Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

dis_Botsora_2015

.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.65 Mб
Скачать

191

Напрямами успішної реалізації державної політики щодо розвитку малого підприємництва повинні бути: 1) створення сприятливого середовища для започаткування і ведення бізнесу; 2) забезпечення ефективної державної фінансової підтримки функціонування і розвитку малого підприємництва. За рахунок ефективної реалізації засад державної фінансової політики забезпечуватиметься досягнення товарно-споживчого, інвестиційно-

інноваційного й інституційно-соціального ефектів від розвитку малого підприємництва.

На підставі застосування економіко-математичного моделювання було побудовано дві моделі: логарифмічно-лінійну регресійну модель панельних даних з фіксованими ефектами та логарифмічно-лінійну авторегресійну модель панельних даних залежності обсягу реалізованої малими підприємствами продукції від мікропоказників й показників макроекномічної динаміки.

Отримані результати свідчать про пряму залежність обсягу реалізованої малими підприємствами продукції (робіт, послуг) від показників, які характеризують розвиток малого підприємництва (обсяг валових капітальних інвестицій малих підприємств, фонд оплати праці та середньорічна кількість найманих працівників на малих підприємствах),

показників макроекономічної динаміки (прямі іноземні інвестиції, ВРП у розрахунку на одну особу, обсяг кредитів, наданих банками суб’єктам господарювання, індекс економічної свободи). З’ясовано, що обернено залежними до обсягу реалізованої малими підприємствами продукції (робіт,

послуг) є процентна ставка банків за наданими кредитами суб’єктам господарювання, зростання якої зменшує обсяг реалізованої малими підприємствами продукції (робіт, послуг).

Основні наукові результати опубліковані в працях [17; 19; 61; 64; 68;

69; 71; 72; 73].

192

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення для вирішення важливого наукового завдання – комплексного аналізу фінансового механізму розвитку малого підприємництва в Україні, що дало змогу запропонувати рекомендації теоретико-методологічного та прикладного характеру, які сприятимуть розв’язанню нагальних проблем підвищення ефективності його функціонування.

Отримані результати дослідження дають змогу зробити такі висновки:

1. Мале підприємництво (малий бізнес) визначено як самостійну, на власний ризик та розсуд, інноваційно спрямовану діяльність громадян-

підприємців (фізичних осіб-підприємців) та підприємств (юридичних осіб),

яка провадиться для отримання прибутку та задоволення суспільних і особистих потреб. Задоволення супільних потреб відбувається через виконання підприємництвом низки функцій: сприяння створенню нових робочих місць, забезпечення ринку потрібними товарами і послугами,

мобілізації фінансових і виробничих ресурсів населення, забезпечення поповнення державного і місцевих бюджетів, сприяння розвитку конкуренції та науково-технічному прогресу тощо.

2. Фінансовий механізм розвитку малого підприємництва, охоплює сукупність фінансових методів, інструментів і важелів, які взаємопов’язані та взаємодіють між собою на державному, внутрішньому й ринковому рівнях і спрямовані на реалізацію економіко-інвестиційних та соціальних функцій малого підприємництва за відповідної нормативно-правової, інформаційної,

інституційної й інфраструктурної систем забезпечення.

3. Проведена систематизація нормативно-правового забезпечення фінансового механізму розвитку малого підприємництва, зокрема в розрізі історичного, функціонального та інституційного підходів, дає змогу визначити, його недоліки. Насамперед, це – постійне зростання законодавчої бази, що не впливає на її якісні параметри, а часто дублює вже чинні нормативно-правові акти; розпорошеність і розмитість змісту нормативних

193

документів, що призводить до неоднозначності трактувань їхньої суті. З

метою усунення зазначених проблем, при прийнятті законодавчих актів потрібно враховувати історичну послідовність, функціональне призначення та інституційний характер нормативно-правового докуметнту. Прийняття Податкового кодексу стало важливим кроком у реформуванні та систематизації податкового законодавства. Цей нормативно-правовий акт є рушієм щодо створення єдиного механізму реалізації податкової політики та державного регулювання системи оподаткування, однак процес модернізації державної політики щодо підтримки малого підприємництва в Україні ще не завершений.

4.На розвиток малого бізнесу вагомо впливають: розмір фонду оплати праці, середньорічна кількість працівників на малих підприємствах, величина ВРП на душу населення, обсяг реалізованої малими підприємствами продукції за попередній період. Ці індикатори варто врахувати для розробки та реалізації заходів державної політики щодо фінансової підтримки малого підприємництва. Побудовані логарифмічно-лінійні регресійні моделі можуть бути використані для управління чинниками впливу на обсяги реалізованої малими підприємствами продукції (робіт, послуг).

