Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Волошин Іван .docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
158.48 Кб
Скачать

2.2. Опис апаратурно–технологічної схеми.

Велика кількість варіантів технологічних схем очищення дифузійного соку, існуючих на вітчизняних і зарубіжних цукрових заводах, говорить як про складність цього процесу, так і про прагнення покращити виробничу потужность підприємства, збільшити вихід цукру, покращити його якість, зменшити витрати допоміжних речовин.

Широке розповсюдження на цукрових заводах отримала типова схема очищення дифузійного соку з прогресивною преддефікацією, тепло-, (холодно-) гарячою основою дефекації і дефекацією соку перед другою сатурацією ( з фільтрами-згущувачами).

Дифузійний сік насосом направляють зі збірника 1 через регулюючий клапан і нагрівач 2 ( якщо його температура не відповідає температурі процесу преддефікації ) в прогресивний преддефікатор 3. З мішалки 5 через дозатор 4 в останню зону преддефікатора додають вапняне молоко. В зону з = 8…9,5 через регулюючий клапан вводять згущену суспензію соку першої сатурації. Оборотний в преддефікаторі сік самопливом надходить в апарат холодної ступені основної дефікації 33. Вапняне молоко для дефікації додають в переливну коробку преддефікатора або в трубопровід перед входом в дефікатор холодної ступені.

Потім сік направляють насосом через підігрівачі в апарат гарячої ступені основної дефікації 6. Дефікований сік надходить в апарат першої сатурації 7. Для покращення фільтраційних і седиментаційних властивостей осаду соку першої сатурації до дефікованого соку в переливну коробку дефекатора 6 додають вапняне молоко. Відсатурований сік виходить з апарату, через підігрівач направляється в напірний збірник 8 і самопливом надходить в листкові фільтри-згущувачі ФиЛС 9. Фільтрований сік першої сатурації насосом подають через підігрівачі в апарат дефікації 13 перед другою сатурацією, а вапняне молоко вводять в сік перед насосом.

Згущену суспензію соку першої сатурації з ФиЛС направляють в збірник 29 и насосом 28 – в збірник згущеної суспензії 10, звідки вона самопливом надходить на преддефікацію 3 і на вакуум-фільтри 11.

Фільтрат після вакуум-фільтрів через вакуум-збірник збирається в збірнику 26, звідки подається в напірний збірник 8 перед ФиЛС. Промитий фільтраційний осад направляють в мішалку 27 і виводять з заводу. Сік з дефекатора перед другою сатурацією 13 самопливом надходить в апарат другої сатурації 14, а потім насосом через напірний збірник 15 – на листкові фільтри-згущувачі 24. Фільтрований сік другої сатурації подають в сульфітатор 18, де він обробляється отриманим в сірчистих печах 17 і очищеним в субліматорі 16 сірчистим газом, а згущена суспензія з фільтрів-згущувачів 24 слідує в збірник 25 і далі в збірник 8.

Сульфітований сік фільтрують на дискових фільтрах 22, а потім зі збірника перед випарною установкою 23 насосом через підігрівачі подають на випарну установку 19. При необхідності фільтри сульфітованого соку можуть бути використані в якості контрольних для соку другої сатурації.

Сироп після випарної установки (ВУ) змішують з клеровкою жовтих цукрів, обробленій в сульфітатор 20, і через підігрівач 2 насосом подають на дискові фільтри сиропа 21. Фільтрований сироп з клеровкою насосом направляють в відділ кристалізації. Осад, отриманий на фільтрах сульфітованого соку і сиропу, направляють в збірник і насосом подають на фільтри соку другої сатурації .

РОЗДІЛ 3. ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ.

Внаслідок діяльності підприємств цукрової промисловості на підприємстві утворюється велика кількість відходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]