Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Стан виробничої санітарії, техніки безпеки та охорони праці на підприємстві

Підприємство м'ясної промисловості побудовано на околиці міста.Для попередження шкідливих впливів на харчові цехи від ізолятора, карантину, санітарної бойні, розміщених в окремій будівлі, до місць видачі і приймання харчової продукції санітарно-захисні розриви не менше 120 м; від бази передзабійного утримання худоби, приміщень для приймання птиці, відкритих баз утримання водоплавної птиці і зольних майданчиків — 50 м; від закритих приміщень для передзабійного утримання худоби і від складів твердого палива — 25 м.. З метою попередження безконтрольного входу людей і тварин, а також в'їзду і виїзду територію підприємство захищено огорожею висотою 2 м.

Для знезараження підошви взуття при вході і виході з підприємств встановлюють дезінфікуючі килимки — це кювет з нержавіючої або іншої сталі висотою 5 см, довжиною 1,5 м і шириною, що дорівнює ширині дверей, на дно яких кладуть губчасту гуму або тирсу, зверху натягують металеву сітку і заливають дезінфікуючий розчин.

Для знезараження коліс автотранспорту при в'їзді і виїзді з території встановлюють дезінфікуючі бар'єри.

М'ясо і сировину для ковбасних виробів охолоджують, заморожують, солять і зберігають в камерах без природного освітлення. Для загального освітлення приміщень джерела світла розташовані зверху для максимального освітлення робочих місць.

В цехах для переробки сировини, виробництва, упаковки і зберігання м'ясних продуктів світильники облаштовані захисними сітками для попередження випадання люмінесцентних ламп.

Стічні води, які утворюються в результаті миття технологічного обладнання, інвентаря, інструменту, туш худоби, субпродуктів, кишківника, санітарного одягу, взуття, автомашин та ін. піддають механічному і біологічному очищенню на місцевих і міських очистних спорудах. Механічне очищення стічних вод проводять на металевих ґратах, пісковловлювачах, жировловлювачах, гноєвловлювачах, відстійниках. Стічні води з карантину, ізолятора і санітарної бойні, а також води після промивання прилеглої до них території перед випуском до зовнішньої каналізаційної мережі дезінфікують після очищення на очисних спорудах.

Особи, відповідальні за охорону праці та техніку безпеки, призначаються наказом директора підприємства. Вони проводять інструктаж працівників, опікуються справністю щодо експлуатації устаткування, контролюють виконання правил технічної безпеки та виробничої санітарії, беруть участь у розробці заходів із оздоровлення умов праці, забезпеченню її безпеки, механізації трудомістких і тяжких робіт, забезпечення працівників сан. спецодягом, спец. взуттям, індивідуальними засобами захисту.

Перевірка  знань  працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією  з  перевірки  знань  з  питань охорони   праці   (далі   -   комісія)  підприємства,  склад  якої затверджується наказом керівника.  Головою  комісії  призначається керівник підприємства або його заступник,  до службових обов'язків яких входить організація роботи з охорони праці,  а в разі потреби створення  комісій  в  окремих структурних

підрозділах їх очолюють керівник відповідного підрозділу чи його заступник.До складу  комісії  підприємства  входять  спеціалісти служби охорони  праці, представники  юридичної,  виробничих,   технічних служб,   представник   профспілки   або   вповноважена   найманими працівниками особа з  питань  охорони  праці.  До  складу  комісії підприємства  можуть  залучатися страхові експерти з охорони праці відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування  від  нещасних  випадків на виробництві та професійних захворювань України та  викладачі  охорони  праці,  які  проводили навчання.Участь представника  спеціально  вповноваженого  центрального органу  виконавчої  влади  з  нагляду  за  охороною праці або його територіального управління у складі комісії обов'язкова  лише  під час   первинної   перевірки   знань   з  питань  охорони  праці  в працівників,  які  залучаються  до  виконання   робіт   підвищеної небезпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]