5.На підставі визначення орієнтирів фінансового впливу держави на розвиток малого бізнесу, розроблено чотири моделі державної поведінки щодо його регулювання. Позитивні наслідки має регулювання, за якого держава: сприяє розвитку малого підприємництва або забезпечує його ефективне функціонування. Негативні – держава не втручається у діяльність малого бізнесу або гальмує його розвиток. Задля подолання негативних наслідків моделей державної поведінки, вітчизняна політика держави має спрямовуватись насамперед на усунення проблем щодо: дотримання вітчизняного законодавства; корумпованості на всіх рівнях органів державної влади, належне виконання ними своїх функцій; зменшення адміністративного та податкового тиску на бізнес; забезпечення ефективного

194

виконання національної та регіональних програм підтримки і розвитку малого підприємництва.

6. Для прийняття управлінських рішень керівництва суб’єкта малого підприємництва щодо фінансово-кредитного забезпечення його розвитку,

потрібно оцінювати фактичну наявність та потенціал мобілізації ресурсів у сектор малого бізнесу, з огляду на конкретні суб’єкти фінансування.

Основними джерелами формування фінансових ресурсів малого підприємництва в Україні є фінансування за рахунок банківських установ і міжнародних організацій. Альтернативою таких джерел фінансових ресурсів мають стати також фінансові інструменти небанківських фінансово-

кредитних установ, зокрема лізинг, факторинг, краудфандинг.

7. Важливими умовами реформування вітчизняної системи оподаткування малого бізнесу є: прозорість і чіткість визначення бази оподаткування та розміру податкового зобов’язання, простота дотримання регуляторних процедур у сфері справляння податків і подання податкової звітності. В межах такого реформування важливим завданням має стати зменшення податкового тиску на малий бізнес, зокрема на фонд оплати праці.

З метою активізації інвестиційної діяльності малого підприємництва в Україні вважаємо за необхідне: 1) спростити та стабілізувати вітчизняне законодавство; 2) забезпечити створення ефективної інфраструктури підтримки інноваційної діяльності малого підприємництва; 3) сформувати привабливий інвестиційний і діловий клімат шляхом сприяння у залученні іноземного капіталу та контролю за ефективністю його використання; 4)

створити умови доступу малого бізнесу до ринку технологій, його залучення до участі в науково-технічних розробках і фундаментальних дослідженнях; 5)

сприяти розвитку суб’єктів малого підприємництва у секторі наукової та інноваційної діяльності, у створенні й забезпеченні функціонування малих інноваційних підприємств.

195

8. Високі показники розвитку малого бізнесу в розвинених країнах стали можливими завдяки продуманій і системній політиці держави.

Потрібним для України є використання досвіду країн-учасниць Європейського Союзу, які спрямували свої зусилля у сфері підприємництва на активізацію інноваційної діяльності; досвіду Японії – в контексті поліпшення технологічних процесів, розробки нових товарів на підставі наукових досліджень та ефективних розробок; досвіду США – у частині створення регулятивної установи або покладання на діючий Український фонд підтримки підприємництва функцій щодо гарантування повернення наданих суб’єктам малого бізнесу кредитних коштів.

9. Основними напрями підвищення ефективності фінансового механізму розвитку малого підприємництва на основі успішної реалізації державної політики щодо фінансового забезпечення розвитку малого підприємництва є: 1) створення сприятливого середовища для започаткування і ведення бізнесу; 2) забезпечення ефективної державної фінансової підтримки розвитку малого підприємництва. Наслідками ефективної реалізації фінансового механізму є досягнення потужного товарно-споживчого, інвестиційно-інноваційного й інституційно-соціального ефектів.

Таким чином, результати дослідження доцільно використовувати для вдосконалення державного регулювання малого підприємництва, з метою забезпечення ефективного функціонування фінансового механізму розвитку малого підприємництва в Україні та підвищення функціонування національної економіки.

 

196

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Алексєєв А. Кредити для малого бізнесу: усе-таки

реальність? /

А. Алексєєв // Дзеркало тижня. Україна. – 2011. №13. –

[Електронний

ресурс]. Режим доступу: http://dt.uа/аrtiсles/79191#аrtiсle.

 

2.Аналіз застосування суб’єктами малого підприємництва спеціальних режимів оподаткування у 2010 році [Електронний ресурс] / Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва. – Режим доступу: http://www.dkrp.gov.uа/.

3.Базилевич В.Д. Державні фінанси : навчальний посібник

/В.Д. Базилевич, Л.О. Баластрик. – К. : Атіка, 2002. – 368 с.

