Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вознюк_Лекции Порівн_дошк_педагогіка.doc
Скачиваний:
537
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

2. Японські авторські методики дошкільної освіти

Система виховання таланту Синьїті Судзукі

Багато дошкільних закладів Японії опираються у своїй роботі на досвід відомого японського скрипаля і педагога Синьїті Судзукі ("Система виховання таланту"). який вважав талант максимальним рівнем розвитку здібностей дитини, а вік до 6-ти років — періодом, коли вирішується її доля. Ранній розвиток музичних і мовленнєвих здібностей поступово стає системою цілісного розвитку особистості, а музика і рідна мова — провідними її засобами. Про популярність дитячих садків Судзукі свідчить те, що заяви про прийом дитини до них батьки подають за 3—4 роки до її народження. Сюди приймають дітей без будь-якої попередньої перевірки задатків. Вихователі працюють з різновіковими (від 3,5 до 5-ти років) групами дітей (до 60-ти осіб), їхня роль полягає у створенні середовища для саморозвитку особистості дитини. Йдеться про розвиток пам'яті, сприймання (візуального, слухового, тактильного), комплексних видів художньої діяльності дітей. З двох років дитину вчать гри на скрипці, для чого компанія «Судзукі» виготовляє маленькі скрипки на 1/32 повного розміру. Виховання у цих садках має гуманістичний зміст (підкреслюється краса природи, мистецтва) і форму (дитину ні до чого не змушують, а створюють розвиваюче педагогічне середовище).

Масари Ібуки – після трьох вже пізно

Проблемами розвитку дитячих талантів переймаються не лише педагоги і батьки. Відчутно впливають на функціонування системи дошкільних закладів Асоціація раннього розвитку, організація «Навчання талантів». Слова автора популярних праць про виховання здібностей у дітей, засновника фірми «Соні» Масари Ібуки про те, що основою розвитку розумових здібностей дитини є її особистий досвід пізнання у перші три роки життя, коли активно розвивається структура мозку, що жодна дитина не народжується геніальною або відсталою, кожна може вчитися добре — все залежить від методу навчання, який повинен бути гуманним і враховувати можливості, нахили та інтереси дитини, вичерпно і влучно характеризують особливості японської системи дошкільного виховання і навчання.

Саме його теорія, що свідчила "Після трьох вже пізно", декілька десятиліть тому потрясла світ. Автор відзначав, що "Згідно останнім дослідженням, до віку трьох років розвиток клітин головного мозку вже завершений на 70-80 %. Чи не означає це, що ми повинні спрямувати свої зусилля на ранній розвиток дитячого мозку до трирічного віку?"

"Мене часто питають, - писав Масару Ібука, - чи допомагає ранній розвиток виховувати геніїв? Я відповідаю: ні. Єдина мета раннього розвитку - дати дитині таку освіту, щоб вона мала глибокий розум і здорове тіло, зробити його тямущим і добрим".

Основна мета цієї теорії - запобігти появі нещасливих дітей. Дитині дають слухати хорошу музику і учать грати на скрипці не для того, щоб виростити з неї видатного музиканта; її вчать іноземній мові не для того, щоб виховати геніального лінгвіста; головне - розвинути в дитині безмежні потенційні можливості, щоб більше стало радості в її житті і в світі. Масару Ібука вважає, що головне - це введення нового досвіду вчасно. Але тільки той, хто доглядає за дитиною кожен день (а звичайно це мама), може розпізнати це вчасно. "Матері повинні більше покладатися на себе і бути більш послідовними у виборі системи виховання. Упевненість в собі, твердість характеру дуже важливі для виховання дитини. Виробляйте свій власний підхід до виховання, вільний від модних течій, штампів і полегшених методів".

Макато Шичида – піонер з розвитку прискореного навчання

Професор Макато Шичида є піонером в розвитку прискореного навчання. Він розробив метод, відомий як Шичида. М. Шичида практикує свій метод більше 40 років і добре відомий в Японії своїми розробками унікальних методик навчання, спрямованих на стимулювання природженої геніальності у маленьких дітей.

Макато Шичида заснував більше 400 центрів для дітей і є автором більше 100 книжок японською. Деякі його книги були перекладені англійською мовою.

Він є членом Міжнародної академії освіти і радник Японської асоціації з математики та одержав докторський ступінь у галузі освіти і був визнаний за його великий внесок в дослідженнях головного мозку.

Макато Шичида вважає, що всі діти народжуються з унікальними природними здібностями, які легко розвинути користуючись спеціальними методиками підготовки.

У одній з своїх книг, Шичида пише, що права півкуля має "високу місткість пам'яті", вона обробляє інформацію дуже швидко у вигляді зображень. Ліва півкуля і права півкуля розрізняються по місткості пам'яті і періоду часу, за який інформація може бути збережена. Згідно Шичида, ліва півкуля мозку постійно скидає стару інформацію, щоб звільнити місце для нової. Пам'ять з правої півкулі мозку ніколи не віддаляється. Ми можемо розглядати ліву півкулю, як оперативну пам'ять, а права півкуля як необмежений потенціал жорстких дисків, інформація на яких не може бути стерта.

Шичида вважає, що у віці від народження і до 3-х років права півкуля є домінуючою. За цей час важливо забезпечити всі потреби дитини. Важливо регулярно стимулювати всі п'ять чуттів. "Ваша дитина - це губка, "поглинаючий розум", як сказала Марія Монтессорі, тобто діти здатні засвоювати все, що навколо них" – стверджує великий педагог.

На його думку, "коли права і ліва півкулі будуть добре розвинені, у дитини буде високий рівень потенціалу, дитина зможе перевершити всі наші очікування і показати свої найсильніші сторони. Такі діти швидше запам'ятовують величезні об'єми інформації і згадують прочитане або побачене з точністю, причому вся інформація є їм зрозумілою, а також вони здатні поліпшити свої спортивні можливості".

У своїй книзі "Діти геніїв", Шичида пише, що права півкуля - "зображення мозку", дозволяє візуалізувати і бачити сни. Маючи фотографічну пам'ять, людина легко здобувє доступ до інформації, що зберігається в пам'яті.

Півкулі правого і лівого мозку доповнюють один одного. Ліва півкуля є усвідомленою і закономірною, приймає інформацію довільним чином і потребує повторення. Права півкуля є підсвідомою, інтуїтивною і засвоює інформацію швидко і мимовільно.

Якщо пропонувати інформацію довільним чином з багатократними повтореннями - це буде тренування для лівої півкулі. А швидка змінна (миготлива) інформація активізуватиме праву півкулю мозку. Дослідження показали, що швидкий і повільний показ картинок з різними зображеннями на різні теми приносить користь для дітей дошкільного віку. Матеріали для показу можуть бути кожного разу нові і цікаві, з картинками, словами, цифрами, фігурами та ін., щоб дитина не втрачала інтересу до занять.