Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_prakt_krim_pravo.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
295.9 Кб
Скачать

Тема 2.2. Об’єкт складу злочину.

Значення об’єкта злочину в структурі елементів його складу для характеристики суспільної небезпеки злочину й його кваліфікації. Спірні питання щодо об’єкта злочину в науці кримінального права.

Суспільні відносини як об’єкт злочину. Об’єкт злочину й об’єкт кримінально-правової охорони. Структура суспільних відносин: суб’єкти, соціальний зв’язок між ними, предмет суспільних відносин.

Тема 2.3. Об’єктивна сторона складу злочину.

Основні філософські концепції причинного зв’язку та їх використання в різних кримінально-правових теоріях (conditio sine qua non, необхідного спричинення, адекватної причинності, фінальна теорія та ін.) Об’єктивний характер причинного зв’язку. Вимоги, що пред’явля­ються до співвідношення діяння та наслідків для встановлення між ними причинного зв’язку.

Поділ причинного зв’язку на необхідний й випадковий, безпосе­редній і опосередкований причинний зв’язок та ін.

Встановлення причинного зв’язку при наявності так званих особливих умов з боку потерпілого. Особливості причинного зв’язку при злочинній бездіяльності.

Поняття нездоланної сили, фізичного й психічного примусу та їх значення для вирішення питання про кримінальну відповідальність за суспільне небезпечне діяння (дію чи бездіяльність).

Спірні питання зовнішнього прояву злочину у наукових працях Кудрявцева В.М., Тимейко Г.В.

Тема 2.4. Суб'єкт складу злочину.

Загальний й спеціальний суб’єкт злочину в кримінальному праві. Ознаки та види спеціального суб’єкта, його значення для кваліфікації злочину.

Суб’єкт злочину та особа злочинця.

Проблема визнання юридичних осіб суб’єктами окремих злочинів.

Кримінальна відповідальність обмежено осудних осіб.

Кримінальна відповідальність за злочини, вчинені у стані сп’яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одурманюючих речовин.

Тема 2.5. Суб’єктивна сторона складу злочину.

Умисел і його види. Прямий і непрямий умисел, їх інтелектуальний і вольовий моменти. Визначений (конкретизований) і невизначений (неконкретизований) умисел. Види визначеного умислу. Відповідальність за діяння, вчинені з простим, альтернативним і невизначеним умислом.

Необережність і її види. Злочинна самовпевненість, її інтелектуальний і вольовий моменти. Відмінність злочинної самовпевненості від непрямого умислу. Злочинна недбалість, її інтелектуальний і вольовий моменти. Критерії злочинної недбалості. Відмінність злочинної недбалості від злочинної самовпевненості. Випадок (казус) і його відмінність від злочинної недбалості.

Злочини з двома формами вини. Типи таких злочинів.

Мотив і мета злочину, їх кримінально-правове значення. Емоційний стан особи під час вчинення злочину та його кримінально-правове значення.

Поняття помилки в кримінальному праві. Юридична і фактична помилки, їх види і кримінально-правове значення. Відмінність помилки від відхилення дії.

Проблеми суб’єктивної сторони складу злочину які досліджуються на наукових працях Дагеля П.С., Тарарухіна С.А., Філановського І.Г., Савченко А.В. та ін.