Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_prakt_krim_pravo.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
295.9 Кб
Скачать

Модуль 4

Тема 4.1 звільнення від кримінальної відповідальності.

Поняття та види звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття та значення звільнення від кримінальної відповідальності. Юридична природа та основний кримінально-правовий зміст звільнення від кримінальної відповідальності як окремого інституту в сучасному кримінальному праві.

Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності за КК України. Проблеми систематизації окремих різновидів звільнення від кримінальної відповідальності в теорії кримінального права.

Загальна характеристика спеціальних видів звільнення від кримінальної відповідальності, передбачених в нормах Особливої частини КК України.

Проблемні питання звільнення від кримінальної відповідальності.

Спірні питання звільнення від кримінальної відповідальності в роботах Кривоченко Л.Н., Скибицького В.В., Келіної С.Г., Багрія-Шахматова Л.В.

Тема 4.2. Покарання, його мета і ефективність. Система і види покарань.

Поняття та ознаки покарання за кримінальним правом. Відмінність від інших заходів державно-правового та громадського впливу.

Кара як ознака покарання. Елементи кари. Соціальна природа покарання.

Мета покарання за КК України. Питання про мету покарання в історії кримінального законодав­ства України та в науці кримінального права. Кара, виправлення засуджених, загальна та спе­ціальна превенція (попередження) як окремі цілі (складові мети) покарання.

Питання про відновлення соціальної справедливості як мету покарання.

Система та види покарань.

Поняття, ознаки та значення системи покарань за кримінальним правом. Система покарань в історії кримінального права та за чин­ним кримінальним законодавством України. Проблеми удосконалення системи покарань.

Позбавлення волі в історії кримінального права та за чинним кримінальним законодавством України. Поняття та строки позбавлення волі. Проблема тривалих та коротких строків позбавлення волі.

Довічне позбавлення волі. Поняття та зміст довічного позбавлення волі. Категорія осіб, до яких не може бути застосоване це покарання.

Смертна кара як вид покарання в кримінальному праві окремих держав. Смертна кара в історії кримінального права України. Рішення Конституційного Суду України від 29 грудня 1999 р. щодо неконституційності положень КК України 1960 р. в частині, що передбачає смертну кару як вид покарання, - правова підстава скасування смертної кари в Україні.

Тема 4.3 призначення покарання.

Призначення покарання за незакінчений злочин. Врахування обставин, через які злочин не було доведено до кінця.

Призначення покарання за злочин, вчинений у співучасті. Вплив характеру та ступеня фактичної участі особи у вчиненні злочину на вид та строки покарання.

Призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. Підстави та порядок призначення судом більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. Призначення покарання нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за даний злочин. Перехід до іншого, більш м’якого виду покарання. Особливості застосування норми про призначення більш м’якого покарання до додаткових покарань.

Призначення покарання за сукупністю злочинів. Правила призначення покарання за сукупністю злочинів. Призначення покарання за окремі злочини, які входять у сукупність злочинів. Призначення остаточного (загального) покарання за сукупністю шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим. Призначення остаточного покарання за сукупністю шляхом повного чи часткового складання. Межі призначення покарання за сукупністю злочинів, якщо хоча б один з них є умисним тяжким або особливо тяжким, або якщо хоча б за один із вчинених злочинів призначено довічне позбавлення волі.

Порядок призначення за сукупністю злочинів додаткових покарань. Особливості призначення за сукупністю злочинів різнорідних (різновидних) основних та додаткових покарань.

Призначення покарання за сукупністю злочинів за ч. 4 ст. 70 КК України.

Призначення покарання за сукупністю вироків. Правила призначення покарання за сукупністю вироків. Межі застосування повного чи часткового складання покарань за сукупністю вироків, коли хоча б один злочин є особливо тяжким, а також коли має місце покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Порядок призначення за сукупністю вироків додаткових покарань.

Можливість використання поглинання покарань за сукупністю вироків. Особливості (порядок) призначення різнорідних (різновидних) основних та додаткових покарань за сукупністю вироків.

Особливості та порядок призначення покарання особі, яка засуджується за сукупністю злочинів та сукупності вироків одночасно.

Відмінність правил призначення покарання за сукупністю злочинів та сукупністю вироків.

Правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення до строку покарання, призначеного судом. Особливості складання окремих видів основних покарань. Виконання додаткових покарань різних видів. Особливості зарахування попереднього ув’язнення при призначенні окремих видів основних покарань. Обчислення строків покарання.

Проблемні питання призначення покарання

Досліджуються на положеннях наукових праць Бажанова М.І., Володько М.В., Мельника М.І. та ін.

Вирішити тести №№ 4,8,12,16,20,24,28,32,36, 40 Завдань.

Письмово вирішити задачі №№1,2,4,5,7,8,10,12,13,14,16,17,19,20 Завдань.