Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIMOGI_DO_NAPISANNYa_KURSOVOYi.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

8. Курсова робота має бути зброшурована, акуратно і грамотно оформлена.

Додаток 1

Зразок оформлення змісту курсової роботи до теми "Оптимізація навчально-виховного процесу початкової школи засобами сюжетно-рольових ігор"

Зміст

Вступ.............................................................................................................3-6

Розділ 1. Психолого-педагогічні основи використання сюжетно- рольових ігор у навчально-виховному процесі початкової школи.

1.1 Проблема ігрової діяльності та сюжетно-рольової гри в психолого-педагогічній науці............................................................................7

1.2 Дидактичні можливості сюжетно-рольових ігор в навчально-пізнавальній діяльності молодших школярів...............................10

1.3 Повчально-виховний потенціал ігрової діяльності у набутті соціального досвіду молодшими школярами..................................................14

Розділ 2. Використання сюжетно-рольових ігор у навчально- виховному процесі початкової школи як засобу активізації пізнавальної і виховної діяльності молодших школярів.

2.1 Ефективність і доцільність ігрових форм навчання на уроках у початкових класах..............................................................................................19

2.2 Ігрова діяльність та її значення у вихованні культури поведінки дітей молодшого шкільного віку................................................................................24

Висновки....................................................................................................29-30

Список використаної літератури.............................................................31-32

Додатки......................................................................................................33-38

Додаток 2

Зразок написання вступу до курсової роботи (тема "Оптимізація навчально-виховного процесу початкової школи засобами сюжетно-рольових ігор")

Вступ

Гра - це життєва лабораторія дитинства, що дає той аромат, ту атмосферу молодого життя, без якої ця пора була б безкорисна для людства.

Формування учня самостійною, ініціативною, вдумливою особистістю може бути успішним, якщо вчитель потурбується про це з першого проведеного уроку чи виховного моменту. Одним з найперспективніших шляхів виховання активних учнів, озброєння їх необхідними вміннями і навичками є впровадження активних форм і методів навчання та виховання, серед яких провідне місце займають ігри.

Упродовж життя людина грає ту чи іншу соціальну роль, що відведена їй у суспільстві. За життя людина програє близько ста ролей і до виконання кожної із них готується сама або її готує суспільство.

У дитячі роки гра є основним видом діяльності людини. За її допомогою діти пізнають світ. Без гри дітям жити нудно, нецікаво. Буденність життя може викликати у них захворювання (дослідження П. Г. Щербаня). В грі діти і підлітки перевіряють свою силу і спритність, у них виникає бажання фантазувати, відкривати таємниці і прагнути чогось прекрасного. За вмілого використання гра, за твердим переконанням психологів, може стати незамінним помічником педагога.

Гра дарує щохвилинну радість, задовольняє актуальні невідкладні потреби, а ще - спрямована в майбутнє, бо під час гри у дітей формуються чи закріплюються властивості, вміння, здібності, необхідні їм для виконання соціальних, професійних, творчих функцій у майбутньому. І скрізь, де є гра, панує здорове, радісне дитяче життя,

В психолого-педагогічній науці є чимало досліджень, присвячених дитячим іграм, іграм у навчально-виховному процесі початкової школи (Л. В. Артемова, І. В. Веремійчик, О. М. Дейч, Т. В. Драпей, Д. Б. Ельконін, Р. М. Любарська, А. С. Макаренко, О. Я. Савченко, В. О. Сухомлинський, К. Д. Ушинський, С. Т. Шацький, О. П. Янківська та багато ін.).

Останнім часом вчені багатьох країн почали пильніше придивлятися та вивчати структуру дитячих ігор. І з'ясувалося, що за їх допомогою діти в ранньому віці опановують елементи грамотності, вивчають вірші, скоромовки, лічилки. Окремі ігри розвивають математичні здібності. В одному з номерів журналу "Кур'єр ЮНЕСКО" західноєвропейський учений Герра Маркос у статті "Культурні джерела грамотності" писав: "З деякого часу математики та спеціалісти звернули увагу на такий факт: діти проводять арифметичні обчислювання з блискавичною швидкістю" [38; 10]; як виявилося цьому сприяють дитячі ігри.

Отже, якщо вихователь помічає, що у навчанні, спілкуванні або в праці у дитини бракує тих чи інших якостей, то в першу чергу варто подумати про організацію таких ігор, де відповідні якості могли б виявитись та розвинутися. Якщо, наприклад, деякі особистісні якості дитини виявляються у навчанні, спілкуванні, праці, то на базі цих якостей можна створювати нові, більш складні ігрові ситуації, які сприятимуть прогресу.

