Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava3_1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
640.51 Кб
Скачать

4. Програма кредитування фонду «Євразія» (сша)

Фонд «Євразія» — це приватна благодійна організація, створена 1993 року на кошти Агентства міжнародного розвитку США (USAID) для підтримання економічних і демократичних реформ на терені СНД.

Основною метою програми є надання на вигідних умовах дешевих кредитів тим малим та середнім підприємствам, які мають обмежений доступ до кредитних ресурсів.

Програма кредитування малого бізнесу призначена для малих приватних підприємств, що працюють у сфері виробництва або надання послуг, а також торговельних підприємств, котрі бажають придбати нерухомість або обладнання. Кількість працівників на таких підприємствах не повинна перевищувати 100 осіб. Заявка на кредит розглядається спеціалістами банку та фонду протягом місяця. Детальний аналіз проекту передбачає: проведення співбесід з клієнтом, відвідування компанії, аналіз документації. Програма не має приорітетів щодо галузей діяльності потенційних позичальників.

Основні умови кредитування:

  • максимальна сума кредиту — 100 000 дол. США;

  • процентна ставка — 15 % річних;

  • строк користування — до 36 місяців;

  • умови користування — щомісячне погашення процентів за кредитом; індивідуальний графік сплати основної суми боргу залежно від проекту;

  • використання кредиту — на розвиток виробництва та сфери послуг; на придбання нерухомості, обладнання;

  • валюта кредиту — кредит надається в доларах США з можливістю конвертації в іншу валюту;

  • забезпечення кредиту — рухоме та нерухоме майно позичальника.

5. Програми Western nis Enterprise Fund

Western NIS Enterprise Fund (Фонд підтримки підприємств у нових західних незалежних країнах)1 — це венчурний фонд з капіталом у розмірі 150 млн дол. США, наданих Конгресом Сполучених Штатів через Агентство міжнародного розвитку (USAID). Він був заснований у 1994 році і розпочав свою діяльність в Україні в червні 1995 року. Фонд фінансує малі та середні підприємства України, Молдови та Білорусі.

Фінансування середніх підприємств здійснюється у формі інвестування (часткової участі у статутному фонді через створення спільного підприємства або викуп акцій). Сума інвестицій становить 30—60 % вартості проекту.

Western NIS Enterprise Fund, як правило, фінансує малі та середні підприємства України та Молдови у формі внесків до статутного фонду, вкладаючи від 1 до 7,5 млн доларів США. Опе- рації, пов’язані з борговими зобов’язаннями, полягають у пря- мих позичках підприємствам та фінансуванні оренди обладнання та/або майна.

Фонд прагне досягти зростання вартості своїх активів у довгостроковій перспективі (за досить скромного поточного прибутку на вкладений капітал) через здійснення прямих інвестицій та інвестицій в боргові цінні папери приватних підприємств з перспективою дальшого розвитку цих підприємств. Прямі інвестиції здійснюються способом безпосереднього придбання простих акцій. Після ліквідації інвестиції Western NIS Enterprise Fund може вкласти кошти в короткострокові проекти або тримати їх на депозитному рахунку.

Кредитування підприємств може здійснюватися у формі прямих позичок чи фінансування лізингу обладнання та/або іншого майна. Western NIS Enterprise Fund надає кредити в розмірі 10 —100 тис. дол. США малим підприємствам та індивідуальним підприємцям. Строки погашення зобов’язань становлять від одного до трьох років. За користування кредитом позичальник сплачує проценти в розмірі 23—25 % річних. Графік повернення кредиту формується на індивідуальній основі (наприклад, у сільському господарстві він може мати сезонний характер).

У 2000 р. Western NIS Enterprise Fund провів конкурс інвестиційних проектів у галузі комп’ютерних технологій, розробок з програмного та апаратного забезпечення, інтернет-бізнесу (включаючи інтернет-технології, провайдинг, контент та e-commerce). Оголошений обсяг інвестицій — від 100 000 до 5 000 000 дол. США. Фонд вирішив вкласти 1 млн грн в українську компанію «Tessart Incorporation», яка спеціалізується у сфері програмування та відновлення програмного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]