Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
705.54 Кб
Скачать

Політичний устрій[ Державний лад

Конституція 1960 року, яка вступила в силу після здобуття незалежності, встановила республіканську форму правління, засновану на Вестмінстерській парламентській системів поєднанні з місцевими традиціями та звичаями[23].

Законодавча влада[

Будівля уряду в Апіа

Законодавчим органом країни є однопалатний парламент — Національні законодавчі збори (Fono Aoao Faitulafono)[24]. До його складу входять по одному представнику від 41 територіального виборчого округу, шість додаткових членів, а також 2 депутати, які обираються людьми, включеними в спеціальні виборчі списки громадян несамоанського походження[25]. Правом обрання в асамблею володіють тільки громадяни Самоа[26]. Депутати обираються на основі загального виборчого права. Термін повноважень депутатів — 5 років[27].

На першому після виборів засіданні члени парламенту зі свого складу обирають спікера[28].

Глава держави Самоа може в будь-який момент призначити перерву в роботі парламенту[29], а також розпустити його після консультацій з прем'єр-міністром країни[30].

Парламент Самоа наділений правом видання законів шляхом прийняття законопроектів[31]. Після схвалення законопроекту парламентом він прямує на розгляд главі держави, який повинен підписати або відхилити законопроект за рекомендацією прем'єр-міністра[32].

Виконавча влада

Виконавча влада Самоа зосереджена в руках глави держави[33].

Титул глави держави самоанською мовою називається О ле Ао про ле Мало (самоан. O le Ao o le Malö), що можна перекласти як «вождь уряду »ао — титул вождів, малоозначає «уряд».

У 1962 році, коли Самоа отримала незалежність, двом верховним вождям, Маліетоа Танумафілі II і Тупуа Тамасесе Меаоле, було надано довічне право займати посаду глави держави[34]. Тупуа Тамасесе Меаоле помер у 1963 році, Маліетоа Танумафілі II помер 11 травня 2007 року у віці 95 років. На той час він був найстаршим з живучих монархів усього світу[35] [36]. Його наступник Туїатуа Тупуа Тамасесе Ефі (старший син Тупуа Тамасесе Меаоле) був обраний парламентом на посаду глави держави, згідно з конституцією, строком на п'ять років 17 червня 2007 року[37].

За Конституцією глава держави (за винятком перших двох О ле Ао о ле Мало) обирається Законодавчими зборами[38] з свого складу[39] на 5 років[40] і може бути переобраний необмежену кількість разів[41]. Глава держави має в основному представницькі функції, але має право вето на рішення парламенту[42]. Фактично на цю посаду претендують тільки члени родин Малієтоа і Тупуа.

Кабінет міністрів займається загальним керівництвом та контролем виконавчої влади країни, а також несе колективну відповідальність перед парламентом. Кабінет міністрів очолює прем'єр-міністр, який призначається главою держави за рекомендацією парламенту. Також глава держави за порадою прем'єр-міністра з числа депутатів Законодавчих зборів призначає не менше восьми і не більше дванадцяти міністрів країни[43].

Судова влада

Система судових органів Самоа представлена ​​апеляційним судом, Верховним судом, магістратськими судами, сільським фоно (англ. Village Fono) і земельним судом (англ.Land and Titles Court).

Верховний суд Самоа — суд першої інстанції в розгляді кримінальних і цивільних справ. Він складається з голови Верховного суду і декількох суддів[44]. Голова призначається главою держави за рекомендацією прем'єр-міністра[45]. Іншими членами Верховного суду можуть стати тільки особи, які мають досвід практичної діяльності в якості баристерів на території Самоа або іншої передбаченої законом Самоа держави протягом не менше 8 років[46]. Вони призначаються главою держави за рекомендацією Комісії судочинства (англ. Judicial Service Commission)[46].

Верховний суд також розглядає апеляції на рішення Мирового суду з позовами, сума яких від $40 і вище.[47]

Голова Верховного суду та його інші судді становлять апеляційний суд [48], який розглядає апеляції на рішення Верховного суду з позовами, сума яких $ 400 і вище[47].

Конституція також передбачає створення магістратського суду, або фаамасіно фесоасоані, який розглядає цивільні позови, сума яких не перевищує $40 (в окремих випадках — до $200), а також кримінальні справи, сума збитків по яких не перевищує $40 (в окремих випадках — до $200).[47].

Мировий суд діє згідно з «Актом про мировий суд 1969». Він розглядає цивільні позови, сума яких не перевищує $1000, а також кримінальні справи, сума збитків по яких не перевищує $1000.[47].

Соседние файлы в папке Країнознавство