Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rekom_do_nap_kursovoyi_TMFV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Вибір і затвердження теми

Важливим елементом у написанні курсової роботи з «Теорії і методики фізичного виховання» є вибір теми і проблеми для дослідження. Слід пам'ятати, що від правильного обрання теми та складеного плану залежить якість виконання роботи.

Тематика курсових робіт з «Теорії і методики фізичного виховання» розробляється і затверджується на засіданні кафедри ТМФВ, і студенти факультету самі вибирають із списку, ту чи іншу тему. Можна самому студенту запропонувати тему роботи, виходячи з її актуальності, відповідності фахові, зі своїх наукових спостережень та сучасного стану розвитку наукових досліджень, визначальних для обраної проблеми її затвердження.

Після вибору і затвердження теми студент звертається до вказаного керівника за порадою. Дуже важливо, коли він сам перед тим спробує розробити план своєї теми, добре обміркує і чітко уявить собі хід її виконання, враховуючи конкретні умови, в яких йому доведеться працювати. Це дасть можливість керівникові зважити і врахувати здібності студента, його підготовленість до виконання даної роботи, а, отже, зробити правильні висновки про те, яку надати йому допомогу саме там, де вона найбільш необхідна.

Курсова робота може мати як реферативний (див. зміст 1) так дослідницький (див. зміст 2) характер.

У першому випадку робота має теоретичний характер і пишеться на основі аналізу і узагальнення ряду літературних джерел : монографій, брошур, статей, методичних рекомендацій і тощо. Студент повинен взяти з літератури основний матеріал, який стосується проблеми, що вивчається, дати оцінку вивченим роботам, висловити свою точку зору; зв'язано, грамотно і логічно обґрунтувати вибрану тему, зробити наукові та методичні висновки.

У другому випадку, коли робота має дослідницький характер, студент використовує як науково-методичну літературу, так і свої спостереження і факти, результати експерименту, якщо він проводився, може висувати власні гіпотези і т.д. Курсова робота такого типу з теорії і методики фізичного виховання, повинна мати теоретичну частину (30-40 % загального обсягу), аналіз і узагальнення наукових даних та висновки.

Теоретичні положення курсової роботи слід підтверджувати не випадковими, а типовими для сучасного етапу розвитку школи фактами і прикладами.

Організація дослідження

Специфіка курсової роботи з «Теорії і методики фізичного виховання» полягає в тому, що в процесі її підготовки та захисту здійснюється досягнення як науково-дослідних, так і навчальних цілей. Студенти глибоко вивчають певні питання, вчаться аналізувати літературу, критично оцінювати її, полемізувати з авторами статей, висловлювати власні думки, відстоювати їх, робити правильні наукові, теоретичні та практичні висновки, набувають певних навичок сучасних наукових методів дослідження.

Опрацьовуючи тему курсової роботи, студент має ґрунтовно вивчати праці видатних учених, педагогів, методистів, документи органів освіти, досвід кращих вчителів. Все це допоможе глибше осмислити й опанувати психолого-педагогічні явища на сучасному уроці з курсу "Фізичне виховання".

Оскільки така робота передбачає проведення нескладного дослідження, то вона вимагає від студента оволодіння основними його методами.

До таких методів, які використовуються студентами при виконанні курсових робіт з методики викладання відносять:

  • вивчення літературних,

  • архівних та інших джерел,

  • спостереження і самоспостереження,

  • вивчення досвіду роботи,

  • бесіди, анкетування,

  • математичні методи обробки кількісних даних

  • експеримент.

Найкращих результатів можна досягти при комплексному використанні цих методів, проте слід мати на увазі, що, залежно від особливостей теми дослідження, специфіки предмета і конкретних умов, окремі методи можуть мати домінуюче значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]