4.Балабанов И.Т. Основы финансвого менеджмента. Как управлять капиталом?/ И.Т. Балабанов – М.: Финансы и статистика, 1994. – 384 с.

5.Батковський В. Проблеми кредитування малого підприємництва / В. Батковський // Вісник НБУ. – 2005. – №4. – С. 28-33.

6.Бех Н. Особливості розвитку та функціонування малого і середнього бізнесу в Україні / Н.Бех // Галицький економічний вісник. – 2010. – № 1(26).

С. 16-18.

7.Біломістний О.М. Особливості кредитування діяльності малих

підприємств на сучасному етапі розвитку економіки України / О.М. Біломістний // Вісник Університету банківської справи Національного банку України. – 2010. – №1. – С. 90-93.

8.Блог про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://byhgаlter.сom/yedinij-soсiаlnij- vnesok-zmini-u-sistemi-derzhаvnogo-pensijnogo-tа-soсiаlnogo-strаxuvаnnyа/.

9.Богославець Т.І. Аналіз податкового навантаження та його вплив на кінцеві результати діяльності суб’єкта господарювання / Т.І. Богославець // Збірник наукових праць НТУ. – 2009. – Ч.1. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу.: http://www.nbuv.gov.uа/portаl/nаturаl/Vntu/2009_19_1/pdf/65.pdf.

197

10. Боронос В.Г. Досвід реалізації державної фінансової політики в

частині розвитку соціально-економічних систем : стаття / В.Г. Боронос. – Інвестиції : практика та досвід . 2013. –№10. – С.16-20.

11. Боронос В.Г. Методологічні засади управління фінансовим

потенціалом території : монографія / В. Г. Боронос. – Суми : Сумський державний університет, 2011. – 310 с.

12. Боронос В.Г. Порівняльний аналіз застосування інструментарію

оцінок потенціалу підприємства з метою впливу на результати його

діяльності / В.Г. Боронос // Вісник Житомирського державного

технологічного університету. Економічні науки. – Житомир, 2014. – №1 (67).

С.112-121.

13.Боронос В.Г. Система інтегрованої оцінки потенціалу підприємств регіону і методика її формування / В.Г. Боронос // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький : 2011. – №3 (134). – Т.2 – С.

70-78.

14. Боронос В.Г. Формування механізму оптимізації структури капіталу та його вплив на фінансовий потенціал підприємства / В.Г. Боронос //

Механізм регулювання економіки. – 2010. – №3. (47) – Т. 1 – С. 154-165.

15.Боцьора Л. А. Налогообложение малого предпринимательства в Украине: современное состояние и перспективы / Л. А. Боцьора // Финансовый вестник. – Москва, 2013. – № 4. – С. 34-44.

16.Боцьора Л. О. Аналіз ефективності застосування загальної та

спрощеної систем оподаткування малого підприємництва в Україні /

Л. О. Боцьора // Менеджер. Вісник Донецького державного університету управління : науковий журнал. – Донецьк, 2012. – № 2 (60). – С. 83-87.

17. Боцьора Л. О. Аналіз стану розвитку малого підприємництва в деяких зарубіжних країнах світу / Л. О. Боцьора // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Економіка :

збірник наукових праць. – Рівне, 2011. – Випуск 2 (54). – С. 36-41.

198

18.Боцьора Л. О. Внесення змін до Податкового кодексу: спрощена система оподаткування "по-новому" [Електронний ресурс] / Л.О. Боцьора // Сучасний менеджмент і економічний розвиток: Матеріали Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф., 01 вересня – 30 листопада 2011 р. / Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Сумський державний університет. – Режим доступу: http://me.fem.sumdu.edu.uа/doсs/d005.pdf.

19.Боцьора Л. О. Особливості зарубіжного досвіду державної підтримки розвитку малого підприємництва / Л.О. Боцьора // Актуальні проблеми розвитку та безпеки фінансового бізнесу в умовах глобалізації: Матеріали І Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. BIFСON’13, 29 березня 2013 р. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2013. – С. 11-13.

20.Боцьора Л. О. Фінансово-кредитне забезпечення розвитку малого підприємництва в Україні / Л.О. Боцьора // Проблеми та перспективи розвитку економіки і підприємництва та комп’ютерних технологій в Україні: Збірник тез за матеріалами VIII наук.-техн. конф. науково-педагогічних працівників, 26-31 березня 2012 р. – Львів: Видавничий відділ навчально-

наукового інституту підприємництва та перспективних технологій

Національного університету "Львівська політехніка", 2012. – С. 160-170.

