Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava3_1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
640.51 Кб
Скачать

Умови кредитування

Показник кредитування

Мікрокредити (micro)

Малі кредити (small)

Кредити спільним підприємствам

Сума кредиту

до 15 000 DEM або еквівалент у гривнях

від 15 000 DEM до 50 000 DEM або еквівалент у гривнях

від 50 000 DEM до 500 000 DEM або еквівалент у гривнях

Термін кредиту

  • для поповнення оборотного капіталу — до 12 місяців

  • для кредитування основних засобів — до 18 місяців

  • для поповнення оборотного капіталу — до 12 місяців

  • для інвестицій в основні засоби — до 18 місяців

до 18 місяців

Кількість спів­робітників

не більше 20 осіб

не більше 250 осіб

не більше 500 осіб

Процентна ставка

Максимум 8 + 15 = 23 %

Максимум 8 + 10 = 18 %

Максимум 8 + 5 = 13 %

Особливості програми НУФ:

  • щомісячна сплата внесків (нараховані проценти та частина кредиту);

  • бізнес-план не подається;

  • розгляд кредитної заявки відбувається в найкоротші строки;

  • можна оформити кредитну лінію;

  • не кредитуються підприємства, діяльність яких завдає шкоди навколишньому середовищу та яка пов’язана з гральним бізнесом, з торгівлею цінними паперами, зі спекуляцією валютою, з придбанням, орендою чи експлуатацією нерухомості за винятком нерухомості, що використовується позичальником для цілей власного виробництва. Кредитні кошти не можуть бути використані на закупівлю та виробництво зброї і продукції військового призначення, тютюнових виробів та міцних алкогольних напоїв.

3. Проект структурної перебудови вугільної галузі Світового банку

Кредитна лінія на підтримку підприємств мікро-, малого та середнього приватного бізнесу (ММСП).Потенційними позичальниками для ММСП-проектів у рамках цієї програми є підприємства, що відповідають таким вимогам:

  1. вони є юридичними особами, більшість часток статутного фонду яких належить юридичним особам недержавної форми власності або фізичним особам;

  2. вони юридично та фактично розміщені в регіонах закриття шахт, до яких належать Луганська, Донецька, Волинська, Кіровоградська, Черкаська, Львівська, Закарпатська, Дніпропетровська та Житомирська області;

  3. вони платоспроможні та життєздатні з комерційного погляду;

  4. вони мають не більше ніж 500 постійних працівників;

  5. вони створюють погоджену з Міністерством фінансів кількість робочих місць для працевлаштування колишніх шахтарів;

  6. вони не є дочірньою компанією банку-учасника (БУ), який надає позичку;

  7. вони не будуть вносити суттєвих змін до своїх установчих документів (щодо структури акціонерів, виду діяльності тощо) без згоди БУ;

  8. вони згодні обмежувати розмір дивідендів відповідно до зобов’язань з обслуговування боргу;

  9. їхні активи до впровадження проекту повинні становити не більше 2,5 млн доларів США (на основі відновленої вартості, без урахування вартості землі та будівель);

  10. співвідношення їхнього власного капіталу та боргу з урахуванням позички не перевищує 75 : 25 (крім мікропідприємств, до­проектні активи яких не перевищують 100 тис. доларів США);

  11. значення коефіцієнта обслуговування боргу в них має бути не меншим за 1,3 (крім мікропідприємств, допроектні активи яких не перевищують 100 тис. доларів США).

Вимоги до бізнес-проектів:

  1. Кожен проект затверджується на підставі оцінки, проведеної БУ, включаючи перегляд детального бізнес-плану та плану експорту.

  2. Проект мусить мати позитивну чисту теперішню вартість за ставки дисконту, яка щонайменше урівнювала б майбутні грошові надходження з вартістю кредиту, включаючи проценти та інші збори.

  3. У проекті має бути спеціальний розділ, що обґрунтовував би його відповідність вимогам охорони навколишнього середовища, викладеним в екологічних процедурах МБРР для банків України, а також відповідність чинним в Україні природоохоронним законам і правилам.

  4. Проект не може бути пов’язаним із гральним бізнесом, виробництвом міцних напоїв, зброї та військового спорядження, а також з товарами або діяльністю, занесеними до природоохоронного списку ЄБРР.

  5. Мінімальний розмір проекту — 20 000 доларів США.

  6. Максимальний розмір проекту — 3 млн доларів США.

  7. Для інвестиційних проектів позичальник повинен внести щонайменше 25 % від вартості проекту з власних коштів. Це не стосується мікропідприємств, для яких проект може на 100 % бути профінансований з кредитних коштів.

  8. Закупівля здійснюватиметься відповідно до правил ЄБРР з тим, щоб товари та послуги купувалися за ринковими цінами і щоб рішення про капітальні інвестиції приймалися з урахуванням ефективності вкладення коштів на конкурентних засадах.

Умови використання кредитів:

  1. Фінансування у доларах США надаватиметься для:

    1. довгострокового фінансування засобів виробництва (закупівлі вітчизняного або імпортного устаткування);

    2. короткострокового фінансування матеріально-технічних витрат на виробництво;

    3. фінансування лізингу;

    4. фінансування постійного оборотного капіталу (терміном до одного року).

  2. Позички не надаватимуться для покриття існуючих зобов’язань приватних підприємств перед БУ і для фінансування інвестицій у статутний капітал.

  3. Додаткове забезпечення та інші гарантії мусять покрити щонайменше 120 % від початкового розміру позички; вони не можуть передаватися в заставу третім особам до повного повернення позички.

