Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Ринок ресурсів

Ресурси

Ресурси

Кінцеві товари і послуги

Кінцеві товари і послуги

Ринок кінцевих товарів і послуг

Рис. 2. Кругооборот товарів і грошей

Поведінка економічних суб’єктів на ринку багато в чому залежить від стану конкурентного середовища. Тому в мікроекономічному аналізі особливу увагу приділяють конкуренції, окремо розглядаючи ринки чистої конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії та чистої монополії.

Нормальним станом мікросистеми є її спрямованість на досягнення рівноваги як окремих суб'єктів (споживача і виробника), так і системи в цілому. 3’ясування механізмів встановлення та відновлення стану рівноваги мікросистеми - головне завдання мікроекономіки.

2.2. Функціональна структура мікроекономічних систем та структура мікроекономичної теорії

Мікроекономіка - це фактично наука про економічний вибір, що здійснюється малими економічними одиницями, домогосподарствами, фірмами, урядовими агентствами. Малими вони є не за розмірами діяльності чи чисельністю працівників, а тому що представляють собою первинні ланки народного господарства. Тобто в якості малої економічної одиниці може виступати транснаціональна корпорація, що виробляє тисячі найменувань продукції, філіали якої знаходяться в багатьох країнах, а обсяги продажів дорівнюють валовому продукту деяких держав.

Необхідність раціонального, тобто найкращого з можливих, вибору зумовлена обмеженістю економічних ресурсів – їх недостатністю для повного задоволення потреб окремих людей, їх груп чи суспільства в цілому.

Структура мікроекономічної теорії визначається внутрішнім складом самих мікроекономічних систем та особливостями їх функціонування.

В центрі уваги мікроекономіки - поведінка людей, що виступають в різних соціально-економічних ролях: продавців ресурсів, покупців товарів, державних урядовців чи чиновників, власників підприємств і т.д.

Мікроекономіка виходить з того, що приймаючи економічні рішення, люди в якій би ролі вони не виступали, вибирають найкращий шлях до досягнення мети. Тобто, незважаючи на різницю в об’єкті аналізу, спільним є припущення щодо раціональності поведінки всіх економічних суб’єктів.

Сучасні теорії передбачають, що крім матеріальних, грошових стимулів, н а поведінку людей впливають психологічні, соціальні, духовні фактори.

Таким чином в центрі уваги всіх розділів мікроекономіки - доцільна діяльність людей, що направлена на досягнення мети, яка враховує наявні можливості та обмеження.

Так, теорія поведінки споживача досліджує умови досягнення оптимального споживацького вибору, при якому буде використаний весь бюджет споживача і досягнутий найвищий з можливих рівнів задоволення потреб.

Теорія поведінки фірми в якості основної мети будь-якої виробничої структури розглядає отримання найбільшого сукупного економічного прибутку. Особлива увага приділяється умовам досягнення найвищого можливого випуску при мінімальних витратах. Але на практиці кожна фірма працює в унікальних умовах. В мікроекономіці ці умови узагальнюються. Поведінка фірм вивчається в межах моделі чистої та монополістичної конкуренції, олігополії та чистої монополії.

Тобто при дослідженні закономірностей мікроринку особлива увага звертається на наявність відносин конкуренції та монополізму, їх взаємодії, здатності виробників впливати на ціну, самостійно проводити виробничу політику.

Економічна діяльність політичних діячів теж передбачає наявність приватного інтересу та пошуку політичної ренти при вирішенні питань, що стосуються всього суспільства. Такий аналіз здійснюється в межах теорії суспільного вибору.

Традиційно в центрі уваги мікроекономістів знаходилися питання ринкового стихійного саморегулювання, що здійснюється на основі механізму конкуренції. Але в останні роки все більше уваги приділяється тому, як приймаються економічні рішення всередині фірм. Це допомагає краще зрозуміти, як вони взаємодіють на ринку, як переплітаються стихійний порядок та ієрархія.

Дослідження умов досягнення ефективних варіантів виробництва та обміну при конкурентному ринку доповнюється аналізом впливу ресурсів та доходів, а також державного регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]