Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava3_1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
640.51 Кб
Скачать

Приклад погашення кредиту в розмірі 1000 дол. Сша на строк 10 місяців під 1,21 % у місяць

Місяць

Внесок, дол. США

Капітал, дол. США

Процент

1-й

106,88

94,39

12,49

2-й

106,88

95,21

11,67

3-й

106,88

97,41

9,47

4-й

106,88

97,93

8,90

5-й

106,88

99,94

6,94

6-й

106,88

100,45

6,43

7-й

106,88

101,87

5,01

8-й

106,88

102,72

4,16

9-й

106,88

104,51

2,37

10-й

106,84

105,52

1,22

1068,76

1000,00

68,76

2.3. Забезпечення дотримання прав кредиторів та інвесторів за реалізації бізнес-проекту

Розробляючи бізнес-план, необхідно приділити значну увагу гарантуванню безпеки капіталу, який передбачається залучити у формі інвестицій або кредитів.

Інвестори як власники підприємства (акціонери) отримуватимуть дохід від реалізації проекту лише після розподілу прибутку, коли не будуть застосовані інші схеми отримання економічних вигід — наприклад, постачання інвестором реципієнту певних матеріальних ресурсів власного виробництва. Саме вони наражаються на ризик неотримання доходу в тому разі, коли діяльність компанії з тих чи тих причин не дає прибутку, а за банкрутства компанії одержують компенсацію лише після того, як будуть задоволені вимоги всіх інших.

Кредитори, на відміну від інвесторів, одержують прибуток, рівень якого зафіксовано в договорі з підприємством. Отже, вони заінтересовані передовсім у гарантіях повернення позичених кош­тів, а тому не схильні підтримувати рішення, що забезпечують високий прибуток, але пов’язані з високими ризиками.

Тому бізнес-план, призначений для залучення зовнішнього фінансування, має переконати власників капіталу в тому, що їхнім інтересам ніщо не загрожує в процесі реалізації відповідного проекту. Для цього необхідно:

  • забезпечити вільний доступ інвесторів і кредиторів до інформації, яка переконуватиме їх про безпеку капіталовкладень (якщо це не зашкодить комерційним інтересам підприємства);

  • указати в бізнес-плані, що компанія суворо додержується загальновизнаних норм корпоративної поведінки;

  • забезпечити непорушність прав інвесторів після вкладання ними капіталу.

До інформації, якої потребують інвестори, належать дані про структуру власності компанії, її стратегію, цілі та завдання, тактику діяльності керівництва, фінансову політику та фінансові результати діяльності, очікувані розміри прибутку, а також про будь-які значні події (зміни в структурі капіталу підприємства, у виробничій діяльності, зміни поточного та прогнозного стану ринку). Належна поінформованість уможливить їм оцінювання рівня управління та прийняття обґрунтованого рішення щодо інвестування своїх коштів.

Інвесторам потрібна інформація про вищих керівників підприємства, щоб вони могли оцінити їхній досвід та кваліфікацію, а також загрозу виникнення конфлікту інтересів, що, ясна річ, негативно впливатиме на їхню думку. Питання оплати праці топ-менеджерів є не менш важливим для власників капіталу, що його вкладають у бізнес-проект. Підприємство має надати достатню інформацію про винагороду, яка виплачується вищим керівникам (індивідуально чи в цілому), щоб інвестори могли належним чином оцінити переваги та недоліки політики оплати праці та вплив схем підвищення матеріальної заінтересованості на продуктивність роботи органів управління компанії.

Гарантії прав кредиторів мають принципове значення для забезпечення інвестиційної привабливості підприємства. Цю проблему треба розв’язувати комплексно в рамках способів зобов’язально-правового захисту (непрямий захист прав власності), корпоративного права, процедур банкрутства, податкового регулювання, виконавчого провадження. Зазначимо, що банкрутство є формою, як правило, застосовуваною в екстремальних випадках. У процесі банкрутства, як відомо, пріоритетність мають інтереси кредиторів, а вимоги акціонерів стосовно активів компанії задовольняються в останню чергу. Оголошення компанії банкрутом передбачає значні витрати — як прямі (судові мита, адміністративні витрати, прискорений продаж активів, часто за заниженою ціною та ін.), так і непрямі (припинення бізнесу, вимога негайно задовольнити боргові зобов’язання тощо). Суперечки між різними групами кредиторів часто призводять до зниження, сказати б, «ефективності» банкрутства як інструменту задоволення зобов’язань усіх заінтересованих осіб.

Система способів гарантування прав інвесторів та кредиторів може розглядатися як корпоративне управління у вузькому розумінні цього поняття. Отже, у бізнес-плані мають бути висвітлені питання, які стосуються організації корпоративних відносин у процесі реалізації підприємницького проекту.

Резюме

1. Розробляючи стратегію фінансування бізнес-проекту, необхідно орієнтуватися на найдешевші фінансові ресурси з наявних на ринку. До таких належать, зокрема, кредити, які надаються в межах кредитних ліній, відкритих міжнародними фінансовими організаціями, а також інвестиції створених за їхньої підтримки венчурних фондів.

  1. Бізнес-проект, шанси якого на фінансування міжнародними організаціями є найвищими, має відповідати таким вимогам: передбачати розширення існуючого або суміжного бізнесу, бути ініційованим конкурентоспроможним підприємством, мати інноваційну спрямованість та високоякісне маркетингове обґрунтування, забезпечувати сталі фінансові потоки.

  2. Бізнес-план для подання міжнародним фінансовим організаціям має бути структурованим за певними стандартами, уміщувати переважно табличну та текстову інформацію, ураховувати у фінансовому розділі лише приріст грошових потоків унаслідок реалізації проекту, а не грошові потоки компанії в цілому, передбачати мінімально необхідний обсяг інвестицій в основні засоби та реконструкцію підприємства, реалістично оцінювати терміни реалізації проекту, ураховувати потребу підприємства в додатковому оборотному капіталі.

  3. Для одержання кредиту юридичною особою необхідний такий пакет документів: заява, копія установчого договору, копія статуту, копія посвідчення про реєстрацію підприємства, посвідчення про реєстрацію платника ПДВ, протокол зборів засновників про намір узяти кредит, копії паспортів керівника і головного бухгалтера, копії наказів про призначення директора і головного бухгалтера, копії патентів, ліцензій, документи, що підтверджують право власності на заставне майно, договори оренди (за наявності), чинні господарські договори (за наявності), договори, на оплату яких видаються кредитні засоби (за наявності), картка зі зразками підписів директора і головного бухгалтера.

  4. Відповідно до базових умов кредитної угоди, укладеної за надання ініціатору інвестиційного проекту фінансових ресурсів, складається графік повернення кредиту, тобто розклад виплат, пов’язаних з обслуговуванням заборгованості в межах строку кредитування (помісячно, поквартально, по роках).

  5. За розробки бізнес-плану необхідно приділити значну увагу гарантуванню безпеки капіталу, який передбачається залучити у формі інвестицій або кредитів. Система способів гарантування прав інвесторів та кредиторів може розглядатися як корпоративне управління у вузькому розумінні цього поняття. Отже, у бізнес-плані треба висвітлити питання, які стосуються організації корпоративних відносин у процесі реалізації підприємницького проекту.

1Країни, які входили до складу колишнього СРСР, за кордоном часто називають новими незалежними країнами—NewIndependentStates.

1Сума дисконту.

246

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]