Часом елементи гри корисно вносити у саме навчання, спілкування, працю та виховання. Адже не випадково педагоги та психологи рекомендують проводити заняття з п'яти-семилітніми дітьми у вигляді навчальних дидактичних ігор.

Для дітей гра - це саме життя: відкриття світу, в якому вони вчаться жити, пізнання добра і зла, самого себе. Це й пошук друзів, бо у кожній грі беруть участь двоє, троє, четверо. Добре, коли вже змалечку в таких іграх дитина успадковує національний характер, формує свій особистий.

За словами Юліуса Фучіка, дитячі ігри - дзеркало суспільства. З огляду на це й виникли дитячі ігри. Згадаймо, як у повоєнні роки і пізніше були модними ігри у "війну". Діти й сьогодні залюбки граються у різноманітні ігри, але в них помітна одна деталь: переважна більшість забавок сприяє розумовому розвитку. Звичайно, ці всі забавки корисні. Проте, така однобічність призводить до того, що діти позбавлені своєї природної стихії - рухливості, ритму, які так необхідні у дитячому віці. Не варто також ігнорувати ігри для практичного визначення певного рівня вихованості чи особистісного розвитку, якого досягла дитина.*

В психолого-педагогічній науці існують різні підходи до визначення гри, оцінки її ролі і значення у вихованні і навчанні дітей, зокрема молодшого шкільного віку. Чимало написано і про значення сюжетно-рольової гри як первинної апробації дитиною майбутніх соціальних ролей, а відтак важливого засобу підготовки дитини до майбутнього життя (Д. Б. Ельконін, Л. І. Божович, С. А. Шматков, М. Г. Яновська, Е. С. Махлах).

Особливо актуальною і значимою ця проблема є сьогодні, коли перед школою стоять важливі завдання підготовки підростаючого покоління до життя, творчого пошуку у майбутній діяльності. І таку підготовку необхідно розпочинати з раннього віку дитини, з перших днів перебування її у школі. Цьому може прислужитися використання у навчально-виховній діяльності сюжетно-рольової гри.

Зважаючи на актуальність даної проблеми, ми обрали наступну тему курсового дослідження: "Оптимізація навчально-виховного процесу початкової школи засобами сюжетно-рольових ігор".

Об'єкт дослідження - навчально-виховний процес у початковій школі.

Предмет дослідження - ігрова діяльність молодших школярів.

Мета дослідження - теоретично обґрунтувати сутність сюжетно-рольових ігор та визначити особливості та необхідність їх використання у навчально-виховному процесі початкової школи.

Згідно з метою і предметом дослідження було визначено такі завдання:

1) вивчити теоретичні аспекти ігрової діяльності та рольової гри в психолог о-педагогічній науці;

2) з'ясувати дидактичні особливості рольової ігрової діяльності в навчальному процесі молодших школярів;

3) дослідити виховні можливості ігрової діяльності у формуванні моральної поведінки учнів початкової школи;

4) виявити успішні умови використання сюжетно-рольових форм діяльності молодших школярів у практиці початкової школи.

Методи дослідження. Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування, конкретизація, психодіагностична методика визначення настрою та самопочуття, моделювання, спостереження, бесіда, анкетування.

Структура дослідження. Курсова робота складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Список використаних джерел включає 24 найменуванню. Робота викладена на ЗО сторінках друкованого тексту, З додатки займають 5 сторінок.

Додаток 3

Зміст курсової роботи (зразок)

Тема: Естетичне виховання молодших школярів у світлі ідей В. О. Сухомлинського (зразок)

Вступ (обґрунтування актуальності теми, об'єкт, предмет, мета, завдання, теоретично-методологічна основа, методи і структура дослідження).

Теоретичні проблеми естетичного виховання в працях В. О. Сухомлинського. Суть та трактування провідних понять естетичного виховання в науковому доробку педагога. В. О. Сухомлинський про принципи та систему естетичної освіти школярів. Основні засоби естетичного виховання дітей у працях В. О. Сухомлинського.

Василь Сухомлинський про шляхи формування естетичної культури та здійснення естетичного розвитку молодших школярів. Формування естетичних почуттів у дітей. Розвиток естетичних сприймань естетичної творчості школярів засобами слова. Умови успішного естетичного виховання молодших учнів.

