Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 2011.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
163.72 Кб
Скачать

5. Складання річної фінансової звітності

Фінансова звітність ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» має наступний вигляд:

  1. Баланс (Ф 1);

  2. Звіт про фінансові результати (Ф 2);

  3. Звіт про рух грошових коштів (Ф 3);

  4. Звіт про власний капітал (Ф 4);

  5. Примітка до звітності (Ф 5).

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Термін її надання встановлюється Кабінетом міністрів України. На ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» фінансова звітність надається до 20 лютого наступного року, при цьому в ній повинне бути достовірне відображення діяльності господарства.

Достовірність інформації означає, що вона не містить помилок і суб'єктивних думок. Показники звітності об'єктивні, обгрунтовані перевіреними даними обліку і підтверджені відповідними документами.

Дохідливість інформації, яка приводиться у фінансових звітах повинна бути розрахована на розуміння і однозначне тлумачення її користувачами за умови, що вони мають достатні знання.

Фінансова звітність повинна повністю освітлювати всі напрями діяльності підприємства і разом з тим містити тільки доречну інформацію.

Зіставність інформації характеризує можливість користувачам звітності порівнювати: фінансові звіти підприємства за різні періоди і фінансові звіти різних підприємств. Таке порівняння дозволяє оцінити динаміку розвитку підприємства.

Основною формою фінансової звітності є Баланс. На ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» зміст і форма балансу, а також загальні вимоги до розкриття його статей регламентується П(С) БО № 2 "Баланс", затвердженого наказом Мінфіну України № 87 від 31.03.1999 року.

Баланс побудований за принципом "Баланс-нетто": основні засоби і нематеріальні активи включаються в підсумок за залишковою вартістю; дебіторська заборгованість за товари і послуги - за вирахуванням резерву сумнівних боргів; запаси - за вирахуванням недостач, знижень ціни, отриманих при придбанні знижок; власний капітал - у фактично вкладеній сумі за вирахуванням непокритих збитків.

Статті активу балансу розміщені за принципом зростання ліквідності і об'єднані в чотири розділи: 1. "Необоротні активи"; 2. "Оборотні активи"; 3."Видатки майбутніх періодів"; 4 «Необоротні активи та групи вибуття».

На ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» в статті "Незавершене будівництво" показується вартість незавершеного будівництва (включаючи устаткування для монтажу), здійснюваного для власних потреб підприємства, а також авансові платежі для фінансування такого будівництва.

У статті "Інші довгострокові фінансові інвестиції" відбиваються фінансові інвестиції на період більш за один рік.

У розділі «Оборотні активи» відбиваються, засоби в розрахунках, грошові кошти.

У статті "Запаси" відбиваються вартість запасів по їх видах згідно даних Головної книги по відповідних рахунках: 20,21, 23, 26, 27.

У статті "Грошові кошти і їх еквіваленти" відбиваються грошові кошти в касі на розрахунковому і інших рахунках в банках, які можуть бути використані для поточних операцій.

У розділі 3. відбиваються витрати, які мали місце в течії поточного або попередніх звітних періодів, але що відносяться до наступного.

Статті Пасиву балансу об'єднані в п'ять розділів: 1. "Власний капітал"; 2. "Забезпечення майбутніх витрат і платежів"; 3. "Довгострокові зобов'язання"; 4. "Поточні зобов'язання"; 5. "Доходи майбутніх періодів".

У розділі 1 відображені джерела власних засобів ВАТ «Племзавод ім. Літвінова», які характеризуються наступними статтями: "Статутний капітал", "Інший додатковий капітал", "Резервний капітал", "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)".

У статті "Статутний капітал" приводиться зафіксована в засновницьких документах загальна вартість активів, тобто є внесками власників в капітал господарства.

У статті "Резервний капітал" приводиться сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства за рахунок нерозподіленого прибутку.

У розділі 2 відбиваються нараховані в звітному періоді майбутні витрати і платежі, величина яких на дату складання балансу визначається шляхом прогнозних оцінок, а також цільового фінансування. У нім передбачається стаття "Забезпечення виплат персоналу", де плануються витрати на оплату майбутніх відпусток працівників.

У розділі 3 пасиви балансу об'єднано такі статті:

  • довгострокові фінансові зобов'язання", де приводиться сума довгострокової заборгованості ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» щодо зобов'язання по залученню позикових засобів (окрім кредитів банків), на які нараховані відсотки;

  • інші довгострокові зобов'язання" - показується сума довгострокових зобов'язань, які не можуть бути включені в інші статті даного розділу.

