Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shkola_l_der_v.doc
Скачиваний:
423
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
701.44 Кб
Скачать

1.5. Вправа «Лідер –це»

Мета: визначити поняття «лідер» і «лідерство».

Час-20 хв.

Хід вправи

Тренер ділить групу на 5 малих груп по 6 осіб за принципом днів тижня: „понеділок”, „вівторок”, „середа”, „четвер”, „п’ятниця”. Кожній групі дається завдання протягом 10 хвилин написати власне визначення поняття „лідер”. Після презентації визначення кожною групою тренер запитує всіх інших учасників з чим вони згідні, а з чим – ні, ініціюючи міні-дискусію. Потім тренер відкриває написані на листі фліп–чарту визначення поняття „лідер”, взяті з наукових джерел, і обговорюють в групі наскільки їх версії співпадають з науковими.

Заключним акордом блоку може бути афоризм, написаний на листі фліп–чарту: „Лідерство –це ті повноваження, які не можна делегувати. Його треба прийняти з радістю і нести з честю, або просто відійти в бік.”

Справжнє лідерство - це не престиж, влада чи статус. Це відповідальність.

1.6. Вправа «Оплески»

Мета: покращення настрою і підвищення самооцінки, активізація учасників групи.

Час -5 хв.

Хід вправи

Учасники сидять у колі. Ведучий просить підвестися тих, хто має певну рису чи уміння. Наприклад: „Підведіться ті, хто вміє вишивати, грати на гітарі, кататися на гірських лижах, займався бальними танцями, любить читати тощо”. Всі інші учасники групи аплодують тим, хто підвівся.

1.7. Вправа «Цінності»

Мета:створити ситуації вибору цінностей, в якій відбувається усвідомлення їх значимості; визначення особистісних і групових пріоритетних цінностей.

Час - 15 хв.

Що ці цінності значать для мене?

Цінність

Виберіть 10 цінностей особливо важливих для вас

З вибраних цінностей виберіть 5

Пронумеруйти їх за ступенем значимості

1.

Свобода

2.

Самоповага

3.

Довіра

4.

Терпимість

5.

Сила

6.

Вірність

7.

Любов

8.

Здоровий глузд

9.

Надія

10.

Честь

11.

Гідність

12.

Незалежність

13.

Розум

14.

Совість

15.

Дружба

16.

Чесність

17.

Здоров’я

18.

Гармонія в сім’ї

19.

Воля

20.

Ризик

21.

Краса

22.

Віра

23.

Добро

24.

Багатство

25.

Гуманізм

26.

Добробут

27.

Відповідальність

28.

Досягнення мети

29.

Освіта

30.

Толерантність

Хід вправи

Кожен учасник отримує перелік цінностей. Тренер пропонує вибрати з них спочатку 10, потім 5 найважливіших цінностей і проранжувати їх за ступенем значущості. Потім учасники отримують по 3 листочки паперу, на кожному з яких треба написати одну з трьох найважливіших для них цінностей.

Потім тренер просить віддати йому одну з трьох цінностей, з якою учасник може найменш безболісно розлучитися. Потім пропонує віддати ще одну цінність і залишити найбільш значиму.

Можна в процесі вибору з трьох цінностей познайомити учасників з якими цінностями розлучилась група, а після цього попросити кожного назвати найбільшу для нього цінність, з якою він вирішив не розлучатись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]