Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка.doc
Скачиваний:
524
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

6. Методика проведення іспиту та критерії оцінювання екзаменаційних робіт

З дисципліни „Мікроекономіка” відповідно до навчального плану проводиться письмовий іспит.

Іспит проводиться в період екзаменаційної сесії згідно з її розкладом у формі виконання під контролем викладача самостійної письмової екзаменаційної роботи, на яке відводиться 3 години.

З метою контролю за дотриманням вимог методики проведення письмових іспитів, на іспиті можуть бути присутні представники деканату або ректорату університету. Іспит проводиться за екзаменаційними білетами, які щорічно оновлюються і затверджуються на засіданні кафедри. Білети для виконання екзаменаційної роботи студенти отримують індивідуально за принципом „жеребкування”. До іспиту допускаються тільки ті студенти, які успішно виконали навчальний план семестру і мають на руках зараховані та захищені контрольні роботи, передбачені цим планом.

Екзаменаційний білет складається із шести обов’язкових завдань, кожне із яких оцінюється певною кількість балів за схемою, визначеною кафедрою. Загальна сума набраних балів за шкалою університету перераховується в національну п’ятибальну систему, за якою й оцінюється екзаменаційна робота. Саме ця оцінка виставляється в екзаменаційну відомість та залікову книжку студента.

Зміст екзаменаційних завдань і кількість балів, якою вони оцінюються:

Завдання 1 екзаменаційного білету передбачає визначення п’яти базових категорій навчального курсу. Мета завдання – контроль засвоєння студентами понятійного апарату дисципліни. За кожне повне й чітке визначення категорії студент отримує 3 бали. Отже, загальна кількість балів за виконання цього завдання може становити максимум 15 балів (3 бал.· 5 зав.=15 бал.). Якщо мають місце помилки, знижується оцінка за кожне окреме завдання й відповідно загальна сума балів за виконання даного розділу білета.

Завдання 2 – теоретичне питання курсу, відповідь на яке дає змогу з’ясувати ступень засвоєння теоретичних засад „Мікроекономіки”. Максимальна оцінка за це завдання, яка виставляється в разі повного, точного і всебічного висвітлення заданого питання, – 20 балів. Вона відповідно зменшується залежно від ступеня повноти і точності відповіді.

Завдання 3 – вправа, яка передбачає графічну ілюстрацію й аналіз певної мікроекономічної моделі, процесу, явища. Графічна побудова має бути виконана чітко, точно і наочно ілюструвати відповідні залежності. Аналіз має бути лаконічним, але досить повним і свідчити про засвоєння відповідного теоретичного матеріалу. Максимально оцінка за виконання вправи – 15 балів.

Завдання 4 і 5 – це дві задачі із різних розділів курсу, розв’язання яких має продемонструвати опанування студентом навичок практичного застосування теоретичних знань. Повне розв’язання задачі передбачає наявність необхідних пояснень, формул, розрахунків, економічного та графічного аналізу ситуації. Максимальна оцінка за кожну задачу – 20 балів, за дві задачі – відповідно 40 балів.

Завдання 6 – складається із п’яти тестів, що відносяться до різних розділів курсу і дають можливість з’ясувати глибину розуміння мікроекономічних явищ, моделей та ситуацій. Правильна відповідь за кожним тестом оцінюється у 2 бали, відповідно максимальна кількість балів, яку можна набрати за виконання даного розділу екзаменаційного білета – 10 балів.

Отже, максимальна кількість балів, яку може одержати студент за виконання письмової екзаменаційної роботи, становить 100 балів. Позитивна оцінка за іспит виставляється студентам, які набрали не менше, як 60 балів. Перерахування одержаної кількості балів в оцінку традиційної національної системи оцінювання знань у вищий школі, здійснюється за шкалою університету таким чином:

60 – 74 бали – „задовільно”;

75 – 89 балів – „добре”;

90 – 100 балів – „відмінно”.

Якщо студентові до задовільної, або вищої порівняно до одержаної оцінки, не вистачає невеликої кількості балів (не більше, як 5 балів), викладач, за бажанням студента, може додатково опитати його усно, або дати додаткове завдання. Додаткові питання (або завдання) фіксуються в екзаменаційній роботі.

Користуватися на екзамені підручниками, конспектами лекцій, будь-якими інформаційними або довідковими матеріалами заборонено. Студенти, у яких під час іспиту будуть виявлені такі матеріали, від іспиту відсторонюються з виставленням у відомість оцінки „незадовільно”.