Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Базилевич Н.О. Лижний спорт.doc
Скачиваний:
380
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

§ 19 Лижний стадіон

 

1. Лижний стадіон повинен мати:

- трибуни для глядачів, приміщення для технічного обладнання, суддів­ської апаратури, наукових приладів, ротаторної, приміщення для проведення допінг-контролю і медичної служби; приміщення для секретаріату, обладнане радіотелефонним зв'язком із стартом та фінішем, з службами інформації на відрізках; приміщення електрохронометражу АСУ, суддів на відрізках із зв'язком з кон­трольними пунктами на трасах; приміщення для проведення нарад суддів, представників команд, прес-центру, засідань журі.

2. На стадіоні повинні бути електротабло, щити оголошен­ня результатів, схеми дистанції з профілем трас, суддівські бу­диночки на старті й фініші, а також інформація про температуру повітря й снігу на найвищій і найнижчій точках траси й стадіоні.

3. Лижний стадіон повинен мати обладнання для встановлення рекламних щитів, стартових і фінішних транспарантів, різно­манітних вказівників та іншого допоміжного обладнання, майданчик із флагштоком для проведення урочистих церемоній з п'єдесталом для нагородження.

4. Стадіон повинен мати рівний майданчик не менше 50 м шири­ною і не менше 300 м довжиною для обладнання стартового й фінішного містечок.

В районі старту повинна бути прокладена лижня для розминки визначено місце для маркування лиж. Для офіційних осіб, тренерів, представників команд, журналістів, представників радіо й телебачен­ня, а також фото­ко­­респондентів повинні бути передбачені спеціальні місця з хорошим оглядом старту й фінішу, але щоб вони не заважали суддям і спортсменам на старті і фі­­ніші. Туалети, роздягальні й душові повинні бути розташовані на відстані 100 м від старту і фінішу.

Для обслуговування змагань адміністрація спортивної бази на кожне змагання організовує комендантську службу, яка складається з коменданта змагань і робітників. Кількісний склад комендантської служби визначає директор змагань, за вказівкою якого проводиться вся робота підготовки до змагання.

5. Комендант змагань відповідає за оформлення стадіону, роз­міщення рекламних щитів, загальне обладнання і загорожу зони стадіону; разом із начальником траси організовує підготовку лижної траси на стадіоні.

6. Дирекція стартової бази підписує акт про готовність спортбази до змагань, про забезпечення порядку й безпеки для спор­тсменів, суддів та глядачів й інших осіб, які знаходяться на спор­тивній базі в період змагань.

 

§ 20. Траси лижних гонок

 

1. Траси лижних гонок прокладаються таким чином, щоб на ній можна було перевірити технічну, тактичну й фізичну підготов­леність лижників, щоб складність її відповідала рівню майстер­ності учасників. Траси повинні відповідати правилам за перепадами висот та кількість рівних ділянок і спусків. По можливості трасу прокладають у лісі.

2. Спуски повинні бути безпечними за будь-яких погодних умов. Зміна напрямку руху повинна бути до спусків. Необхідно уника­ти обмерзлих поворотів, гострих кутів і вузьких проходів.

Перепад висот (НД) між найнижчою і найвищою точ­ками не повинен перевищувати:

на спринтерській дистанції 0,4-1,8 км                           -  30  м

на дистанції 5 км для юніорок, жінок                             - 100 м

на дистанції 7,5 км для юніорок, жінок                        - 120 м

на дистанції 10 км для жінок, юніорок, юніорів          - 150 м

на дистанції 10 км для чоловіків                                   - 200 м

на дистанції 20 км і більше для жінок, чоловіків, юніорів   - 200 м

3. Перепад висот на максимальному підйомі (ММ) не менше 200 м до­вжиною не повинен перевищувати на дистанції 5 км для жінок і юніорок 50 м; 10 км для жінок - 80 м, 15-50 км для чоловіків - не більше 100 м.

4. Сума загального підйому (МТ) повинна бути в межах:

на спринтерській дистанції 0,4-1,8 км                                    - 60  м

на дистанції 5 км для юніорок і жінок                                    - 150-210 м

на дистанції 7,5 км для юніорок, жінок                                   - 200-315 м

на дистанції 10 км для юніорок, юніорів, жінок, чоловіків  - 250-420 м

на дистанції 15 км для юніорок, юніорів, жінок          - 400-600 м

на дистанції 15 км для чоловіків                                   - 450-650 м

на дистанції 30 км для чоловіків                                   - 800-1200 м

на дистанції 50 км для чоловіків                                   - 1400-1800 м

Лижні траси повинні складатись з одної третини підйомів із крутизною і cхилів 8-12 °, коротких підйомів з крутизною до 18 °.

Гоночні траси або їхні значні частини при нормальних умовах мо­жуть бути використані декілька разів.

У випадку коли дистанції складаються з кількох кіл, пово­рот на наступне коло треба прокладати за зоною фінішу й зо­ною передачі.

Через фінішні ворота проходять  тільки учасники, що закінчують дистанцію, а також для передачі естафети.

Учасникам і тренерам забороняється перевіряти (тестувати) лижі на гоночних трасах під час і до початку змагань. Лижні для розминки та випробування й змащування прокладаються окремо і відгороджуються від  стартового містечка.