Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIMOGI_DO_NAPISANNYa_KURSOVOYi.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

3. Розділи основної частини роботи

Як правило, курсове дослідження повинно містити теоретичну і практичну частини. Матеріал цих частин компонується у розділи, які в свою чергу складаються з підрозділів (параграфів, пунктів).

У теоретичній частині першого розділа висвітлюються наукові й теоретичні основи теми. Слід пам'ятати, що тут можуть подаватися: характеристика історії проблеми, що досліджується; психолого-педагогічні основи теми; психологічні теорії та педагогічні принципи, на які спирається вивчення теми; теоретичні аспекти проблеми; визначення основних понять, пов'язаних з проблемою, їх трактування різними вченими; огляд основних ідей, концепцій, теорій науковців; огляд вітчизняних та зарубіжних публікацій з теми роботи; виклад наукових фактів, що пояснюються в аспекті теми дослідження.

В кінці цього розділу потрібно сформулювати короткі висновки про висвітлені питання (бажано у вигляді тез).

Покажемо, як записується цей розділ, формулюються назви його параграфів. Наприклад, тема роботи "Формування здорового способу життя молодших школярів»:

Розділ 1. Теоретичні основи формування здорового способу життя молодших учнів.

1.1. Народні та козацькі традиції здорового способу життя.

1.2. Валеологічні основи психологічного здоров'я дітей.

1.3. Основні характеристики індивідуального здоров'я молодших школярів.

У другій частині роботи (другому розділі), досліджуються практичні аспекти досліджень. Цей розділ узагальнює передовий педагогічний досвід роботи шкіл, окремих педагогів, аналізує стан питання, що вивчається у практиці школи (вчителів, учнів, : також батьків). Тут описується зміст, форми і методи навчання чи виховання подаються результати анкетувань, бесід, спостережень, експериментів, робиться їх всебічний якісний аналіз, подаються таблиці, діаграми, схеми. Розділ повинен закінчуватись короткими висновками.

Покажемо запис другого розділу, його параграфів (до попередньої теми).

Розділ 2. Технологія формування здорового способу життя в практиці початкової школи.

2.1. Вивчення сучасного рівня здорового способу життя дітей та валеологічної освіти вчителів початкових класів.

2.2. Шляхи та форми валеологічного виховання і навчання молодших школярів.

2.3. Ефективні умови формування здорового способу життя у дітей.

Виконуючи основну частину курсового дослідження, варто знати і пам'ятати наступне.

1. Формулювання заголовків (назв) розділів і параграфів (підпунктів) курсової роботи ставляться такі вимоги: чіткість, стислість і синтаксична різноманітність у побудові речень, з перевагою простих поширених, послідовне та точне відображення внутрішньої логіки змісту роботи.

2. Нумерувати розділи, та параграфи слід арабськими числами. Тексти розділів повинні містити посилання на використану літературу.

3. Не рекомендується у курсовій роботі вести виклад від першої особи однини: "Я спостерігав", "я вважаю", "мені здається" і т. д. Допускаються звороти із зверненням першої особи множини, в яких виключається займенник "ми", тобто вживаються означено-особові речення: "спостерігаємо ", "маємо на увазі" і т. д.

4. В окремих випадках можна використовувати вирази "на наш погляд", "на нашу думку або "вивчення передового педагогічного досвіду свідчить про те, що... ", або "на основі зробленого аналізу можна спостерігати... ", чи "...дають підстави вважати, робити висновки... " та ін.

5. При згадуванні в тексті прізвищ (вчених, дослідників, вчителів) їх ініціали, як правило, ставляться перед прізвищами (Я. А. Коменський, а не Коменський Я.А., як це прийнято в списку літератури).

6. Всі положення, цитати повинні мати посилання на літературу, що була опрацьована; в кінці наведеної цитати в квадратних дужках [ ] зазначається початку номер джерела із списку літератури, а потім - номер сторінки, звідки взято цитату, наприклад [3; 27].

7. У тексті роботи таблиці, малюнки, схеми, рисунки, додатки повинні мати назви, нумерацію (арабськими цифрами, додатки - буквами) і посилання на них в тексті.

8. Обсяг основної частини (двох розділів) повинен орієнтовно містити 15-20 сторінок.

Примірний зміст до окремих тем курсових робіт з педагогіки подається в додатку 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]