Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 2011.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
163.72 Кб
Скачать

6.3. Оподаткування на ват «Племзавод ім. Літвінова»

Залежно від форми оподаткування всі податки діляться на прямі і непрямі. До прямих податків, які платить ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» є фіксований сільськогосподарський податок, а непрямих - податок на додану вартість.

Залежно від рівня державних структур господарство платить загальнодержавні і місцеві податки, у загальному виді ФСН.

Залежно від напряму використання - загальні і цільові (спеціальні), але не окремо, а теж загальною сумою ФСН.

З метою спрощення механізму оподаткування і зменшення податкового навантаження на сільськогосподарських товаровиробників 17 грудня 1998 року № 320-ХІУ був прийнятий Закон "Про фіксований сільськогосподарський податок". ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» є платником ФСН тому, що виконуються наступні критерії:

  • є в наявності с/х угіддя;

  • наявність сільськогосподарської діяльності за попередній рік;

  • валовий дохід від реалізації сільгосппродукції власного виробництва перевищує 75% загального валового доходу.

При цьому ФСН платиться замість наступних податків і зборів:

  • податку на прибуток підприємства;

  • плати за землю;

  • податку з власників транспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів;

  • комунального податку;

  • збору на обов'язкове державне пенсійне страхування;

  • збору на обов'язкове соціальне страхування;

  • збору за геологорозвідувальні роботи, що виконуються за рахунок держбюджету;

  • плати за придбання торгового патенту на здійснення торгівельної діяльності;

  • збору за спеціальне використання природних ресурсів.

Ставки ФСН встановлюються з 1га сільгоспугідь у відсотках до грошової їх оцінки: для пасовищ, сінокосів - 0,15 %.

Сума ФСН визначається на поточний рік і до 1 лютого надається розрахунок в державну податкову службу в смт. Слов’яносербськ.

Податок виплачується щомісячно впродовж 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем базового звітного місяця. Вказаний податок платиться у розмірі 3-ої частини суми податку, визначеної на кожен квартал.

Встановлено таке розділення річної суми податку: I квартал - 10%; II квартал - 10 %; III квартал - 50 %; IV квартал - 30%.

Відділення державного казначейства України в районі, наступного дня після надходження коштів перераховують їх в таких розмірах: до місцевого бюджету - 30%, на обов'язкове державне пенсійне страхування - 68%, на обов'язкове соціальне страхування - 2%.

Господарство несе відповідальність за правильність розрахунку, своєчасність надання розрахунків і оплати сум ФСН згідно законів України.

Обов'язковою для ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» є сплата податку на додану вартість. Він розраховується з суми оборотних коштів з продажу продукції, товарів, робіт і послуг. При цьому ставка може бути нульовою або складати 20%, залежно від операції.

Нульова ставка застосовується при продажі переробними підприємствами молока і м'яса живою вагою, а в решті випадків застосовується ставка - 20%.

При продажі продукції, товарів, послуг виписується податкова накладна у двох екземплярах з поміткою назви продавця, покупця, найменування продукції, кількості і вартості товару, який продається, сума ПДВ і загальна сума.

Бухгалтерія веде окремий облік з продажу і придбання відносно:

  • операцій, які підлягають оподаткуванню по ставці 20% і звільнені від оподаткування;

  • операції, вартість яких не включаються до складу валових витрат виробництва або не підлягають амортизації.

Загальна сума податку на додану вартість, яка нарахована і включена до складу ціни товарів (робіт, послуг), яка продається в звітному році, є податкове зобов'язання господарства.

Суми ПДВ, які включені ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» в звітному періоді у зв'язку з придбанням товарів, вартість яких належить валовим витратам виробництва і основних фондів, які підлягають амортизації, - це податковий кредит. На його суму зменшується податкове зобов'язання.

Розрахунок сум податкового зобов'язання, податкового кредиту і сума податку, який підлягає сплаті до бюджету або поверненню з нього, здійснюється в податковій декларації.

Складається вона на основі даних бухгалтерського обліку і даних книг податкового обліку за звітний період, який прирівнюється: до календарного місяця, кварталу і півріччя.

Складена податкова декларація подається до податкової інспекції в такі терміни: при місячному звітному періоді - впродовж 20 календарних днів, наступних за звітним місяцем, при квартальному впродовж 40 календарних днів, наступних за звітним кварталом. Сума ПДВ виплачується до бюджету не пізніше 20 чисел місяця наступного за звітним періодом.

Відповідно до чинного законодавства громадяни України, які проживають в Україні і мають заробіток платять до бюджету податок з цього податку.

Об'єктом оподаткування податку є сукупний дохід працюючих громадян, які отримують його з різних джерел по місцю основної роботи або нарахована сума заробітної плати, зменшена на суму збору до пенсійного фонду і суму внесків до фонду загальнообов'язкового державного страхування.

Відповідальність за правильність утримання і своєчасне перерахування до бюджету прибуткового податку несе ВАТ «Племзавод ім. Літвінова».

Крім того, господарство сплачує і збір за забруднення навколишнього середовища. Статтею 44 Закони України "Про охорону навколишнього середовища" від 25.06.1991 р. визначено, що збір за забруднення навколишнього середовища встановлюється на основі лімітів викидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище.

ВАТ «Племзавод ім. Літвінова» несе відповідальність за правильність розрахунку і своєчасну виплату збору, а також за правильність складання і своєчасність надання розрахунків органам державної податкової адміністрації, у разі не своєчасної сплати збору не внесена сума вираховується з нарахуванням пені у встановленому законом порядку.