21.Боцьора Л.О. Поняття та структура фінансового механізму розвитку малого підприємництва / Л. О. Боцьора // Формування ринкової економіки в Україні : зб. наук. праць. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2014. – Випуск 31.

Ч.1. – С. 82-86.

22.Брітченко І.Г. Вплив малого бізнесу на розвиток регіону / І.Г. Брітченко // Економіка та держава. – 2011. – №1. – С.14-15.

23.Буряк Л.Д. Фінансовий менеджмент у малому бізнесі: Навч. посіб./

Л.Д. Буряк. – К.: КНЕУ, 2007. – 423 с.

24. Бюджетний кодекс України від 08 липня 2010 року [Електронний ресурс] / Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://portаl.rаdа.gov.uа/.

199

25.В. Котенко. Эксперты – … / В. Котенко // Бизнес. – 2013. –

№6/11.02.13. – С. 22.

26.Варналій З. Інститути фінансової підтримки малого підприємництва України: сутність, ґенеза, перспективи / З. Варналій // Вісник КНТЕУ. – 2008.

№5. – С.14-24.

27.Варналій З.С. Державна регуляторна політика у сфері малого підприємництва / З.С. Варналій, І.С. Кузнецова. – К. : Ін-т екон. прогнозув.,

2002. – 104 с.

 

 

28.

Варналій З.С. Мале

підприємництво: основи

теорії і практики /

З.С. Варналій – К.: Т-во "Знання", 2001. – 277 с.

 

29.

Василенко Л. І.

Фінанси : навч. посіб.

/ Л. І. Василенко,

А. В. Василенко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т., 2003. – 199 с.

30.

Василик О.Д. Теорія фінансів: підручник / О.Д. Василик. – К. : НІОС,

2003. – 416 с.

 

 

31.Васюренко О. Ціна кредитних ресурсів як ключова складова системи управління кредитним ризиком / О. Васюренко, В. Подчесова // Банківська справа. – 2008. – №1 – С. 28 – 33.

32.Ватаманюк О. З. Інститут підприємництва в господарській системі України / О. З. Ватаманюк, І. Я. Сухарська // Економiчний часопис-XXI . –

2013. – № 5-6(1). – С. 14 – 18.

33.Власенко І.В. Функціонування малих підприємств в економіці України: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.01 / І.В. Власенко; Хмельниц. нац. ун-т. – Хмельниц., 2006. – 20 с. – укp.

34.Волкова О. И. Экономика предприятия : учебник / [О. И. Волкова и др.]. – М. : Инфра-М, 2001. – 520 с.

35. Воротіна Л.І. Розвиток підприємництва в економіці України / Л. І. Воротіна // Вісник Київського університету. Економіка. – 1984. – Вип.1.

– С. 40 – 51.

200

36.Вязміна М.В. Проблеми кредитування малого та середнього бізнесу в умовах фінансової кризи [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnаukа.сom/29_DWS_2009/Eсonomiсs/53698.doс.htm.

37.Галан Н.І. Державна підтримка малого та середнього бізнесу: досвід розвинених країн : монографія / Н.І. Галан:. – Дніпропетровськ : Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту, 2007. – 188 с.

38. Гамза В.А. Малые и средние предприятия: финансово-кредитные

проблемы развития / Гамза В.А. // Банковское дело. – 2003. – № 6. – С. 8-11. 39. Гончарук Н. Інвестори з натовпу / Н. Гончарук // Контракти. – 2012.

–№45-46. – С. 20.

40.Горшенина Е.В. Региональные экономические исследования: теория

ипрактика: [монография] / Е.В. Горшенина. – Тверь: Твер. гос. ун-т, 2009. –

203с.

41.Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року (із внесеними змінами) [Електронний ресурс] / Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zаkon4.rаdа.gov.uа/lаws/show/436-15.

42.Государственные финансы : учебное пособие для студентов экон. вузов и фак. / [В.М. Федосов… и др.] ; под ред. В.М. Федосова. – К. :

Лыбидь, 1991. – 276 с.

43.Гребенюк Л.А. Стратегічні орієнтири банківського кредитування малого бізнесу в Україні / Л.А. Гребенюк // Вісник Університету банківської справи Національного банку України. – 2009. – № 3 (6). – С. 203-207.

44.Гринюк А. Перспективи розвитку малого бізнесу крізь призму доступності кредитних ресурсів / А. Гринюк // Вісник НБУ. – 2010. – № 1. –

С. 52-53.

45.Грін В. Г. Економетричний аналіз: підручник / В. Г. Грін ; пер. з англ. О. Комашко. – К. : Видавництво Соломії Павличко "Основи", 2005. –

1197 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]