Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BZhD_Bugayov_2012_3.rtf
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
999.8 Кб
Скачать

Метеорологічні стихійні лиха

Основною причиною стихійних лих є зміна в погодних умовах, які викликані космічними факторами (Сонячна активність), виявом якої спочатку є магнітні бурі, а згодом - значні зміни в погоді.

Магнітні бурі - зрушення магнітосфери Землі у відповідь на підвищення сонячної активності.

Магнітні бурі викликають посилення циркуляції повітряних мас, зіткнення теплових та холодних атмосферних фронтів із формуванням циклонів та антициклонів. Вираженням циклонів є - грози, бурі, урагани, зливи; антициклонів - посухи.

Магнітні бурі впливають на здоров'я людини (частіше виникають гострі захворювання серцево-судинної системи, приступи бронхіальної астми, побутові та виробничі травми) та її працездатність (сповільнюється швидкість реакцій людини, збільшується кількість помилок, швидше настає втома).

Буря - тривалий сильний вітер із швидкістю понад 15 м/с (сила вітру - понад 8 балів) із поривами 20-30 м/с. Бурі над океаном чи морем сильніші, ніж над поверхнею Землі.

Причиною бур є циклонічна активність. За силою вітру їх поділяють на:

  • вітер 9 балів - шторм;

  • вітер 10 балів - сильний шторм;

  • вітер 11 балів - ураган.

Ураган. Щороку на Землі проходить близько 100 ураганів. Їм присвоюють жіночі імена. Середня тривалість існування кожного з них - 2 тижні. Урагани супроводжуються водяним смерчем та градом.

Його наслідки:

  • руйнування будівель, ліній електропостачання, транс­портних мереж;

  • знищення посівів, лісів, садів;

  • затоплення кораблів у морі.

Шквал - раптове посилення вітру зі зміною його напряму.

Від урагану шквал відрізняється стрімким перебігом (швидко починається, швидко закінчується) та більшою силою вітру.

Причиною шквалу є вторгнення холодного повітря в тепле. Від різниці температури повітря залежить сила шкалу.

Шквал супроводжується грозою, зливою, градом.

Смерч (торнадо, тромбом) - вітер із вертикальною віссю швидкістю понад 100 м/с та діаметром стовбуру від 25 м до 1,5-2 км, із здатністю до всмоктування. Смерч починається з грому, потім з'являється смерч, який триває 1-2 хвилини, після чого починається дощ. Смерчі завдають великих руйнувань.

Пилова буря - перенесення пилу й піску сильними та тривалими вітрами, що видувають верхні шари ґрунту. Це - типове явище в розораних степах, яке завдає значного збитку сільському господарству. У посушливих пустелях і напів­пустелях, а також у степах, на розораних, позбавлених природної рослинності територіях, вітер руйнує поверхневі шари ґрунту, перетворюючи їх на тонкий пил. Цей пил здіймається в повітря і переноситься на сотні кілометрів. Розрізняють чорні, жовті, червоні й білі пилові бурі, залежно від кольору пилу, що переноситься. Чорні бурі характерні для півдня України, Європейської частини Росії, США, де видуваються чорноземні ґрунти. Здійнятий сильними вітрами пил несеться далеко за межі центрів зародження бур.

Дії людини під час урагану, смерчу, грози, зливи, З отриманням штормового попередження слід негайно удатися до проведення запобіжних робіт: зміцнити не досить тривкі конструкції, зачинити двері приміщення на горищі, слухові вікна, вентиляційні отвори. Великі вікна та вітрини слід забити дошками. Шибки заклеїти смужками паперу або тканини, а якщо можливо, вийняти. Двері та вікна з підвітряного боку залишити відчиненими, щоб урівноважити внутрішній тиск у будівлі. З дахів, балконів, лоджій прибрати предмети, які під час падіння можуть завдати людям травм. Якщо є можливість і необхідність, потрібно вимкнути комунальні енергетичні мережі, відкрити допоміжні люки для пропускання води.

Закінчивши зовнішні роботи, слід запастись електричними ліхтарями, газовими лампами, свічками, продуктами харчування та медикаментами, особливо перев'язувальними матеріалами. Доцільно створити запаси води на 2-3 доби. Радіоприймач і телевізор слід тримати постійно ввімкненими.

Перебуваючи у будинку (квартирі), слід стерегтися поранень осколками скла; відійти від вікон і стати впритул до простінку. Не можна виходити на вулицю одразу після послаблення вітру, тому що через кілька хвилин порив може повторитись.

Заборонено перебувати на шляхопроводах, наближатись до місць зберігання легкозаймистих або сильнодіючих отруйних речовин.

Якщо ураган застав вас на відкритій місцевості, слід сховатися в канаві, ямі, яру, будь-якій виїмці: лягти на дно заглиблення і щільно притулитись до землі.

Необхідно покинути зону можливого урагану чи сховатись у підвал, погріб. Закріпити будівлі, матеріальні цінності, які знаходяться ззовні. Зачинити вікна, двері.

Грози, блискавка, град. Гроза, або грозова буря - локальне атмосферне збурення, пов'язане з розвитком купчасто-дощових хмар. Такі бурі завжди супроводжуються громом і блискавками, сильними поривами вітру та зливами. Іноді випадає град. Більшість гроз закінчується швидкою, і навіть найтриваліші з них рідко продовжуються більше двох годин. Грози виникають через атмосферну нестійкість і пов'язані в основному із перемішуванням шарів повітря, які розподіляються за щільністю. Потужні висхідні потоки повітря є відмітною особливістю початкової стадії грози. Сильні низхідні рухи повітря в зонах зливових опадів характерні для її заключної фази. Грозові хмари часто досягають висоти 12-15 км у помірних широтах і ще більшої - у тропіках; їх вертикальне зростання обмежене стійким станом нижніх шарів стратосфери. На Землі щогодини відбувається близько 2 тис. гроз.

