Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Базилевич Н.О. Лижний спорт.doc
Скачиваний:
380
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

§ 24. Маркування трас

 

1. Для маркування траси (маркірування повинно проводитись за напрямком бігу) використовуються щити, показники напрямку, стрічки, прапорці, штахетники та інші матеріали.

2. Траса повинна бути розмічена настільки чітко, щоб не виникало ніяких сумнівів щодо її мар­шруту.

Кілометрові таблички вказують пройдені кілометри траси. Роз­вилки й перехрещення на трасі повинні бути розмічені чітко видними вказівниками напрямку руху. Розмітка, як правило, встанов­люється з внутрішньої сторони дистанції.

 

 

 

V. ПРАВИЛА ГОНОК

  

  

§ 25. Місце старту

 

1. Для місця старту вибирається рівний майданчик, який добре оглядається глядачами із зручним підходом для учасників.

2. На місці старту встановлюється транспарант чи тумби з двосторонніми написами "Старт" (рис.1).

3. Лижня старту позначається кольоровою планкою або лінією шириною 50 мм.

4. Від лінії старту по обидві сторони лижні загороджується штахетником стартовий коридор шириною 4 м і довжиною 30-40 м.

5. При одиночному старті у змаганнях класичним стилем нарізається посередині кори­дору одна лижня глибиною 2-5 см і шириною 17-25 см.

При парному старті; класичним стилем - дві лижні на відстані 1 м 20 см одна від одної (замір ведеться від середини лижні).

При вільному стилі у стартовому коридорі прокладається одна лижня збоку коридору.

6. На початку стартового коридору повинна бути обладнана зо­на марку­вання лиж і зона підготовки учасників, яка повинна мати прямий зв'язок з лижнею для розминки. Бажано, щоб місце старту, маркування лиж були розташовані на невеликому підвищенні.

7. Місце маркування лиж повинно бути зручним для суддів і спортсменів.

8. Тренерам дозволяється знаходитись лише в зоні підготов­ки учасників.

9. При електрохронометражі на лінії старту встановлюється турнікет, а за лінією старту встановлюються стартові годинники із звуковим сигналом, які добре видно і чути учасникам.

 

 

§ 26. Види стартів

 

І. На змаганнях з лижних гонок допускаються наступні види стартів:

а) одиночний (учасники стартують з інтервалом 30 сек або 1 хв);

б) парний (учасники стартують по двоє з інтервалом 30 сек або 1 хв);

в) старт з гандикапом (згідно з програмним часом у попередній гонці по системі Гундерсона);

г) груповий (учасники стартують групами 3-5 чоловік з інтер­валом не мен­ше 1 хв);

д) загальний (всі учасники стартують одночасно).

Примітка. При проведенні індивідуальних гонок на 30 км і більше до­пускається загальний старт (якщо це передбачено положен­ням про змагання).

2. Спортсмени, які стартують, проходять реєстрацію в індивідуальних гонках безпосередньо перед стартом, а в командних - завчасно, із закінченням її за 3 хвилини до старту команди.

3. Учасник, костюм і номер якого не відповідає правилам або лижі якого не маркіровані (якщо на даних змаганнях їх маркірують), до старту не допускається.

4. Учасники стартують у визначений протоколом час. У ви­падку неявки чи запіз­нення на старт одного або кількох учас­ників час старту решти спортсменів не змінюється.

5. На старті спортсмен стає так, щоб обидві скоби кріплень його лиж знахо­­дились перед лінією старту.

При груповому старті учасники стають перед лінією старту в одну шеренгу згідно збільшення порядкового номера справа наліво.

Примітка. При загальному старті в індивідуальних гонках допускається розміщення учасників на старті в дві і більше шеренги.

6. При одиночному і груповому стартах учасник, що стартував передчасно, повертається за командою стартера на лінію старту і стартує знову. При цьому вважається, що учасник стартував у визначений стартовим протоколом час.

7. При загальному старті, у випадку передчасного старту окре­мих спортсменів, повертають всіх учасників і дають повторний старт.

8. Учасник індивідуальної гонки, який запізнився на старт у визначений протоколом час, може стартувати з дозволу стартера у будь-який час, не зава­­жа­­­ючи іншим гонщикам, але не пізніше ніж стартує останній учасник гонки на цій дис­­тан­­ції. Він повинен промаркірувати лижі, зареєструватись на старті і стар­­ту­­­вати по команді стартера. При цьому вважається, що гонщик, який запізнився, стар­­тував у визначений протоколом старту час. У момент старто­вого часу учасника, який запізнився, стартер включає турнікет для відліку чергового часу згідно стартового протоколу.

9. При використанні електрохронометражу точним стартовим ча­сом вважається той час, який знаходиться у проміжку між трьома се­кундами до і трьома секундами після часу, вказаного у стартовому протоколі. Старт раніше трьох секунд вважається фальстартом, учас­ник повертається назад і стартує поза турнікетом. Стартовим часом вважається час, визначений стартовим протоколом для кожного спортсмена.

10. При проведенні старту-переслідування переможець першого дня комбінованих змагань стартує першим, потім стартує другий, третій і т. д. у відповідності з розривами у часі між результата­ми першої частини змагань.

Старт-переслідування проводиться без електронних стартових воріт. Долі секунд першої частини змагань не враховуються при старті у другій частині змагань.

Місце старту повинно бути підготовлено таким чином, щоб два або більше учасників могли стартувати з одної лінії одночасно. Для цього готують декілька стартових коридорів.

Примітка. Якщо до початку змагань випав сильний сніг і неможливо добре підготувати дистанцію, за рішенням журі змагань і головної суддівської колегії старт із переслідуванням дається у зворотному порядку з кінця протоколу, першим стартує спортсмен, який зайняв останнє місце, потім передостаннє і т. д. Стартують спортсмени через 30 сек.