Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по культуре речи.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
289.73 Кб
Скачать

Міністерство культури україни

ЛУГАНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Т. О. Д’ЯКОВА

КУЛЬТУРА МОВИ:

ЗБІРНИК ЗАВДАНЬ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ЛУГАНСЬК 2013

УДК 81’271.2

ББК 81 – 7

Д 93

Рецензенти

Глуховцева К. Д. – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології та загального мовознавства ДЗ „Луганський національний університет імені Тараса Шевченка”.

Барвіна Н. О. – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

Д’якова Т. О.

Д 93 Культра мови: збірник завдань для практичних занять / Т. О. Д’якова ; Луган. держ. акад. культ. і мист. – Луганськ : Вид-во ЛДАКМ, 2013. – 141 с.

У збірнику вміщено завдання за кожною з тем курсу „Культура мови”. Особливу увагу приділено творчим завданням, які мають сприяти розвиткові усного й писемного мовлення. Окремо подано тексти фахового спрямування для перекладу під час аудиторних занять та самостійного виконання.

Збірник розрахований на широке коло мовців: студентів, магістрантів, усіх, хто цікавиться питаннями культури української мови.

УДК 81’271.2

ББК 81 – 7

Рекомендовано до друку Вченою радою

Луганської державної академії культури і мистецтв

(протокол № 9 від 15 травня 2013р.)

©Д’якова Т. О., 2013

©Луганська державна академія культури і мистецтв, 2103

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА……………………………………………….4

ТЕМА 1

ВСТУП ДО КУРСУ „КУЛЬТУРА МОВИ”………………...6

ТЕМА 2

НОРМИ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ.

ТИПИ МОВЛЕННЯ………………………………………….8

ТЕМА 3

ЛЕКСИЧНЕ БАГАТСТВО МОВИ………………………...13

ТЕМА 4

ФРАЗЕОЛОГІЧНЕ БАГАТСТВО МОВИ………………...36

ТЕМА 5

ДОРЕЧНІСТЬ І МИЛОЗВУЧНІСТЬ МОВЛЕННЯ………44

ТЕМА 6

ОРФОЕПІЧНА ПРАВИЛЬНІСТЬ МОВЛЕННЯ…………50

ТЕМА 7

СЛОВОТВІРНІ НОРМИ…………………………………...61

ТЕМА 8

МОРФОЛОГІЧНІ НОРМИ………………………………...65

ТЕМА 9

СИНТАКСИЧНІ НОРМИ……………………………….....86

ТЕМА 10

МОВНИЙ ЕТИКЕТ………………………………………...95

ТЕКСТИ ДЛЯ ПЕРЕКЛАДУ

Спеціальність „КІНО-, ТЕЛЕМИСТЕЦТВО”……….....99

Спеціальність „ТЕАТРАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО”……...111

Спеціальність „ПЕРЕКЛАД”……………………………124

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………...138

Присвячую Світлій пам’яті

мого Вчителя

Віктора Дмитровича Ужченка

Передмова

Людина створила культуру, а культура – людину. Людина реалізує себе в культурі думки, культурі праці й культурі мови. Культура – це не лише все те, що створено руками й розумом людини, а й вироблений віками спосіб суспільного поводження, виражений в народних звичаях, віруваннях, у ставленні один до одного, до праці, до мови.

Суспільство завжди дбає про те, щоб його громадяни користувалися мовою не лише спонтанно, не лише як даром природи, а свідомо, як знаряддям найактивнішого розкриття своєї особистості.

Сьогодні культура й мова виявилися об’єднаними в царині духовних цінностей кожної людини й усього суспільства.

Мовна культура – це надійна опора у вираженні незалежності думки, розвиненості людських почуттів, у вихованні діяльного, справжнього патріотизму.

Культура мови є мовознавчою наукою, яка на ґрунті відомостей з лексики, фонетики, граматики, стилістики виробляє критерії усвідомленого ставлення до мови й оцінювання мовних одиниць та явищ, механізми нормування й кодифікації.

Культура мови – це рівень сформованості літературної мови, її розвитку, стилістичної диференціації, пізнавально-інтелектуальної глибини й місткості, показником чого є наявність і фіксованість її норм – орфоепічно-орфографічних, лексико-семантичних, граматичних і стилістичних – у канонічних фольклорних і художніх текстах, словниках, довідниках, енциклопедіях.

Якщо культура мови не залежить від конкретного звичайного мовця (коли цей мовець не геній Тарас Шевченко чи титан мислі й праці Іван Франко – великі, геніальні мовотворчі особистості), то культура мовлення залежить від кожного мовця, від того, яку він створює навколо себе вербальну комунікативну ситуацію, мовну ауру, що формує мовний смак чи несмак.

Неабияку роль у вирішенні цієї проблеми відіграють діячі культури й мистецтва, які повинні самі бездоганно володіти нормами літературної мови, а своєю працею знайти шлях до кожного слухача чи глядача, щоб допомогти йому опанувати сучасну українську літературну мову.

Якщо людина оволодіє мовою, вона оволодіє духовним началом свого народу, а значить – здатна буде йому служити, примножувати його матеріальні й культурні цінності, адже, за словами Івана Огієнка: „Мова – то душа народу, то його живе серце; гине чи занепадає мова – гине й занепадає народ”.

Розраховано на студентів, учителів, а також усіх, хто цікавиться культурою рідного слова й прагне бездоганно володіти цим мистецтвом.