Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 7 без посил на здачу.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
562.4 Кб
Скачать

7.5. Перелік шкідливих речовин на виробництві та нормування їхнього вмісту у повітрі робочої зони

Для забезпечення нормальних та безпечних умов праці в кожному виробничому приміщенні повинен проводитись кон­троль повітряного середовища на вміст у ньому шкідливих газів та пари. Незважаючи на вжиті заходи захисту, вони можуть проникати в повітряне середовище деяких виробничих при­міщень в зв'язку з по­рушенням або недосконалістю технологічного процесу.

Нормування вмісту шкідливих речовин у повітрі робочої зони харчових підприємств регламентується нормами ГОСТ 12.1.005-088 ССБП «Загальні санітарно - гігієнічні вимоги до повітря робочої зони».

У цеху з виготовлення кисломолочної продукції даного молочного заводу основними небезпечними речовинами, які можуть потрапляти у повітря робочої зони можуть бути аміак, сода кальцинована, сода каустична.

Аміак використовується при роботі холодильних аміачних компресорів.

Сода кальцинована, сода каустична використовуються у складі миючих і дезинфікуючих розчинів, які застовуються для миття обладнання.

Фізико-хімічна та санітарно-гігієнічна характеристика шкідливих речовин повітря робочої зони в процесі виробництва представлена в табл.7.2.

Табл. 7.2- Фізико-хімічна та санітарно-гігієнічна характеристика шкідливих речовин, які використовуються або виділяються у повітря робочої зони в процесі виробництва

Речовина

Характеристика речовини

ГДК у повітрі робочої зони, мг/м³

Клас небезпеки

Токсична дія

1

3

4

5

6

Аміак NH3

Безбарвний газ з різким запахом

20

4

Подразнює переважно верхні дихальні шляхи. При високих концентраціях збуджує центральну нервову систему і викликає судоми. При потраплянні на шкіру викликає опіки.

Продовження табл. 7.2

1

2

3

4

5

Сода кальцинована

Кристалічна речовина

2

3

Викликає подразнення дихальних шляхів, почервоніння рогівки очей, при попаданні на шкіру можливі екземи

Сода каустична (у перерахунку на NаОН)

Безбарвна рідина

0,5

2

Подразнює шкіру і слизову оболонку верхніх дихальних шляхів

Для профілактики професійних захворювань і нормалізації повітряного середовища на заводі у виробничих і побутових приміщеннях передбачається припливно-витяжна вентиляція.

7.6. Освітлення

Освітлення в цеху виробництва кисломолочних виробів передбачено природне та штучне. Освітлення повинно відповідати вимогам ДБН В.2.5-28-2006. Природне і штучне освітлення, згідно з яким залежно від ступеня зорового напруження всі роботи поділяють на вісім розрядів (І-VIII), де у свою чергу встановлено підрозряди.

Надійність й ефективність джерел природного та штучного освіт­лення залежить від своєчасного догляду за ними. Рівень освітленості може знижуватися в 1,3 рази внаслідок забруднення світильників. Це ж стосується і вікон, які слід мити не рідше двох разів на рік у при­міщеннях з невеликим забрудненням повітря, і чотири рази на рік при значному забрудненні пилом і сажею.

Рекомендується в світильниках з люмінесцентними лампами своє­часно замінювати лампи, що дають слабке світло, стежити за справ­ністю ввімкнення та безпекою експлуатації.

Періодично, не рідше одного разу на рік, перевіряють рівень освіт­леності виробничих приміщень.

У цеху передбачають аварійне освітлення, воно виконується для забезпечення безпечного перебування обслуговуючого персоналу, а також евакуації людей, у випадку вимикання робочого освітлення .