Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 2011.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
163.72 Кб
Скачать

6. Фінанси ват «племзавод імені літвінова»

6.1. Фінансова робота на ват «Племзавод ім. Літвінова»

Від фінансової діяльності багато в чому залежить своєчасність і повнота забезпечення фінансовими ресурсами виробничо-господарської діяльності і розвитку підприємства, виникнення фінансових обов'язків перед державою, іншими ланками фінансової системи і суб'єктами господарювання. Виходячи з цього фінансова діяльність - це діяльність, яка відбувається у сфері формування і використання фінансових ресурсів і приводить до зміни складу і об'єму власного і залученого капіталу. Висока організація фінансової роботи сприяє правильному і ефективному формуванню фінансових ресурсів та управління ними.

Здійснює фінансову роботу на ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» заступник головного бухгалтера. На нього покладається вирішення таких питань:

  • пошук резервів збільшення прибутку;

  • стабілізація фінансових ресурсів в об'ємі необхідному для фінансування виробничого і соціального розвитку підприємства;

  • забезпечення грошовими коштами діяльності підприємства;

  • своєчасне виконання фінансових зобов'язань перед бюджетом, працівниками та контрагентами;

  • пошук резервів збільшення платоспроможності;

  • контроль за цільовим використанням і розподілом фінансових ресурсів.

Однією з важливих функцій управління господарством є фінансове планування. Воно передбачає складання фінансових планів та інших економічних розрахунків за визначенням витрат і джерел їх покриття в різних сферах діяльності підприємства.

Призначення фінансового планування полягає у визначенні потреби у фінансових ресурсах, їх розмірі, необхідному для виконання плану економічного і соціального розвитку.

На ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» фінансове планування полягає у визначенні розмірів виручки від реалізації продукції, надання послуг, в розподілі отриманих доходів по відповідних каналах, у визначенні потреби в оборотних коштах, капітальних вкладеннях, джерелах їх покриття.

Важливим моментом є фінансовий контроль за діяльністю господарства, а саме перевірка виконання фінансових, кредитних і касових планів, цільового використання засобів, платоспроможності підприємства. Для чого проводяться перевірки своєчасності і повноти проведення фінансово-кредитних операцій, аналізу місячних, квартальних, річних звітів.

Здійснюючи контроль фінансової діяльності за рік, визначається ступінь виконання фінансового плану по прибутку, по окремих видах доходів і витрат грошових коштів.

Результати контролю застосовуються для здійснення заходів щодо поліпшення фінансової роботи в майбутньому.

В процесі здійснення виробничої діяльності ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» вступає у різні розрахунково-грошові відносини з іншими підприємствами, фінансово-кредитними установами. Ці відносини пов'язані з оплатою придбаних товарів, перерахуванням в різні фінансові органи податків, виплатою заробітної плати. Розрахунки здійснюються наявними коштами або шляхом безготівкових перерахувань через банки.

Розрахунки готівкою здійснюються з каси, але об'єм їх обмежений 10 тис. гривень, що є лімітом каси.

Готівка використовується для розрахунків з працівниками по виплаті заробітної плати,, допомоги, а також для розрахунків за товари і послуги.

З підприємствами та фінансово-кредитними установами розрахунки здійснюються переважно в безготівковій формі через установи банків. Для цього господарство має відповідні рахунки в банках («Аваль» і «Ощадбанк»). Основними формами безготівкових розрахунків, які використовуються ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» є:

  • платіжна вимога-доручення;

  • розрахунковий чек і грошовий чек ;

  • вексель.

Головним джерелом надходження грошових коштів є виручка від реалізації продукції, робіт і послуг. Другим джерелом є бюджетні асигнування, які поступають на спец. рахунки. Крім того каналом надходження є виручка від ліквідації основних засобів, реалізація непотрібного майна, від здачі в оренду, а також бюджетні дотації.

Використання виручки, яка поступає в касу господарства на виплату зарплати стає можливим в тих випадках, коли немає заборгованості по виплаті податків, платежів до бюджету і позабюджетні централізовані фонди держави.

Видача готівки в підзвіт з каси проводиться за умови повного звіту конкретної підзвітної особи заздалегідь видану в підзвітну суму, тобто у разі надання авансового звіту про використання засобів і одночасного повернення в касу залишку готівки, виданої в підзвіт.

Підзвітні особи зобов'язані надати в бухгалтерію разом з не використаним залишків готівки авансовий звіт про використання отриманих в касі сум в такі терміни:

  • на відрядження - впродовж 3-х робочих днів після повернення з відрядження;

  • на закупівлю с/х продукції, продуктів її переробки - впродовж 10-ти робочих днів з дня видачі готівки в підзвітну суму;

  • на всі інші виробничі потреби - на наступний робочий день після видачі готівки в підзвітну суму.

Гроші в касі понад ліміт в кінці дня здаються в банк. Якщо ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» порушить встановлений порядок зберігання і використання грошових коштів, то органами Державної податкової адміністрації будуть застосовані відповідні фінансові санкції.

Дохід ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» отримує в результаті операційної і інвестиційної діяльності. Тобто дохід від реалізації товарів, продукції, інших активів; від надання послуг; від використання активів іншими підприємствами і в результаті отримання відсотків.

Отриманий підприємством прибуток (дохід) використовується для задоволення таких потреб - по-перше: відрахування податків і платежів до державного бюджету, а по-друге: розподіл і використання чистого прибутку після сплати податків.

У господарстві прибуток прямує на:

  • поповнення резервного капіталу;

  • поповнення статутного капіталу;

  • матеріальні заохочення працівників;

  • на інші цілі.

Як вже наголошувалося раніше ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» зобов'язано відраховувати податки до державного бюджету України - фіксований сільськогосподарський податок, ПДВ.

Крім того проводяться і відрахування до місцевого бюджету: ринковий збір, за паркову автотранспорту, за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі.

Також ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» співробітничає із страховими компаніями, по страхуванню посівів і поголів'я худоби, а також із страховою компанією "Оранта" по особистому страхуванню життя працівників.

Досить важливою є співпраця з банками «Райффайзен Банк АВАЛЬ» і «Ощадбанк» з приводу здійснення безготівкових розрахунків з бюджетами, юридичними і фізичними особами, а також з приводу отримання кредитів і позик.

Відповідно до кредитного договору банк бере на себе обов'язок надати ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» вказану суму грошових коштів в обумовлений термін, а господарство зобов'язується: використовувати отримані кошти лише за призначенням; своєчасно погасити борг; виплатити відсотки і дозволити банку контролювати цільове використання кредиту, а також його забезпечення.

Важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства є страхування, яке включає страхування урожаю с/г культур, тварин, будівель, машин, транспортних засобів, кормів, насіння, готової продукції і інших матеріальних цінностей. Страхування тварин здійснюється при досягненні ними певного віку, за винятком молодняка ВРХ і свиней, які на випадок знищення або вимушеного забою в наслідку стихійного лиха, страхуються незалежно від віку.