Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 5 (Восстановлен) (Восстановлен).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
297.47 Кб
Скачать

Розділ 5. Розроблення проекту нормативної документації на харчову продукцію

5.1. Нормативний документ: поняття та категорії

Нормативний документ - документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики щодо різних видів діяльності або їх результатів.

Нормативний документ є продуктом стандартизації.

Стандартизація - це діяльність з метою досягнення відповідного ступеня впорядкування у визначеній галузі шляхом установлення положень для загального та багаторазового використання, для вирішення існуючих або можливих задач [1].

Уся документація зі стандартизації в Україні регламентується Декретом Кабінету Міністрів та комплексом стандартів Державної системи стандартизації.

Документи, що загалом складають нормативну документацію, містять вимоги безпеки, правила, загальні принципи, характеристики, які стосуються визначених видів діяльності або їх результатів і доступні широкому колу споживачів (користувачів) [1].

Призначення нормативних документів зі стандартизації наведено в таблиці 5.1.[1,2,3].

Таблиця5.1- Призначення нормативних документів зі стандартизації

п.п

Назва категорії нормативного документа

Основне призначення

1.

Державні стандарти України

Розробляють на:

-організаційно-методичні та загальнотехнічні об'єкти,

- вироби загальномашинобудівного застосування;

- складові елементи народногосподарських об'єктів державного значення (банківсько-фінансова система, транспорт, зв'язок, енергосистема, охорона довкілля, оборона тощо);

- продукцію міжгалузевого призначення; - продукцію для населення та народного господарства;

- методи випробувань.

2.

Галузеві стандарти

Розробляють на продукцію за відсутності державних стандартів України чи в разі необхідності встановлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги державних стандартів.

3.

Стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок

Розробляють у разі необхідності на поширення результатів фундаментальних і прикладних досліджень, одержаних у окремих галузях знань чи сферах професійних інтересів.

4.

Технічні умови

Розробляють для встановлення вимог, що регулюють стосунки між поста чальником (розробником, виробником) продукції, для якої відсутні державні чи галузеві стандарти (або в разі необхідності конкретизації вимог зазначених документів).

5.

Стандарти підприємства

Розробляють на продукцію (процеси, послуги), яку виробляють і застосовують (здійснюють, надають) лише на конкретному підприємстві.

Як державні стандарти України, використовуються також державні стандарти колишнього Союзу PCP [1].

Галузеві стандарти, як і стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок, не повинні суперечити обов'язковим вимогам державних стандартів і підлягають державній реєстрації в Держспоживстандарті України (Державному комітеті з технічного регулювання та споживчої політики), який було створено в 2003 р. на базі Держстандарту.

Ґрунтуються стандарти на загальних досягненнях науки, техніки, практичного досвіду й спрямовані на досягнення оптимальної користі для суспільства[1,3].

Видові категорії стандартів розкрито в табл.5.2.

Таблиця 5.2-Видові категорії стандартів

Категорія

Загальна характеристика

1.

Міжнародний

Стандарт, прийнятий міжнародною організацією зі стандартизації.

2.

Регіональний

Стандарт, прийнятий регіональною міжнародною організацією зі стандартизації.

3.

Міждержавний (ГОСТ)

Стандарт, прийнятий країнами СНД, що приєдналися до Угоди про проведення погодженої політики в галузі стандартизації, метрології й сертифікації і який застосовується ними безпосередньо.

4.

Національний

Стандарт, прийнятий національним органом зі стандартизації однієї держави.

Для різних категорій нормативних документів зі стандартизації розробляють стандарти таких видів:

- основоположні;

- на продукцію, послуги;

- на процеси;

- методи контролю (випробувань, вимірювань, аналізу) [1, 2, 3].

Детальна характеристика зазначених видів стандартів наведена в табл.5.3.

Таблиця 5.3 - Види стандартів

Вид

Загальна характеристика

1.

Основоположні

Установлюють організаційно-методичні та загальнотехнічні положення для визначеної галузі стандартизації, а також терміни та визначення, загальнотехнічні вимоги та правила, норми, що забезпечують упорядкованість, сумісність, взаємозв'язок та взаємопогодженість різних видів технічної та виробничої діяльності під час розроблення, виготовлення, транспортування та утилізації продукції, охорону довкілля.

Продовження табл.5.3

2.

На продукцію, послуги

Установлюють вимоги до груп однорідної або конкретної продукції, послуги, які забезпечують її відповідність своємупризначенню.

3.

На процеси

Установлюють основні вимоги до послідовності та методів (засобів, режимів, - норм) виконання різних робіт (операцій) у процесах, що використовуються в різних видах діяльності та забезпечують відповідність процесу його призначенню.

4.

Методів

контролю

(випробувань,

вимірювань,

аналізу)

Установлюють послідовність робіт, операцій, способи (правила, режими, норми) і технічні засоби їх виконання для різних видів та об'єктів контролю продукції, процесів, послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]