Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20___-1-.docx
Скачиваний:
1001
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
287.63 Кб
Скачать

58.Гуморальні неспецифічні фактори захисту організму. Система Со, лізини, лейкіни, інтерферони, противірусні інгібітори, лізоцим, пропердин, цитокіни, фібронектин.

Система Со – представляє собою 11 білків котрі об’єднуються в 9 компонентів і позначаються С1,С2,С3.

лізоцим – фермент що розщеплює муреїн в клітинних стінках Грам+ бак. Міститься в слині. пропердин – білок сироватки крові, приймає участь у активації системи Со. Лізин – діє на анаероби і споро утворюючі мікроби, виділяється тромбоцитами. Інтерферони 1) лейкоцитарні 2) фібробластні 3) лімфоцитарні. 1) противірусна,антибактеріальна. лейцини – виділяються лейкоцитами.

59.Клітинно-тканинні неспецифічні фактори захисту (шкіра, слизові оболонки, фагоцитоз, лімфатичні вузли). Роль нормальної мікрофлори в захисті організму від патогенних мікроорганізмів.

У нормальній мікрофлорі кишечнику людини переважають корисні мікроби. Якщо в мікрофлорі відбувається зменшення кількості біфідо- та лактобактерій, спостерігається ріст умовно-патогенних і навіть патогенних мікроорганізмів, розвивається дисбактеріоз. Корисна мікрофлора перешкоджає розвитку алергій, позитивно впливає на імунну систему, тому діти та дорослі з нормальним її станом значно рідше хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції, і ці захворювання в них мають набагато легший перебіг.

60.Імунна система організму, її органи.Клітини імунної системи, їх різновиди, взаємодія т-, в-лімфоцитів .

ИС – це лімфоїдна тканина яка взаємодіє з іншими системами і підтримує гомеостаз. 1)центральні – тимус, кістковий мозок. 2) периферичні – лімфо.судини. селезінка, міндалини.

61.Закономірності імунної відповіді організму. Фази імунної відповіді. Імунологічні реакції. Імунологічна толерантність, причини її виникнення. Імунологічна пам'ять, її механізм.

1) латентний період – це впізнання АГ, яке відбувається в результаті рецепторної взаємодії АГ с макрофагом.

2) індуктивний період – це передача інформації про АГ Т-лімфоцитам а потім И лімфоцитам. 3) продуктивний – утворення АТ и надходження їх у кров. Імунологічна пам'ять – це здібність організму реагувати прискореною та посиленою імунологічною реакцією на повторне введення АГ. Носії – Т,B лімфоцити памяті.

62.Гіперчутливість негайного та уповільненого типу, їх механізми, відмінності. Практичне значення.

Гіперчутливість негайного типу розвивається в тому випадку, якщо антитіла (імуноглобуліни класу Е) направлені проти не шкідливих антигенів зовнішнього середовища, таких як квітковий пил, лупа тварин та іншого. Виділені організмом в результаті реакції біологічно активні речовини (медіатори) викликають гострі запальні процеси. Важливою ознакою для Гіперчутливості негайного типу є велика швидкість їх розвитку та висока ступінь враження.

Гіперчутливість сповільненого типу проявляється в тих випадках, коли макрофаги поглинають чужорідний матеріал, але не здатні його перетравити. При цьому відбувається стимуляція синтезу Т-клітинами цитокінів, які визивають різні запальні процеси. Іншим проявом гіперчутливість сповільненого типу є відторгнення трансплантату.