах обігу, споживання або експлуатації.

Випробовування товару – це експериментальне визначення кількісних або описових характеристик товару за заданою програмою відповідно до чинних нормативних документів.

Експертиза споживних властивостей товару – це аналізування й оцінювання споживних властивостей товару з використанням експертних методів на основі результатів випробування.

Контроль якості товару – це діяльність, яка включає проведення вимірів, експертизи, випробовування або оцінювання однієї чи декількох характеристик товару та порівняння отриманих результатів із встановленими вимогами для визначення, чи досягнуто відповідності за кожною з цих характеристик.

Сорт товару – це градація товару певного виду за одним або кількома показниками якості, встановлена нормативними документами.

Дефект товару – це кожна окрема невідповідність показника якості товару вимогам нормативних документів, умовам договорів, а також невідповідність товару тій інформації, яку про нього надав виробник (виконавець, продавець).

Явний дефект – дефект, для виявлення якого в нормативних документах, обов’язкових для даного виду контролю, передбачені відповідні правила, методи і засоби.

Прихований дефект – дефект, для виявлення якого в нормативних документах, обов’язкових для даного виду контролю, не передбачені відповідні правила, методи і засоби.

Критичний дефект – дефект, при наявності якого використання товару за призначенням практично неможливе або неприпустиме.

Усувний дефект – дефект, усунення якого технічно можливе та економічно доцільне.

Неусувний дефект – дефект, усунення якого або технічно неможливе, або економічно недоцільне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]