Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
велесова книга.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

6В (с. 192) (II 6в, с. 76)

Т[о] се за явi замержеце а ста грады градящете, Хоросун а iна возденя. Русколане раздерена смутама ста творящетi на полуден, а Борусе на полноще бя многа утерпэнi. А то б то породiце не хтяi, абы Руське родя соедна о Русколане.

Про то же два вiетва тая iменоваше се Велка i Мала Борусе. Не Суренже се назва Суренжка Руса, а Борусе. Пра боря тако бя тамо непра боре. А долга вржда мезе родя роздiрашетi Борусене на щесте. Тако Борусен же не могша статi Грьцiом а Скуфi на ступене — та то бяшетi жлута. А Русы бяшетi русы а медроочiтiе, сылна. а не у Навне пря ошед непрстане; а колiже на Супренжене не24бясте кнеженце сылна, або Грьце даваяi — вразэм — вiщтче, яко iнам?!

От Оце Ореа а до Дiру бяста тiсянц пат сенто ляты. Се це Парце наше вiеста медвена мече. Так убо Твастере iма реще удiелятi железвена а брате комоне, яковже тещяша од Бозе до ны.

Тако бя Русколане сылна а тврда. То бо то от Перуня, одержаще ны, колi крате iзволокша меще а одрзана [бяша] врзi, одтрще я сва тере. Бо вутце за Ореа рода славена i сiлна, яковiже о сурi бiяi Аiгэпета а старе. На тi же щасе не iмамехом еднаота, а бяхом ста яко воща безо Влеса. Тоi бо рекло ны, яко iмэмо ходятi пшiмо, негда же крiва, а того не слоухащехом ся.

То бо то Парце убiряi велку щасте Русы, Набсуру потщена. Не стрежещенце се бо тая одо вразех, а тако налзе на ова а до Мору звэ та, ся iдша колнiтi, главе сва подо вразке бiще. Та то сылна врштi натеце на оботрiе. А тi то ходяще со говяде до заходу суре, а тамо се стратi. Наше же людiе iдяще до поде Набсур сар. а за тем то iдяще на суре Агiпэтесте.

6Г (с. 192) (II 6г, с. 78)

длуга бяше те ляты одерене трвате се. А тако пршеде ден, я Русы тецеша одо Набусар сару — Парце бо не текоща за не — а тако ыдяi до краiе нашех. А тамо бо сленша пэснеща наша до Iнтру а Вола, на се быхом стале вэроваще. Бяхом ста со Бзех нашех, а до све Бзе не нуте наше. От се едiне смехомо i, Та носяще, Те iмяхом, а нiколе сме называте iнакожде, яко езеце.

Колi бо одерень Баблуску терпяi, а кнзем iх бя ту Набсур сар, кii бо iхва подчiняшет. А тэ сва юна даяi до вое а тягендло. До чурсы а чресл, на ланiта утерпэнiе iмаi, а тоi бiя кiем. I то терпя не могостехом тако.

А не можахом, а рцемо iма, же ста не iмамы до средьця наша. Яко в теi день, колi бяшет велка трясева а земевртень, а оврзе сэх обысва до сврзе, тамо комоньве а волы метяще ся а врще. I заберехом све стады а вержехом ся до полуноще а упасехом душы наша.

А тако Бзема храненсте будева, а нiже с по цено трацемо сынi сва а све дщере, а тако жены. А будехом просте сва уже i свастехом. А не бяхом сметенты, еже iдша на челе рате а одерень се доть ве све, а ходяхом бо нiже псiе. Потомiце сме Славуне, а грдi сме бытi можашем, а не брежехом ества.

То бо Магура спэва пэсне сва до сэще. А тая Птыця од Iнiтра iде, бо Нiтро бя а пребенде до вэк Iнтра само, кiе да Паруне все бране, абысте Тоiе да вржешет ю, да прiбде Ярове наше до лунче. А лэпе iмемо сен согмiзете, нiколi бо сва бытi одереньце а жрятi бозем iхва.