Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство / Маршаллові Острови.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Законодавча влада[ред. • ред. Код]

Будівля Парламенту Маршалових Островів

Вищий орган законодавчої влади — парламент, який складається з двох палат: Ради вождів (марш. Council of Iroij, верхня палата) і нітіжели (марш. Nitijela, нижня палата).[15]

Законодавчою владою наділена нижня палата парламенту[18], котра складається з 33 депутатів. Строк повноважень палати — чотири роки[19]. Кандидатом у депутати нижньої палати парламенту може стати тільки громадянин Маршаллових Островів, котрий досяг 21 року[20]. Депутати обираються на основі загального виборчого права[21]. Вибраним є кандидат, котрий набрав просту більшість голосів[22]. На першому після виборів засіданні члени нижньої палати зі свого складу обирають спікера і його заступника[23]. Регулярна сесія палати починається у перший понеділок січня і триває протягом 50 днів[24]. Президент має право розпустити нижню палату у випадку дворазового висловлення останньою вотуму недовіри (якщо обидва рази новий президент не був обраний), а також у випадку, якщо протягом 30 днів після виборів президента не вдалося сформувати Кабінет міністрів[19].

Верхня палата, або Рада вождів, наділена консультативними функціями[25]: вона може обговорювати будь-яке питання, що стосується Маршаллових Островів, і висловлювати свою думку Кабінету міністрів, а також вимагати перегляду будь-якого закону, прийнятого нижньою палатою парламенту у третьому читанні[26], що стосується звичаєвого права, традиційної практики або прав володіння землею. Рада вождів складається з 12 представників (марш. Iroijlaplap) від округів ланцюгів Ралік і Ратак: ланцюг Ралік (без Уджеланга) представляють 4 людини; Уджеланг, Мілі, Арно, Меджіт, Маджуро, Аірок (моту в атолі Малоелап), Ликиеп — по 1 людині від кожного округу; острови Аур, Малоелап (без моту Аірок), Вотьє, Утірік та Аілук мають одного представника[27]. На першому засіданні ради з числа представників таємним голосуванням вибирається голова Ради вождів і його заступник.

Виконавча влада

Докладніше: Список президентів Маршаллових Островів

Згідно з Конституцією Маршаллових Островів, главою держави є президент[28], який обирається зі складу членів нижньої палати парламенту самими депутатами на першому після загальних виборів засіданні[29]. Вибраним є кандидат, що одержав більшість голосів[29]. З 14 січня 2008 року президентом країни є Літоква Томеінг.

Виконавча влада Маршаллових Островів перебуває в руках Кабінету міністрів, члени якого несуть колективну відповідальність перед парламентом країни[30]. До складу Кабінету входить президент Маршаллових Островів, який одночасно повинен бути членом нижньої палати парламенту країни, та інші члени палати, призначені в якості відповідних міністрів[31]. Кандидатури міністрів, яких повинно бути не менше 6 (посади міністра фінансів, іноземних справ, комунікацій і транспорту, ресурсів і розвитку, соціального забезпечення, суспільних робіт[32]) і не більше 10, висуваються президентом країни зі складу нижньої палати, а потім представляються спікерові палати, який вже призначає їх[33]. Якщо президент протягом 7 днів після свого обрання не висунув кандидатури бодай 6 міністрів, то президент усувається з посади і проводяться нові вибори глави держави[34].

Кабінет визначає загальний напрямок розвитку і здійснює контроль над державною владою країни, представляє нижній палаті парламенту законопроекти, які необхідні або бажані для здійснення політики і рішень Кабінету, а також вносить пропозиції про підвищення мита або інших джерел державного бюджету і витрат грошей з державної казни. Кабінет підзвітний нижній палаті парламенту у всіх державних витратах. Він відповідає за зовнішню політику країни (у тому числі, за договори), підписує за схваленням нижньої палати парламенту міжнародні договори і призначає послів та глав дипломатичних місій Маршаллових Островів, відповідає за вжиття заходів, необхідних для забезпечення безпеки країни, за умови не допущення розміщення на території країни збройних сил у мирний час. Кабінет також наділений правом помилування, відповідає за створення й підтримку лікарень та інших установ у системі охорони здоров'я Маршаллових Островів, за створення та підтримку державних шкіл у системі освіти країни, за створення й підтримку інших інститутів, необхідних для підтримки високого рівня життя населення держави, захисту їх законних прав, забезпечення економічного, соціального і культурного добробуту маршалльців[35].

Соседние файлы в папке Країнознавство