Унікальною властивістю гроз є їх електрична активність. Блискавку можна спостерігати всередині купчастої хмари, що розвивається, між двома хмарами або між хмарою і землею. Насправді розряд блискавки майже завжди складається з кількох розрядів, що проходять по одному і тому самому каналу, причому так швидко, що сприймаються неозброєним оком, як один і той самий розряд. Поки ще не зовсім зрозуміло, яким чином відбувається в атмосфері розділення великих зарядів проти­лежного знаку. Більшість дослідників вважає, що цей процес пов'язаний із відмінностями в розмірах рідких і крижаних крапель води, а також із вертикальними повітряними потоками. Електричний заряд грозової хмари індукує заряд на земній поверхні під собою і заряди протилежного знаку навколо основи хмари. Між протилежно зарядженими ділянками хмари й земною поверхнею виникає величезна різниця потенціалів. Коли вона досягне достатніх розмірів, відбувається електричний розряд - спалах блискавки. Грім, що супроводжує розряд блискавки, викликається миттєвим розширенням повітря на шляху розряду, що відбувається під час раптового нагрівання блискавкою. Грім частіше можна почути як тривалі гуркоти, а не як поодинокий удар, оскільки він виникає вздовж усього каналу розряду блискавки. Тому звук долає відстань від свого джерела до спостерігача в декілька етапів.

Блискавка має напругу електричного поля близько 200 тис. ампер., температуру 18 тис. градусів, тривалість контакту 0,001-0,02 секунди, діаметр 1-2 см. Ударяючи в будівлю, вона може викликати пожежу, руйнування, вражати людей. Удари блис­кавкою можуть відбуватись:

  1. в дерева, руйнуючи їх. Найчастіше ударяє в поодинокі столітні дуби, листяні дерева, ялинки та сосни;

  2. в залізні стовпи, грати, високі цегляні труби без громовідводу;

  3. в людину:

  • роздягає її;

  • викликає алопецію (зразу чи через кілька днів);

  • завдає сильних опіків;

  • викликає контузію із амнезією (паралізує функцію нейронів мозку, викликає зупинку серця).

Правила захисту від блискавки:

  1. використання громовідводів;

  2. під час грози необхідно перебувати подалі від громо­відводу, від високих дерев та великих металевих і високих предметів, від дубів, від глинистої поверхні, подалі від води;

  3. під час грози не можна мати при собі металеві предмети, особливо радіоприймачі із витягнутою антеною;

  4. не пересуватись, не бути в мокрому одязі. Якщо стоїте під час грози, необхідно тримати ноги разом;

  5. перебуваючи в приміщенні зачинити всі вікна та двері, димарі, ліквідувати протяги. Бути якомога далі від вікон та печей. Не розмовляти по телефону. Вимкнути радіоприймачі та телевізори.

Допомога, яка надається під час враження блискавкою, ґрунтується на проведенні штучного дихання та закритого масажу серця постраждалому.

Град - вид атмосферних опадів, що складаються зі сферичних шматочків льоду (градин) розміром від 5 до 55 мм, а іноді й більше (трапляються градини розміром 130 мм і масою близько 1 кг). Градини складаються з низки шарів прозорого льоду завтовшки не менше 1 мм, що чергуються з напів - прозорими шарами. У метеорології град відрізняють від снігової крупи - крижаних непрозорих крупинок білого кольору, розміром від 2 до 5 мм, і таких, що легко роздрібнюються. Град випадає переважно під час сильних гроз, у теплий час року (температура земної поверхні звичайно вища від 20° С) на вузькій, завширшки кілька кілометрів (іноді близько 10 км), але довгій - десятки, а іноді й сотні кілометрів - смузі. Шар граду, що випав, становить зазвичай кілька сантиметрів, іноді - десятки сантиметрів, тривалість випадання - від кількох хвилин до півгодини, найчастіше - 5-10 хв. і дуже рідко - близько 1 год. За 1 хв. на 1 м2 випадає 500-1000 градин, їх щільність 0,5-0,9 г/см3, швидкість падіння - десятки м/с. Зародки градин утворюються в переохолодженій хмарі внаслідок випадкового замерзання окремих крапель. Надалі такі зародки можуть вирости до значних розмірів завдяки намерзанню переохолоджених крапель, що зіштовхуються з ними. Великі градини можуть з'явитися тільки за наявності в хмарах сильних висхідних струмів, здатних тривалий час утримувати градини від випадання на землю.

Град завдає великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви і виноградники. В Україні розроблено радіолокаційні методи визначення градоносності й градо-небезпечності хмар і створено оперативну службу боротьби з градом. Боротьба з градом заснована на принципі введення в хмару спеціального реагенту (йодистого свинцю чи йодистого срібла), що сприяє заморожуванню переохолоджених крапель. Реагент вводиться за допомогою ракет або снарядів у переохолоджену частину хмари. В результаті з'являється величезна кількість штучних центрів кристалізації, на яких починається виростання крижаних кристалів, і переохолоджена вода в хмарах, що служить основною сировиною для росту градин, розпадається на значно більшу їх кількість. Тому градини виходять менших розмірів і встигають майже повністю розтанути в теплих шарах повітря ще до випадання на землю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]