Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava3_1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
640.51 Кб
Скачать

6. Програма венчурного фонду «Україна»

Фонд «Україна» (Ukraine Fund) було засновано 1992 року в США з підписним капіталом 11,5 млн дол. США. Основними засновниками Фонду були Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Бостонський банк, а також приватні індивідуальні інвестори. Згодом капітал Фонду збільшився до 22,5 млн доларів унаслідок залучення додаткових інвестицій з боку існуючих інвестиційних компаній, а також кількох нових інвесторів, включаючи Інвестиційний банк «Кредитаншталт» (Відень) та грецький інвестиційний фонд «Commercial Capital».

Керівником Фонду є американська інвестиційна компанія Claflin Capital Management. З моменту свого заснування фондом «Україна» здійснено 32 інвестиції на суму понад 14 млн доларів. Основні галузі вкладення коштів — виробництво споживчих товарів, поліграфія, туристичний бізнес, автоперевезення, торгівля. Більшість портфельних компаній здолали негативні наслідки тогорічної фінансової кризи та показали стабільні темпи зростання. Хоч капітал фонду «Україна» практично вже повністю проінвестовано, пошук нових інвестиційних можливостей триває.

Фонд «Україна» інвестує кошти в малі та середні підприємства в Україні через придбання їхньої частки. Фонд здійснює інвестиційну діяльність, сприраючись на такі принципи:

  • Розмір початкової інвестиції коливається від 200 000 до 1 500 000 дол. США виходячи зі специфічних потреб проекту.

  • Частка статутного фонду компанії до придбання становить, як правило, 20—50 %.

  • Інвестиції Фонду спрямовано на придбання основних засобів та збільшення робочого капіталу.

  • Наприкінці терміну свого існування (2006 рік), або й раніше, Фонд має продати всі свої активи, які він має в проінвестованих компаніях, згідно з порядком, передбаченим чинним законодавством України.

  • Фонд не надає технічної допомоги компаніям, в які він інвестує кошти.

Заява на фінансування не має стандартної форми. Для того щоб бути привабливим для фінансування, проект має відповідати таким вимогам:

  • бути комерційним і прибутковим для інвесторів;

  • належати компанії, заснованій приватними засновниками або цілком приватизованій;

  • не мати відношення до виробництва зброї або екологічно небезпечної продукції;

  • як сам проект, так і діяльність компанії повинні відповідати всім вимогам чинного законодавства України, включаючи закони про охорону навколишнього середовища.

Крім того, діяльність компанії в цілому має переконливо свідчити, що:

  • компанія успішно працює в запропонованому бізнесі, має значний потенціал для розширення виробництва та збуту.

  • керівництво компанії спроможне реально функціонувати й розвивати свій бізнес у складних економічних умовах.

7. Програма «Євровенчерз Україна»

«Євровенчерз Україна» розпочала свою діяльність у травні 1999 як менеджер Українського венчурного інвестиційного фонду. Цей Фонд було засновано за ініціативи Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та голландського уряду з метою інвестування в підприємства малого та середнього бізнесу. Капітал Фонду становить 26 млн євро, які були надані ЄБРР, ФМО (голландський банк розвитку) та фізичними особами, які є менеджерами Фонду.

Фонд не має окремої галузевої спрямованості, але пріоритетними вважає сферу виробництва та дистрибуції товарів народного споживання, харчову промисловість, телекомунікаційні проекти та сферу послуг. Фонд інвестує капітал тільки в компанії, в яких частка державної власності не перевищує 25 %. Фонд не прагне заволодіти контрольним пакетом акцій, але частка його власності в компанії має бути досить суттєвою (20—40 %).

«Євровенчерз Україна» розглядає можливості інвестування в компанії на різних етапах їхнього розвитку, однак перевагу мають ті, які успішно подолали етап організації та становлення бізнесу і на момент інвестиції потребують додаткового капіталу та досвіду для дальшого розвитку. Ясна річ, що найбільше шансів матимуть компанії з надійною історією розвитку, річним оборотом не менше 3 млн доларів США, які можуть обґрунтувати реальні можливості для дальшого збільшення обсягів продажу та прибутків.

Сума інвестиції в окрему компанію може коливатись від 0,5 млн до 3 млн доларів США в обмін на відповідну частку в статутному фонді компанії. «Євровенчерз Україна» передбачає продати свою частку в капіталі компанії та одержати прибуток на інвестований капітал через чотири—шість років.

У бізнес-плані, призначеному для «Євровенчерз Україна», необхідно висвітлити такі засадничі питання:

  • керівники підприємства та їхній досвід роботи;

  • стислий опис продукції/послуг;

  • фінансові результати діяльності за минулі роки та фінансові прогнози на наступні 3—5 років;

  • стратегія компанії з урахуванням необхідної інвестиції;

  • аналіз ринку та конкуренції;

  • сума інвестиції, яку планується залучити, та умови, які власники компанії пропонують інвесторам.

Процес прийняття рішення про надання позички може тривати від 3 до 6 місяців від початку детального ознайомлення з проектом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]