Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika3.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
85.09 Кб
Скачать

1.2. Організаційна структурапідприємства

Загальна кількість робітників підприємства склала 400 чол., в тому числі ІТР 56 чол.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Техмаш" засноване на приватній власності його власника. Діяльністю підприємства управляє його засновник - генеральний директор та його заступники: комерційний директор, фінансовий директор, менеджер по збуту.

 На  ТзОВ «Техмаш» розподіл праці,  як  і  в  більшості  сучасних організацій, являє собою закріплення певної роботи за  спеціалістами,  тобто за людьми, які здатні виконати цю роботу найкраще з точки зору  організації, як одного цілого. Спеціалістів згруповано  в підрозділах,  сукупність  яких становить структуру організації. Створення раціональної структури організації багато в чому визначає  її  успішне функціонування.

Вертикальний  розподіл праці, утворює  ієрархію  управлінських  рівнів. Створюється  формальна  підпорядкованість  працівників  в  організації,  яка визначає, хто займається координацією роботи, а хто її виконанням. В  одного керівника вищого рівня є кілька підпорядкованих  керівників  нижчого  рівня. Саме ця кількість і представляє собою сферу контролю.

Дослідимо обов’язки деяких посадових осіб, зокрема: директор  заводу, головний механік, головний бухгалтер.

Директор організовує всю  роботу, контролює її виконання і забезпечує ефективність функціонування заводу. Директор заводу має великі повноваження і володіє всіма ресурсами задля забезпечення ефективного менеджменту на підприємстві.

Головний механік очолює механічний відділ підприємства. Він зобов’язаний забезпечити безперебійну роботу всього обладнання. Також на нього покладена відповідальність за охорону праці у відділі.

Головний бухгалтер очолює  бухгалтерський відділ. В його обов’язки  входить ефективно організувати і проконтролювати своєчасність і правильність виконання всіх розрахунків  і операцій, пов’язаних з коштами підприємства.

Сутність  лінійно-функціональної організаційної форми ТзОВ «Техмаш» полягає  в тому, що кожний виробничий колектив очолює керівник, який здійснює всі  функції управління. Колектив і організація  загалом підзвітні вищому керівникові – генеральному директору. Обов’язком є виконання розпоряджень тільки свого керівника.

Перевагами  лінійно-функціональної побудови управління є:

  • отримання підлеглими ТзОВ «Техмаш» взаємопов’язаних завдань, які не суперечать одне одному;

  • узгодження дій виконавців;

  • оперативність прийняття всіх рішень;

  • встановлення чітких зв’язків  між підрозділами;

  • відповідальність кожного керівника ТзОВ «Техмаш» за результати роботи;

  • забезпечення єдності керівництва зверху донизу.

Одним з найважливіших факторів внутрішнього середовища організації є люди, що в ній працюють. Персонал підприємства характеризується стабільністю, високою кваліфікацією (більшість працівників давно працюють на підприємстві, добре знайомі з підприємством та колективом, і в змозі ефективно  реалізовувати  вказівки  вищого  керівництва). Спеціалісти та службовці працюють за спеціальностями, приблизно 1/9 мають вищу освіту (усі керівники вищого рівня мають вищу освіту), решта – середню спеціальну.

Основними ресурсами ТзОВ «Техмаш» являються:

  • матеріальні (сировина, матеріали, комплектування тощо);

  • трудові (робоча сила);

  • фінансові (власні кошти, кредити);

  • інформаційні (результати маркетингових досліджень, замовлення, запити);

  • технологічні (техніка, технологія тощо);

  • енергетичні (паливо, мастила, електроенергія та ін.)

Отже, у ТзОВ «Техмаш» є чітко встановлена місія, цілі і завдання, але не кожний працівник знає про них. Чисельність працівників підприємства постійно змінюються у зв’язку з незадовільними умовами праці. Незважаючи на хорошу репутацію, великий асортимент продукції, послуг і робіт ТзОВ «Техмаш» не є високоприбутковим підприємством. Все це можна пояснити відсутністю ефективного менеджменту на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]