Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект заочники ЗЕД..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
589.31 Кб
Скачать

5. Базисні умови поставки товарів.

У зовнішньоторговельних контрактах обов’язково необхідно визначити базисну умову поставки, яка визначає:

- розподіл між продавцем-експортером та покупцем – імпортером транспортних витрат з доставки товару ( визначення, які витрати та до якого моменту – географічного пункту – несе продавець і які, починаючи звідки, - покупець);

- момент переходу з продавця на покупця: ризиків пошкодження, втрати та загибелі вантажу, права власності на товар;

- дату поставки товару (визначення моменту фактичної передачі продавцем у розпорядження покупця, або його представника (транспортної компанії) товару.

Міжнародна торгова палата розробляє збірники «Міжнародних правил тлумачення торгових термінів» ( остання редакція 2000р.) – Інкотермс (INCOTERMS), які містять базисні умови поставки ( 13 умов об’єднаних у 4 групи).

Група

Назва умови

Вид

транспорту

Основні обов’язки продавця і покупця

Евідправлення

EХW

ех works

франко-завод

(назва місця)

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли він передає товар у розпорядження покупця у себе на підприємстві, при цьому товар повністю готовий для відвантаження. Подає транспорт для навантаження, організовує та сплачує навантаження покупець, він також несе усі ризики за перевезення до міста призначення, проводить митне очищення та отримання експортної ліцензії.

Fосновну

перевозку

сплачує покупець

FCA

free carrier

франко-перевізник (назва місця)

Всі види транспорту

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли він передає товар, який пройшов вивізне митне очищення у розпорядження перевізника, визначеного покупцем у поіменованому пункті.

FAS

free alongside

ship

франко-вздовж борту судна (назва порту відвантаження)

Морський і річковий транспорт

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли він розміщує товар уздовж борта судна у погодженому порту відвантаження. Зобов’язання з вивізного митного очищення, отримання експортної ліцензії та завантаження покладається на покупця.

FOB

free on board

франко-борт(назва порту відвантаження)

Морський і річковий транспорт

Продавець виконує свої обов’язки з поставки з моменту переходу товару через поручні судна в погодженому порту відвантаження. Продавець

забовязаний здійснити вивізне митне очищення і завантажити товар у трюм судна.

Cосновну

перевозку

сплачує продавець

CFR

cost & freight

вартість та фрахт(назва порту призначення)

Морський і річковий транспорт

Продавець повинен оплатити витрати та фрахт, необхідні для поставки товару у порт призначення.

Ризик втрати, пошкодження та псування товару переходить на покупця у момент переходу товару через поручні судна у порту відправлення. На продавцеві лежить забовязання з вивізного митного очищення.

CIF

cost, insurance & freight

вартість, страхування та фрахт(назва порту призначення)

Морський і річковий транспорт

Продавець повинен оплатити витрати та фрахт, необхідні для поставки товару у порт призначення і здійснити страхування вантажу від ризиків на користь покупця . Продавець укладає договір страхування та пересилає страховий поліс разом з іншими документами покупцю.

CPT

carriage paid to

фрахт/перевезення оплачені до (назва місця призначення)

Всі види транспорту

Продавець оплачує перевезення до визначеного пункту в країні призначення. Ризик втрати та пошкодження переходить з продавця на покупця у момент передачі товару у розпорядження першого перевізника у пункті відправлення, продавець забовязаний здійснити вивізне митне очищення товару.

CIP

carriage& insurance paid to фрахт/ перевезення та страхування опла-чені до (назва міс-ця призначення)

Всі види транспорту, крім морського та річкового

Продавець оплачує перевезення до визначеного пункту в країні призначення та забезпечує страхування товарів від ризиків під час транспортування. Продавець забовязаний здійснити вивізне митне очищення товару.

D доставка

DAF

delivered at frontier

поставка до кордону (назва місця поставки)

Залізничний та автотранспорт

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли надає очищений від вивізного мита і не розвантажений товар у названому місті на кордоні, але перед митним кордоном країни. Під терміном «кордон» розуміється будь- який кордон, включаючи і кордон країни продавця, тому у контракті необхідно чітко вказувати місце.

DES

delivered ex ship

поставка з судна

( назва порту призначення)

Морський і річковий транспорт

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли надає товар у розпорядження покупця на борту судна у порту країни призначення, усі ризики з доставки товару несе продавець. Імпортне митне очищення повинен здійснити покупець.

DEQ

delivered ex quay

поставка з пристані

( назва порту призначення)

Морський і річковий транспорт

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли надає товар у розпорядження покупця на причалі у порту країни призначення, усі ризики з доставки товару несе продавець. Імпортне митне очищення повинен здійснити покупець.

DDU

delivered duty unpaid

поставка без сплати мита(назва місця призначення)

Всі види транспорту

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли він здійснює поставку товару у поіменований пункт у країні призначення. Продавець сплачує усі витрати та ризики пов’язані з доставкою товару до країни призначення. Витрати зі сплати ввізного мита та розвантаження товару сплачуються покупцем.

DDP

delivered duty paid

поставка з оплатою мита(назва місця призначення)

Всі види транспорту

Продавець виконує свої обов’язки з поставки, коли він здійснює поставку товару у поіменований пункт у країні призначення. Продавець сплачує усі витрати, включаючи сплату імпортного мита та ризики пов’язані з доставкою товару до країни призначення.