Розділ 4 включає такі статті поточних зобов'язань, які будуть погашені в перебігу операційного циклу: "Короткострокові кредити банків", "Векселі видані", "Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги", "Інші поточні зобов'язання", в решті статей відбиваються суми кредиторської заборгованості згідно їх назві.

Наступною формою, яка заповнюється в ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» є Звіт про фінансові результати Ф 2. Зміст і форма цього звіту, а також загальні вимоги до розкриття його статтею регламентується П(С) БО № 3, затверджене Наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 р.

Метою складання звіту є надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки (збитках) від діяльності підприємства.

Звіт побудований по функціональному групуванню доходів і витрат (виробництво, управління, збут продукції і ін.) і складається з трьох розділів:

  1. «Фінансові результати";

  2. «Елементи операційних витрат";

  3. «Розрахунок показників прибутковості акцій", які в даному господарстві не заповнюється.

Потім на підприємстві складається Звіт про рух грошових коштів (Ф 3). Зміст і форма звіту, загальні вимоги до розкриття його статтею регламентуються П(С) БО № 4, затверджена наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 року.

Звіт про рух грошових коштів доповнює Баланс і Звіт про фінансові результати. Він пояснює зміни в грошових коштах і їх еквівалентах, що відбулися між датами балансу.

На ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» в звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рух грошових коштів в перебігу 2008 року в результаті: операційній діяльності; інвестиційній діяльності; фінансовій діяльності.

Інформація про рух грошових коштів, в результаті операційної діяльності, приводиться із застосуванням не прямого методу. Тобто в звіті відбивається сума чистого прибутку, який потім послідовно коригується до величини чистої зміни грошовий засобів виключенням впливу не грошових операцій і операцій, пов'язаних з інвестиційною і фінансовою діяльністю.

Важливою складовою фінансової звітності є і Звіт про власний капітал. Зміст і форма звіту, а також загальні вимоги до розкриття його статей регламентується П(С) БО № 5, затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 року.

Звіт про власний капітал складається для розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» в перебігу звітного періоду.

Як і всі підприємства, ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» розкриває в Примітках до фінансових звітів призначення і цільове використання кожного елементу власного капіталу, за винятком статутного.

Звіт про власний капітал розкриває за рахунок яких чинників змінилися за рік сума і склад власного капіталу.

Обов'язковій складеній річній фінансовій звітності є розрахунок "Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств" Ф. № 50 с-г, який надається у відділ районної державної статистики до 20 лютого. Він складається з чотирьох розділів і двох довідок. У формі 50 с-г показуються основні економічні показники роботи ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» за звітний рік. На підставі її даних складається Додаток до річної фінансової звітності Ф 6.

Додаток до річної фінансової звітності "Інформація по сегментах, видам продукції" (Ф 6) складається на підставі форми 50 с-г, Балансу (Ф 1) і Звіту про фінансові результати (Ф 2).

При цьому, вся інформація фінансової звітності повинна бути розкрита, що вимагає П(С)БО "Загальні вимоги до фінансової звітності". Розкриття інформації - це надання інформації, яка є істотною для користувачів.

Для того, щоб фінансова звітність була зрозумілою, вона повинна містити наступні дані:

  • повне найменування підприємства;

  • дату звітності;

  • валюту звітності і одиниці її вимірювання;

  • відповідну інформацію за звітний період і аналогічний період минулого року;

  • облікову політику і її зміну;

  • консолідацію фінансових звітів;

  • припинення, ліквідацію окремих видів діяльності;

  • виявлені помилки минулих років і пов'язане з цим коректування;

  • переоцінку статей фінансових звітів;

  • іншу інформацію, розкриття якої передбачено відповідному П(С) БО.

При допущенні помилок або внесенні змін бухгалтер керується П(С) БО № 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах" від 28.05.1999 р.

Відповідно до вказаного Положення виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів в попередніх періодах, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року.

Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів вимагають повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка або отримана додаткова інформація. Результати зміни в облікових оцінках слід включати в ту ж статтю Звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалася для віддзеркалення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки. При цьому результати змін включають в звіт в тому періоді, в якому відбулася зміна.