Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ПММ 3_е вид.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 14 Визначення покривності та часу висихання лакофарбових матеріалів

Мета роботи.Навчитись визначати якісні показники лакофарбових матеріалів.

Завдання.Визначити покривність та час висихання досліджуваного зразка фарби та порівняти з вказаними значеннями виробника.

Загальні відомості

Покривність (покривна здатність) – це маса лакофарбового матеріалу (г), необхідна для утворення непросвічуваною пофарбовану поверхню площею 1 м2. Вказаний показник визначає рівномірність нанесення шару лакофарбового матеріалу, що обумовлює економію матеріалу. Визначають покривність трьома методами: за коефіцієнтом контрастності, інструментально-математичним методом та з використанням шахової дошки.

Метод за коефіцієнтом контрастності передбачає вимірювання коефіцієнта яскравості покриття різної товщини, розташованого на білій і чорній підкладинках. Ним визначають покривність емалей та фарб білих та світлих тонів у затверділих покриттях з коефіцієнтом яскравості не менше 0,6.

Коефіцієнт яскравості R – це відношення яскравості покриття до яскравості еталона, заміряних в однакових умовах освітлення з урахуванням кута падіння світла 45° .

Коефіцієнт контрастності С – відношення коефіцієнта яскравості від чорної підкладинки Rч до коефіцієнта яскравості від білої підкладинки Rб. Поверхня вважається покритою, якщо коефіцієнт контрастності покриття дорівнює 0,98.

Інструментально-математичний метод визначення покривності на чорно-білій підкладинці з використанням ЕОМ передбачає визначення коефіцієнтів яскравості непокриваючого і перепокриваючого покриттів, розташованих на чорній і білій підкладинках.

Найпоширеніший метод визначення покривності – з використанням шахової дошки. Метод (ГОСТ 8784) полягає у нанесенні лакофарбових матеріалів на скляну пластину до моменту втрати візуального відображення чорно-білих квадратів на шаховій дошці, підкладеній під пофарбовану пластину.

Процес переходу рідкого лакофарбового матеріалу в тверду плівку називають висиханням. Ступінь висихання характеризує стан поверхні лакофарбового матеріалу за певного часу і заданої температури сушіння. Цей показник є важливий, оскільки від ступеня висихання залежить подальша працездатність покриття (стійкість в умовах експлуатації, декоративні властивості). Під часом висихання розуміють проміжок часу, впродовж якого досягається певний ступінь висихання при заданій товщині лакофарбового шару і певних умовах сушіння.

У відповідності з ГОСТ 19003 процес висихання характеризується за сімома ступенями (табл. 14.1).

Таблиця 14.1

Характеристика ступеня висихання

Ступінь висихання

Навантаження

Результати випробування

1

2

3

1

насип скляних кульок

скляні кульки повністю видаляються м’якою волосяною щіткою, не пошкоджуючи поверхню плівки

2

200 мН

папір не прилипає до покриття

3

2000 мН

те ж

4

20 Н

папір не прилипає до покриття, але на поверхні утворюється слід від навантаження

5

20 Н

папір не прилипає до покриття і не залишає сліду від навантаження

6

200 Н

папір не прилипає до покриття, але на поверхні утворюється слід від навантаження

7

200 Н

папір не прилипає до покриття і не залишає сліду від навантаження

Метод (ГОСТ 19007) визначення ступеня висихання лакофарбових матеріалів полягає у здатності покриття в процесі висихання утримувати на своїй поверхні скляні кульки або папір під відповідним навантаженням.