Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 2011.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
163.72 Кб
Скачать

7. Інформаційні системи і технології в обліку та аудиті

В період переходу до повноцінної ринкової економіки автоматизація бухгалтерського обліку є вирішальним чинником успішного розвитку підприємства, що поліпшує точність та оперативність інформації.

Головним завданням автоматизації є підвищення якості роботи бухгалтерів. Комп'ютерні технології дозволяють максимально повно використовувати кваліфікацію фахівця і спрощувати внесення даних у регістри обліку.

При проходженні виробничої практики на ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» була виявлена проблема недостатньої комп'ютеризації робочих місць, що ускладнює обліковий процес. В наявності у підприємства є три комп'ютера Pentium 3, а також лазерний принтер MK – 1200. Перший комп'ютер знаходяться у приміщенні бухгалтерії для загального використання бухгалтерів, другий – у керівника підприємства, а третій – у приймальні господарства. За відсутності посади програміста - установку і обслуговування техніки забезпечує спеціалізоване підприємство.

Комп'ютерні програми можна розділити на два види: системні (Windows 98) і прикладні, серед яких можна виділити програми двох видів: програми загального призначення (наприклад, Word і Excel) і спеціалізовані програми (тобто бухгалтерські, графічні, інформаційно-пошукові).

Розвиток автоматизації робочих місць на ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» набуває особливої актуальності, у зв'язку з формуванням сучасних інформаційних технологій в АПК.

Удосконалення комп'ютеризації на ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» дозволить організувати електронну пошту, здійснювати електронний оборот документів та надасть багато інших можливостей.

Що стосується комп'ютерних програм, то для автоматизації введення первинних документів можна використовувати програму «1С: Платіжні документи». Цей продукт дозволить створювати, редагувати, враховувати і виводити відбір документів по заданих критеріях відбору (по тимчасовому інтервалу, по співробітникові, по фірмі, по видах документів).

1 С: «Бухгалтерія». Базова версія.

Вона підходить для фірм, де проблемою введення документації справляється єдиний бухгалтер. Тобто є невеликий об'єм документообігу. Типова конфігурація повністю влаштовує таку фірму – зміни не потрібні. Більш того, для багатьох фірм типова конфігурація містить навіть деяку надмірність, в першу чергу, це стосується фірм, де всього один склад і один вид діяльності. Типова конфігурація таким чином пропонує навіть велику глибину аналітики.

У типовій конфігурації передбачена автоматизація введення більшості первинних документів з реалізацією інтелектуального алгоритму формування проводок, що дозволяє звести до мінімуму «ручне» введення операцій. Наявність типових операцій, що легко настроюються, дозволяє бухгалтеру самостійно автоматизувати введення специфічних операцій, не передбачених документами Типової конфігурації. Але нажаль по ряду причин дана версія не підходить ВАТ «Племзавод ім. Літвінова». Розглянемо наступну типову версію, запропоновану 1 С : Бухгалтерія.

1С «Бухгалтерія». Стандартна версія.

Стандартна версія – продукт фірми «1С». Її можна порекомендувати майже всім фірмам, окрім спільних підприємств, для яких необхідно використовувати два плани рахунків: міжнародний і національний – український. Те, що дана версія «1С Бухгалтерія» не підтримує складних проводок, швидше питання смаку, чим необхідність бухгалтерського обліку, оскільки будь-яку складну проводку можна представити як декілька простих.

Для середніх фірм, ведучих все введення оперативної інформації в програмі «1С: Торгівля і склад» і охочих в бухгалтерській програмі отримувати сумовий підсумок по цих операціях, а також конфігурацію, наприклад автоматизувати введення яких-небудь внутрішніх документів в програмі «1С: Бухгалтерія», можна також порекомендувати стандартну версію програми.

Оптимальним варіантом версії «1С», яка може бути використана на ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» є:

1С: «Бухгалтерія». ПРОФ версія.

Для фірм, яким недостатньо функцій, що надаються Стандартною версією, можна запропонувати версію ПРОФ. Тут вже повністю представлені можливості платформи, включаючи підтримку декількох класів рахунків, для кожного з яких може бути встановлений свій спосіб організації рахунків тобто їх кодів і субрахунків. Підтримується механізм формування складних проводок.

Багатовимірна аналітика до п'яти незалежних розрізів, збереження можливості багаторівневої аналітики, з рівнями складності до десяти відкриває більше можливостей, чим може показатися на перший погляд.

Сучасний інтерфейс, новітні прогресивні засоби зв'язку з іншими програмами – і це далеко не повний перелік можливостей програми.

Таким чином найбільш оптимальним варіантом удосконалення автоматизації аналізованого підприємства є програма «1С Бухгалтерія». ПРОФ версія.