Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 2011.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
163.72 Кб
Скачать

1.4. Інвестиційна діяльність

Інвестиційна діяльність ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» здійснюється як капітальне вкладення, тобто витрати на створення нових, розширення і модернізацію основних фондів, що діють на підприємстві. У 2010 році були придбані нові основні засоби і використані інвестиційні засоби на формування основного стада. Крім того отримані відсотки, а це є фінансові інвестиції.

Для того, щоб визначити здатність підприємства до банкрутства необхідно розрахувати коефіцієнт за допомогою моделі Альтмана:

ZА1983= 3,107К1 + 0,995К2 + 0,42К3 + 0,84К4 + 0,717К5

прибуток до сплати податків

К1=——————————————

вартість активів ( майна підприємства)

чиста виручка від реалізації продукції, робіт, послуг

К2=————————————————————

вартість активів ( майна підприємства)

балансова вартість власного капіталу

К3=————————————————

Позиковий капітал

Реінвестований прибуток

К4=————————————————

Вартість активів

Власні зворотні кошти

К5=————————————————

Вартість активів

Критичне значення ZА1983= 1,23

К1= -0,11, К2=0,4, К3=0,5, К4= -0,1, К5=0,2.

Після проведення розрахунків отримано коефіцієнт рівний 1,37, що більше 1,23, а це означає, що ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» не загрожує банкрутство. Але йому конче необхідне фінансове оздоровлення і виведення зі стану збитковості, шляхом зменшення собівартості виготовленої продукції за рахунок введення нових технологій в галузі тваринництва, що в свою чергу покращить якість продукції, що позитивно відіб'ється на ціні, а це потягне за собою збільшення виручки від реалізації і розміру прибутку в цілому.

2. Інвентаризація на ват «племзавод імені літвінова»

Інвентаризація представляє собою, перевірку і документальне підтвердження наявності і стану матеріальних і інших цінностей, основних засобів і вкладень підприємства, розрахунків і зобов'язань, звірку фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку, врегулювання виявлених різниць і відображення результатів інвентаризації в обліку.

Нормативними актами, які регулюють проведення інвентаризації є:

  • Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 червня 1999 г.;

  • Інструкція «Про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів і розрахунків» № 69 від 11.08.1994 г.;

  • Порядок визначення розмірів збитків від розкрадань недостач, знищення (псування) матеріальних цінностей № 116 від 22.01.1996 р.

На ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» створена інвентаризаційна комісія, що постійно діє, до складу якої входять: директор, головний бухгалтер, його заступник, головний агроном, головний зоотехнік, головний інженер.

Залежно від повноти охоплення засобів інвентаризація поділяється на повну і часткову. Інвентаризація, що охоплює всі засоби, кошти і розрахунки підприємства, називається повною. Повні інвентаризації – річні. Часткова інвентаризація охоплює лише один з видів засобів, коштів (матеріальних цінностей, основних засобів, господарського інвентарю, каси, незавершеного будівництва тощо). Такі часткові інвентаризації проводяться для забезпечення точності звітних даних, посилення боротьби з втратами і зміцнення фінансової дисципліни.

Інвентаризація активів і зобов’язань перед складанням річної фінансової звітності проводиться за видами активів та зобов’язань. Під час інвентаризації перед складанням річної фінансової звітності перевіряється наявність і документальне підтвердження об’єктів інвентаризації, їх стан і відповідність оцінки. Точний час і порядок проведення такої інвентаризації визначено окремими письмовими розпорядженнями (Наказом керівника підприємства);

Час і перелік інвентаризації об’єктів визначається окремими письмовими розпорядженнями керівника підприємства;

Права, обов’язки і завдання покладені на членів постійно діючої інвентаризаційної комісії визначеної Інструкцією № 69;

На постійно діючу комісію покладені завдання: з проведення робіт, оцінки активів і зобов’язань; з розробки та затвердження пропозицій щодо їх зміни на наступний звітний рік.

Згідно Наказу про облікової політики інвентаризація проводиться щорічно станом на 1 листопада.

Щокварталу проводиться раптова інвентаризація каси.

Перевірка відбувається з покупюрним перерахунком засобів і перевіркою всіх цінностей, які знаходяться в касі. Залишки готівки в касі звіряються з даними обліку по касовій книзі.

При цьому інвентаризація каси починається з припинення касових операцій і з раптової інвентаризації готівки. Перед початком інвентаризації касир надає останній звіт касира, з прикладеними документами про прихід і витрату.

Інвентаризація каси оформляється Актом інвентаризації наявних засобів.

Обов'язковим є дотримання ліміту залишку засобів в касі на кінець робочого дня. У даному господарстві ліміт складає 10000 грн.

При інвентаризації особливим об'єктом уваги є кредиторська і дебіторська заборгованість в розрахунках за постачання, розрахунки по недостачах і збитках, розрахунки з працівниками підприємства по заробітній платі, з підзвітними особами, по претензіях, отриманих кредитах банків.

Всім дебіторам ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» розсилає Акти звірки заборгованості, а дебітори зобов'язані впродовж 10 днів з дня отримання акту підтвердити заборгованість або заявити заперечення. Всі дані подаються інвентаризаційній комісії, яка встановлює терміни виникнення заборгованості по рахунках дебіторів і кредиторів, її реальність і осіб, винних в закінченні терміну позовної давності. До акту обов'язково додається довідка про дебіторську і кредиторську заборгованість, по якій пройшов термін позовної давності.

Інвентаризація молодняка тварин і тварин на відгодівлі відбувається щокварталу. Внаслідок чого перевіряється збереження поголів'я тварин, дотримання умов їх змісту і годування, а також їх розміщення і закріплення за матеріально-відповідальними особами. Для проведення зіставлення актів на приплід з документами зоотехнічного обліку (журнал злучок і отелень), з розрахунком нарахування оплати праці працівникам тваринництва, записами в книгах обліку руху тварин. Перевіряється правильність і своєчасність складання звіту про рух тварин і представлення його в бухгалтерію.

Оформляються всі результати інвентаризаційного опису. В кінці інвентаризації повинна складатися Відомість результатів інвентаризації .