  4. Мінімальний розмір позички15 000 доларів США;

  5. Максимальний розмір позички — найменша сума з нижчезазначених:

    1. 2250 млн доларів США; при цьому загальна сума позичок одному позичальнику (групі позичальників чи учасників, пов’я­заних між собою) не може перевищити 5 млн доларів;

    2. 20 % капіталу БУ;

    3. 75 % загальної вартості проекту (крім мікропідприємств);

    4. будь-яка інша менша сума, установлена згідно з обґрунтованими вимогами НБУ.

  6. Період повернення позички залежить від майбутніх грошових потоків за проектом, але в будь-якому разі період погашення не може бути більшим за 5 років, включаючи пільговий період максимально у два роки;

  7. Проценти, що підлягають сплаті за позичкою, визначаються залежно від розміру допроектних активів підприємства:

а) для мікропідприємств, допроектні активи яких не перевищують 100 000 доларів США, — не більше LIBOR + 13,75 % на рік;

b) для малих підприємств, допроектні активи яких не перевищують 500 000 доларів США, — не більше LIBOR + 10,75 % на рік;

c) Для середніх підприємств, допроектні активи яких не перевищують 2 500 000 доларів США, — не більше LIBOR + 7,75 % на рік.

  1. Плата за кредит включає також:

  1. одноразову комісію за надання кредиту, яка становить 0,125 % від затвердженої суми кредиту;

  2. плату за зобов’язання у розмірі 0,75 % річних від суми будь-якої затвердженої, але не одержаної своєчасно частини субкредиту ММСП.

Муніципальна кредитна лінія. За другим компонентом про- екту реструктуризації вугільної промисловості кредитування може надаватися містам-учасникам. Виконавчий комітет Ради народних депутатів міста — потенційного учасника Муніципальної кредитної лінії — повинен бути відповідальним за райони, де Українською державною компанією з реструктуризації підприємств вугільної промисловості здійснюються програми закриття шахт.

До кредитування приймаються:

  • муніципальні проекти підтримки і раціонального використання об’єктів соціального призначення шахт, які закриваються, взяті у власність міст-учасників, а також інші прибуткові інвестиційні проекти;

  • проекти з енергозбереження, наприклад, поліпшення теплоізоляції будинків та реконструкції або заміни котлів;

  • проекти підвищення ефективності водопостачання, включаючи встановлення лічильників води;

  • проекти поліпшення розподілу електроенергії, включаючи встановлення лічильників електроенергії;

  • проекти вдосконалення громадського транспорту;

  • проекти вдосконалення збирання сміття та переробки твердих відходів;

  • проекти створення муніципальних автостоянок автомашин;

  • проекти створення муніципальних продуктових та речових ринків;

  • інші прибуткові інвестиційні проекти, реалізація яких матиме значний економічний ефект і не стане на заваді розвиткові приватного сектору.

У рамках затверджених проектів дозволено витрачати кошти на: придбання засобів виробництва (вітчизняних чи зарубіжних) — довготермінове фінансування; фінансування постійного оборотного капіталу; розробку інженерних проектів; наймання робочої сили за контрактами на виконання окремих інвестиційних проектів. Цей дозвіл не поширюється на покриття поточних операційних витрат.

Будь-який муніципальний проект має забезпечити принаймні фінансову внутрішню норму прибутковості, яка дорівнювала б сумі субкредиту з урахуванням сплати процентів та інших платежів. Для муніципальних проектів, загальна вартість яких перевищує 250 тис. доларів, слід обчислювати також економічні норми прибутковості. Такі проекти не повинні бути пов’язані з такими видами діяльності, які заборонені чинним законодавством України. У бізнес-план кожного муніципального проекту обов’яз­ково включають розділ, в якому ґрунтовно розглянуті питання належної охорони довкілля та екологічної безпеки реалізації такого проекту.

Максимальний розмір субкредиту муніципалітету не повинен перевищувати:

  • 2 млн 250 тис. доларів (хоч вартість проекту може коливатися в межах від 20 тис. доларів до 3 млн доларів США);

  • 10 % від загальних бюджетних виплат даному місту-учаснику;

  • 80 % від загальної вартості проекту.

Мінімальний розмір субкредиту становить 15 тис. доларів США і надається позичальникам частинами відповідно до витрат, які здійснюються згідно з проектом через оплату контрактів на поставку товарів, надання послуг та виконання робіт у рамках проектів.

Міста-учасники зобов’язані зробити власний внесок у реалізацію проекту, який би покривав щонайменше 20 % від його загальної вартості, і забезпечити належні додаткові гарантії, зокрема, у вигляді застави майна, що перебуває в комунальній власності міста-учасника, випуску облігацій муніципальної позички, субвенцій з обласного бюджету, які б покривали щонайменше 100 % суми субкредиту і не передавалися іншим сторонам до повного погашення позички. Юридичне оформлення таких гарантій здійснюється через укладення договорів застави або договорів по- ручництва у формі, розробленій Мінфіном. Терміни субкредитів залежать від потреб конкретного проекту, але не перевищують 5 років, ураховуючи щонайбільше дворічний пільговий період. Субкредити для поповнення оборотних коштів та вдосконалення діяльності вже існуючих підприємств обмежуються 12-місяч­ним терміном. Процентна ставка за субкредитами, які Мінфін може надати містам-учасникам за рахунок коштів Муніципальної кредитної лінії, визначається як LIBOR + 2,5 % річних. Міністерству фінансів у момент виділення першої частини субкредиту сплачують комісію за відкриття кредитної лінії у розмірі 0,125 % від суми субкредиту. Субкредити надаються позичальникам у доларах США — валютний ризик покладається на позичальника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]