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Додаток 4

Зразок написання висновків до курсової роботи (тема "Екологічне виживання молодших школярів")

Висновки

Курсова робота досліджувала одну з актуальних проблем сучасної педагогічно науки і практики - проблему екологічного виховання молодших школярів. У формуванні екологічної культури дітей значне місце відводиться початковій школі адже природна допитливість, щирий інтерес до оточення - характерні психологічні особливості молодших учнів, що створює надзвичайно сприятливі умови для екологічного виховання. Вивчення та аналіз низки літературних джерел спостереження за шкільною практикою виживання дали змогу зробити такі висновки узагальнення:

1. Під поняттям "екологічне виховання" розуміють процес формування певно системи екологічних цінностей, що визначають бережне ставлення людини до природи. Провідними поняттями, пов'язаними з екологічним вихованням є так терміни як: екологічне просвітництво, екологічна освіта, екологічна культура.

2. Метою екологічного виховання є формування мотиваційної основі екологічної свідомості - в практичній, мотиваційній діяльності, в спільній діяльності дорослими, в орієнтації на культурні еталони, спираючись на біологічні т соціокультурні джерела розвитку мотиваційних основ образу світу.

3. Головним завданням екологічної освіти та виховання сучасної школи засвоєння наукових знань про взаємозв'язки в природі, суспільстві та людській діяльності; розуміння багатогранної цінності для суспільства в цілому і кожне людини зокрема; оволодіння нормами правильної поведінки в природному середовищі; розвиток потреби спілкуватися з природою; активізація діяльності щодо охорони й поліпшення навколишнього середовища.

В початковій школі основні завдання екологічного виховання можна сформулювати таким чином:

- формувати елементи наукових знань про основні екологічні фактори розвитку живої природи та очевидні взаємозв'язки і залежності;

- виховувати у дітей дієву любов до природи, вчити культурно поводитись природі;

- стимулювати допитливість та інтерес до пізнання природи описами її об'єкті та явищ;

- активізувати знання і практичний досвід дітей у різних видах діяльності природі;

- ознайомити дітей з перлинами народної мудрості про дбайливе ставлення д природи;

- формувати постійну потребу в зміцненні власного здоров'я та здоров'я інших.

4. Основоположними принципами екологічної освіти та виховання э взаємозв'язок глобального, національного і краєзнавчого підходів; співпраця прогностичність, міждисциплінарність, єдність теорії та практики; безперервність, єдність інтелектуального і емоційного сприймання.

В системі екологічного виховання виділяють такі основні напрями: політичний, природничо-науковий, правовий, морально-естетичний, світоглядний.

5. Психологічні особливості молодших школярів створюють надзвичайно сприятливі умови для екологічного виховання. Формування "Я - концепції" в учня є дуже важливим засобом для виховання таких духовних надбань як честь, совість, сором, гідність, принциповість.

6. У змісті предметів початкової школи закладені можливості для здійснення екологічної освіти учнів. Такі предмети, як читання, українська мова, художня праця, музика розкривають екологічні знання про природу як джерело краси, натхнення, естетичної насолоди. Важливе значення має предмет "Природознавство" ("Ознайомлення з навколишнім"), який подає знання про природу і взаємозв'язки в ній, ознайомлює дітей із законами та принципами взаємодії у природі.

7. У практиці сучасної початкової школи використовують найрізноманітніші форми і методи екологічного виховання: урок, мандрівка в природу, дослідницько-пошукова робота, ігри, проблемні ситуації; робота гуртків, студій "Зелена аптека", "Голубий патруль", "Юні друзі природи", екологічні стежки; вивчення казок, народних прикмет, обрядів і свят.

8. Еколого-правова культура виступає частиною загальної національної культури, її метою є формування світогляду, підвищення соціальної активності дітей, формування свідомого ставлення школярів до своїх прав і обов'язків.

9. Система екологічного виховання передбачає врахування основних її аспектів:

- національного та регіонального підходу до вибору навчального матеріалу екологічного спрямування;

- гуманістичну спрямованість і зростаючу роль екологічних чинників у вирішенні глобальних проблем людства;

- збереження фізичного і духовного здоров'я особистості;

- об'єктивності у розкритті основних екологічних законів та понять;

- зв'язку між набутими екологічними знаннями і життям, розкриття їх цінності у повсякденному житті людини.

10. Загальноосвітня школа покликана виховувати у школярів любов до рідного краю, навчати основ охорони навколишнього середовища і науково обґрунтованого використання природних багатств.

Природоохоронну роботу доцільно проводити безперервно на всіх рівнях організації навчально-виховного процесу, із усіх предметів, базуючись на принципах нероздільного зв'язку теорії з практикою, науковості, міжпредметності та індивідуального підходу до особистості кожного школяра.

Додаток 5

Зразок оформлення титульної сторінки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]